Αρχική

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανικός Ποιμενικός


Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου
Μορφολογική Περιγραφή του Γερμανικού Ποιμενικού
Προέλευση: Γερμανία
Αρχικός προορισμός: Ποιμενικός και σκύλος καθηκόντων προστασίας και αμύνης
Μέγεθος: Μεγάλο
Χαρακτήρας: Ισορροπημένος, με γερά νεύρα, με αυτοπεποίθηση, καλός εκ φύσεως, προσεκτικός, εύκολα εκπαιδεύσιμος, με κουράγιο, αγωνιστικότητα, σκληρότητα, κατάλληλος ως συνοδός, φύλακας, υπηρεσιακός.
Πιθανές γενετικές παθήσεις: Δυσπλασία ισχίου, έλλειψη ενζύμου MDR1, αιμοφιλία, ασθένεια Von Willebrand, PRA (εκφυλιστική ασθένεια  ματιών που προκαλεί τύφλωση).
Γενική εμφάνιση: Σκύλος μεσαίου μεγέθους, λίγο μακρύς (110%-117% του ύψους στο ακρώμιο), δυνατός, με καλό μυϊκό σύστημα, στεγνό κόκκαλο και σταθερή κατασκευή.
Κεφάλι: Σε σχήμα σφήνας, χωρίς να είναι πολύ μακρύ, σχετικά φαρδύ ανάμεσα στα αυτιά. Ρύγχος επίπεδο, δεν πρέπει να είναι κυρτό ή να έχει κοίλωμα. Σιαγόνες δυνατές.
Μάτια: Μέτριου μεγέθους, αμυγδαλωτά, τοποθετημένα λίγο λοξά, δεν πρέπει να προεξέχουν και να είναι όσο πιο σκούρα γίνεται.
Αυτιά: Όρθια, μυτερά και μέτρια σε μέγεθος.
Στόμα: Με κανονικό και πλήρες κλείσιμο-ψαλίδι, δόντια δυνατά και υγιή, πλήρης οδοντοφυΐα.
Λαιμός: Δυνατός, μυώδης, χωρίς χαλαρότητα στο δέρμα και σε κλίση 450 ως προς την οριζόντιο.
Κορμός: Ράχη σχετικά μακριά, σταθερή, δυνατή και μυώδης, επίπεδη, από το ψηλό ακρώμιο μέχρι τη λεκάνη. Το να είναι κυρτή η πλάτη αποτελεί σοβαρό ελάττωμα. Γλουτοί ελαφρώς επικλινείς (περίπου 230 ως προς τη νοητή οριζόντια γραμμή). Στήθος με μέτριο φάρδος και βάθος, καταλαμβάνει το 45-48% του ύψους του σκύλου στο ακρώμιο. Πλευρά ούτε πεπλατυσμένα ούτε σε σχήμα βαρελιού.
Μπροστινά σκέλη: Ίσια και από εμπρός τελείως παράλληλα μεταξύ τους. Ωμοπλάτη και βραχίονας ισομήκη, μυώδη, εφαρμόζουν σφιχτά στον κορμό.
Πίσω σκέλη: Τοποθετημένα ελαφρώς προς τα πίσω, παράλληλα μεταξύ τους (εκ των όπισθεν). Μηρός και κνήμη περίπου ισομήκη, σχηματίζουν γωνία περίπου 1200. Μηροί δυνατοί και μυώδεις.
Ουρά: Φτάνει τουλάχιστον στην άρθρωση του ταρσού, αλλά όχι κάτω από το μέσο του μεταταρσίου, με ελαφρώς μακρύτερο τρίχωμα στην κάτω πλευρά, κρατιέται κρεμασμένη σε απαλή καμπύλη. Όταν ο σκύλος βρίσκεται σε έξαψη ή σε κίνηση, η ουρά είναι υψωμένη και φέρεται υψηλότερα, αλλά όχι πάνω από την οριζόντια γραμμή.
Τρίχωμα: Διπλός μανδύας τριχώματος. Εξωτερικό τρίχωμα πολύ πυκνό, ίσιο και τραχύ. Στο κεφάλι το εσωτερικό των αυτιών, το πρόσθιο μέρος των σκελών και στα πόδια και στις φάλαγγες των δαχτύλων το τρίχωμα είναι κοντό. Στο λαιμό ελαφρώς μακρύτερο και πυκνότερο. Στο πίσω μέρος των σκελών μακρύτερο, εκτεινόμενο στα μετακάρπια και μετατάρσια. Στο πίσω μέρος των μηρών σχηματίζει μέτριας ποσότητας μπατζάκια.
Χρώμα: Μαύρο με κοκκινωπά-καφέ, καστανά, κίτρινα έως ανοιχτά γκρίζα σημάδια. Μονόχρωμο μαύρο ή μονόχρωμο γκρίζο. Τα γκρίζα άτομα με αποχρώσεις εμφανίζουν μαύρη σέλα και μάσκα. Η μύτη πρέπει να είναι μαύρη σε όλα τα χρώματα. Το εσωτερικό τρίχωμα παρουσιάζει ανοιχτόχρωμο γκριζωπό τόνο. Το λευκό χρώμα δεν είναι δεκτό.
Βιβλιογραφία
σκύλος & γάτα, Απρίλιος-Μάιος 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου