Αρχική

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η διατροφική αξία του τυριού




Το τυρί είναι θρεπτική τροφή.
Το τυρί παρασκευάζεται από το γάλα, με βιοχημικές ζυμώσεις που προκαλούνται από ζυμομύκητες και βακτήρια.
Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριού είναι είτε αγελαδινό είτε πρόβειο είτε κατσικίσιο, συνήθως.
Τα τυριά, ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσής τους ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες: τα μαλακά, τα ημίσκληρα και τα σκληρά.
Διατροφική αξία τυριού
  • Πρωτεΐνες: Το τυρί περιέχει πλήθος βιταμινών απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αντίστοιχες με εκείνες του κρέατος. Η αναλογία του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας εξαρτάται από την ποσότητα της ξηρής ύλης που περιέχει. Οι πρωτεΐνες του βοηθούν στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών του σώματος και στην ανάπτυξη αντισωμάτων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
  • Ασβέστιο: Το τυρί είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου που είναι απαραίτητο για την διατήρηση της οστικής μάζας. Σε γυναίκες με υψηλές ανάγκες ασβεστίου, όπως σε έγκυες και εμμηνοπαυσιακές, το τυρί, όπως και το γάλα είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου.
  • Λιπίδια: Το λίπος είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την υφή, τη γεύση και τον χαρακτήρα ενός τυριού και βοηθά στην διατήρησή του. Η περιεκτικότητα σε λίπος διαφέρει ανάλογα με το είδος του.
Το πλήρες τυρί περιέχει 30-35% λίπος από τα οποία μεγάλο ποσοστό είναι κορεσμένα λίπη που είναι επιβλαβή για την υγεία. Γι’ αυτό προτιμούνται τα τυριά αλλά και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν χαμηλά λιπαρά.
Παρόλα αυτά πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά τα λίπη είναι απαραίτητα, αφού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας και για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E,K), που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού, αναπαραγωγικού, ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος.
Καταναλώνοντας τυριά με χαμηλά λιπαρά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και χαμηλών θερμίδων. Το μόνο τυρί που χρησιμοποιείται σε δίαιτα άφοβα είναι το τυρί τύπου κότατζ (cottage). Τα υπόλοιπα τυριά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Όποιος έχει σιδηροπενική αναιμία δεν πρέπει να τρώει κρέας ή άλλες πηγές σιδήρου μαζί με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, γιατί επηρεάζεται αρνητικά η απορρόφηση σιδήρου. Άρα γαλακτοκομικά προϊόντα με κρέας, πουλερικά και άλλες πηγές σιδήρου είναι αταίριαστος συνδυασμός.
Ένα κομμάτι τυρί  30 γρ. έχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με ένα ποτήρι γάλα. Τα πλεονεκτήματα του τυριού είναι ότι έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερες ποσότητες λακτόζης και είναι κατάλληλο για όσους έχουν έλλειψη λακτάσης, που οδηγεί σε δυσπεψία και φούσκωμα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών που περιέχουν λακτόζη. Τα μαλακά τυριά ιδίως έχουν 50% λιγότερη λακτόζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου