Αρχική

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Το βούρτσισμα δοντιών προστατεύει από την πνευμονία


Το συχνό βούρτσισμα δοντιών βοηθά στην πρόληψη πνευμονίας
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών δεν χαρίζει μόνο λαμπερό χαμόγελο, αλλά προστατεύει και από την πνευμονία.
Πολλοί άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας τον χειμώνα εάν αμελούν να χρησιμοποιούν τακτικά τη οδοντόβουρτσά τους.
Αυτό προειδοποιούν ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ οι οποίοι ανακάλυψαν με μια μελέτη σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του στόματος και της πνευμονίας. Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής σχέση μεταξύ στοματικής υγιεινής και πνευμονίας, είναι γνωστό ότι οι στοματικές φλεγμονές συνδέονται με νόσους του αναπνευστικού, λόγω της  εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων που ταξιδεύουν από το στόμα στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, όπως η πνευμονία ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα ενός ήδη υπάρχοντος αναπνευστικού προβλήματος. Προηγούμενες μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ακόμη και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας της πνευμονίας σε άτομα με προβλήματα των ούλων.
Τα νέα ευρήματα που βασίστηκαν σε παρακολούθηση 37 ατόμων επί έναν μήνα, παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το ότι η καλή στοματική υγιεινή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και για την καλή υγεία του αναπνευστικού συστήματος, όχι μόνο στα ηλικιωμένα, αλλά και στα νεαρότερα άτομα.
Κατά τους χειμερινούς μήνες όλος ο πληθυσμός είναι πιο ευάλωτος στα κρυολογήματα και στις αναπνευστικές νόσους εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας. Έχει ήδη φανεί από διαφορετικές μελέτες ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ουλίτιδας και της γενικότερης υγείας του οργανισμού, γεγονός που μαρτυρεί ότι, ειδικά αυτήν την εποχή του χρόνου, εάν διατηρούμε σε καλά επίπεδα τη στοματική υγεία μας, μπορούμε να προλάβουμε τις λοιμώξεις.
Συμβουλές που οδηγούν σε λαμπερό χαμόγελο και σε υγιείς πνεύμονες:
- Βούρτσισμα των δοντιών επί δύο λεπτά τη φορά, δύο φορές την ημέρα
- Χρήση καλής οδοντόκρεμας
- Καθάρισμα των δοντιών με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια
- Μείωση της κατανάλωσης τροφών και ποτών με ζάχαρη
- Επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε εξάμηνο
 Βιβλιογραφία
http://www.adha.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου