Αρχική

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Bexarotene για τη νόσο Αλτσχάιμερ


Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο του δέρματος δίνει ελπίδα για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer
Το φάρμακο Bexarotene (Targretin), που εγκρίθηκε το 1999 για τα δερματικά Τ λεμφώματα μπορεί να προκαλέσει βιοχημικές αλλαγές που επηρεάζουν το βήτα αμυλοειδές. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το φάρμακο στα ποντίκια μείωσε την πλέον τοξική μορφή του β-αμυλοειδούς πεπτιδίου κατά 25 τοις εκατό μέσα σε έξι ώρες και αυτή η μείωση κράτησε για τρεις μέρες. Τα ποντίκια που ήταν διανοητικώς ανάπηρα από τη συσσώρευση αμυλοειδούς βελτίωσαν την συμπεριφορά τους για 72 ώρες.
Το Bexarotene ενεργοποιεί τους υποδοχείς των ρετινοειδών στα κύτταρα του εγκεφάλου που αυξάνουν την παραγωγή, της απολιποπρωτεΐνης Ε, που βοηθά στην εκκαθάριση του αμυλοειδούς στον χώρο μεταξύ των νευρώνων και ενισχύεται η φαγοκυττάρωση.
Το  Bexarotene σε αντίθεση με τα μονοκλωνικά αντισώματα που προσδένονται άμεσα στο αμυλοειδές και το αφαιρούν δεν προκαλεί οίδημα. Επίσης το Bexarotene,  λαμβάνεται από το στόμα, ενώ τα  μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται ενδοφλεβίως και είναι πολύ πιο ακριβά.
Το γονίδιο για την απολιποπρωτεΐνη Ε έχει τρεις υποτύπους, ένας εκ των οποίων, είναι η παραλλαγή 4, με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, περίπου 60 τοις εκατό στην ηλικία των 80 για εκείνους που φέρουν ένα αντίγραφο από τη μητέρα και τον πατέρα τους, 1 τοις εκατό σε αυτή την ηλικία στο γενικό πληθυσμό. Η παραλλαγή του γονιδίου, γνωστή ανεπίσημα ως γονίδιο του Alzheimer, είναι συχνή: περίπου 20 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει τουλάχιστον ένα αντίγραφο και έχουν μειωμένη ικανότητα εκκαθάρισης του αμυλοειδούς.
Βιβλιογραφία
Paige E. Cramer, John R. Cirrito, Daniel W. Wesson, C. Y. Daniel Lee, J. Colleen Karlo, Adriana E. Zinn, Brad T., Casali, Jessica L. Restivo, Whitney D. Goebel, Michael J. James, Kurt R. Brunden, Donald A. Wilson, Gary E. Landreth ApoE-Directed Therapeutics Rapidly Clear β-Amyloid and Reverse Deficits in AD Mouse Models, 20 January 2012, Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου