Αρχική

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τι είναι η εμμηνόπαυση;



Η εμμηνόπαυση είναι η χρονική στιγμή που σταματάει η έμμηνος ρύση σε μια γυναίκα
Η εμμηνόπαυση, ICD-10 N95.0, συμβαίνει επειδή οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν τις ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη. Μόλις μπει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση, δεν μπορεί να μείνει έγκυος πια. Μερικοί ονομάζουν την μετάβαση περιεμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση), η περίοδος μπορεί να σταματήσει για λίγο και στη συνέχεια να ξεκινήσει ξανά κι αυτό μπορεί να διαρκέσει δύο έως οκτώ χρόνια.
Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51, αλλά για μερικές γυναίκες αυτό συμβαίνει ήδη από το 40 ή αργότερα στα 55.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης
Η εμμηνόπαυση επηρεάζει κάθε γυναίκα με διαφορετικό τρόπο. Μερικές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μερικές γυναίκες έχουν αλλαγές σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Δεν είναι πάντα δυνατό να ειπωθεί αν οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με τη γήρανση, την εμμηνόπαυση ή και τα δύο.

Κάποιες αλλαγές που ενδέχεται να αρχίσουν στα χρόνια γύρω από την εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

  • Ανώμαλες περιόδους. Η έμμηνος ρύση μπορεί να συμβαίνει πιο συχνά ή λιγότερο συχνά, να διαρκεί περισσότερες ημέρες ή λιγότερες και να είναι με περισσότερο αίμα  ή λιγότερο.
  • Εξάψεις. Εξάψεις είναι ένα ξαφνικό αίσθημα θερμότητας στο άνω μέρος ή σε όλο το σώμα. Το πρόσωπο και ο λαιμό μπορεί να γίνουν κόκκινα. Κόκκινες κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν στο στήθος, την πλάτη και τα χέρια. Έντονη εφίδρωση και κρύο ρίγος μπορεί να συνυπάρχουν.
  • Προβλήματα ύπνου. Μπορεί να είναι δύσκολος ο ύπνος τη νύχτα. Μπορεί να συμβαίνουν νυχτερινές εφιδρώσεις και να συνυπάρχει κούραση και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Κολπικά προβλήματα και προβλήματα του ουροποιητικού. Τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται ξηρότερα και λεπτότερα λόγω των χαμηλότερων επιπέδων των οιστρογόνων. Με λιγότερα οιστρογόνα, το σεξ μπορεί να είναι λιγότερο άνετο. Μπορεί να συμβαίνουν περισσότερες κολπικές μολύνσεις ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ορισμένες γυναίκες επίσης μπορεί να έχουν ακράτεια ούρων όταν φτερνίζονται, βήχουν  ή γελούν.
  • Αλλαγές στη διάθεση. Υπάρχουν εναλλαγές της διάθεσης, δυστροπία ή να ξεσπάσματα κλάματος, ιδίως σε γυναίκες που είχαν εναλλαγές της διάθεσης στην περίοδο ή κατάθλιψη μετά τον τοκετό.
  • Αλλαγή συναισθημάτων για το σεξ. Μερικές γυναίκες αισθάνονται λιγότερο επιθυμία, ενώ άλλες μεγαλύτερη.
  • Οστεοπόρωση. Τα οστά γίνονται λεπτά και αδύναμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ύψους και κατάγματα.
  • Άλλες αλλαγές. Απώλεια μυϊκής μάζας, εναπόθεση λίπους, δυσκαμψία και πόνος στις αρθρώσεις λόγω των χαμηλότερων επιπέδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση ή λόγω γήρανσης.

Βασικές οδηγίες μετά την εμμηνόπαυση:
  • Καλή διατροφή. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά λιγότερες θερμίδες για ενέργεια. Απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Βιταμίνες.
-Οι γυναίκες άνω των 50 ετών χρειάζονται 2,4 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Β12 και 1,5 mg βιταμίνης Β6 κάθε μέρα τα οποία λαμβάνουν με ένα συμπλήρωμα βιταμινών.
-Μετά την εμμηνόπαυση, οι ανάγκες σε ασβέστιο αυξάνουν για την διατήρηση της υγείας των οστών. Οι γυναίκες άνω των 51 θα πρέπει να λαμβάνουν 1.200 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβέστιο κάθε μέρα.
-Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική για την υγεία των οστών. Οι γυναίκες 51 με 70 θα πρέπει να παίρνουν  600 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D κάθε μέρα. Οι γυναίκες ηλικίας 71 και άνω χρειάζονται 800 IU βιταμίνης D κάθε μέρα.
-Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που εξακολουθούν να έχουν κολπική αιμορραγία, επειδή παίρνουν θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να χρειάζονται επιπλέον σίδηρο.
  •  Άσκηση. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα οστά, την καρδιά, τη διάθεση και πολλά άλλα.
Προσπαθήστε να κάνετε:
-Τουλάχιστον 2 ώρες και 30 λεπτά την εβδομάδα μια μέτρια αερόβια σωματική δραστηριότητα  ή 1 ώρα και 15 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας ή κάποιο συνδυασμό των δύο.
-Επίσης, κάντε ασκήσεις που αυξάνουν τη δύναμη των μυών για δύο ημέρες κάθε εβδομάδα.
  • Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία με πολλούς τρόπους.
  • Γυναικολογική εξέταση μετά την εμμηνόπαυση. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται ένα τεστ Παπανικολάου κάθε τρία χρόνια. Ανάλογα με το ιστορικό της υγείας, μπορεί να χρειαστεί ένα τεστ Παπανικολάου πιο συχνά, ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, μέτρηση οστικής πυκνότητας, εξέταση από ουρολόγο σε ακράτεια, καρδιολογική εξέταση, έλεγχος αρτηριακής πίεσης και υπέρηχος καρδιάς, έλεγχος για χοληστερίνη κ.α.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου