Αρχική

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ελληνικές οικογένειες


Δύσκολες μέρες για την ανατροφή παιδιών…
«Η ανατροφή των παιδιών μοιάζει με τα πλάσματα των κεραμοποιών, γιατί τον μαλακό πηλό τον πλάθουν όπως θέλουν, ενώ τον ψημένο δεν μπορούν να τον ματαπλάσουν. Το ίδιο και τα παιδιά, όσο είναι ακόμα μικρά μπορούν οι γονείς τους να τα μορφώσουν όπως θέλουν, όταν όμως μεγαλώσουν και γίνουν άντρες δεν μπορούν πια.»
Πλούταρχος
Δύσκολες μέρες για την ανατροφή παιδιών…
Οι ελληνικές οικογένειες περνούν στις μέρες μας δύσκολες στιγμές όχι μόνο λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της κρίσεως των αξιών της ζωής και της κοινωνίας μας.
Ευτυχώς περισσότερο από κάθε λαό οι Έλληνες έχουν στο επίκεντρο της ζωής τους τα παιδιά τους παρά την διαφορετικότητά τους. Είναι το κοινό τους μέλημα και το παν και δεν νομίζω πως θα βρεθεί κάποιος που να ισχυριστεί το αντίθετο.
  • Οι γονείς του Σαββατοκύριακου που θέλουν και οικογένεια και καριέρα, χρειάζονται οπωσδήποτε βοήθεια από οικιακή βοηθό. Τα παιδιά των εργασιομανών γονιών καταλαβαίνουν την πίεση που έχουν οι γονείς τους κι έτσι προσπαθούν να μην τους γίνονται βάρος κάνοντας τα πάντα με επιτυχία ή αντιδρώντας αρνητικά προσπαθούν να κερδίσουν λίγο από τον χρόνο τους. Οι γονείς πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να μην νιώσουν απόρριψη τα παιδιά.
  • Η παραδοσιακή οικογένεια που η μητέρα έχει σταματήσει να δουλεύει για να φροντίζει την οικογένεια έχει ανάγκη από μεγαλύτερο μισθό από την πλευρά του πατέρα ώστε να καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης. Η μητέρα επειδή βρίσκεται συνεχώς σπίτι με τα παιδιά μπορεί να εξαρτηθεί από την παρουσία τους και να μην τα αφήσει να αυτονομηθούν.
  • Η πολύτεκνη οικογένεια με πολλαπλές υποχρεώσεις και διαρκή αγώνα για να μην υπάρχει καμία στέρηση, πρέπει να συμπεριφέρεται καθημερινά σαν λόχος. Μόνο έτσι μπορούν οι γονείς  να ανταποκριθούν.  Επειδή βέβαια τα παιδιά είναι πολλά,  μπορεί να δυσκολεύονται να τους βάλουν όρια και να τα εκπαιδεύσουν ξεχωριστά, λόγω έλλειψης χρόνου.
  • Η μονογονεϊκή οικογένεια έχει πολλές δυσκολίες τόσο οικονομικές όσο και συναισθηματικές. Ο γονέας μεγαλώνει μόνος του με τα παιδιά και πρέπει να συμπληρώσει και το κενό που έχει αφήσει ο ένας γονιός, γι’ αυτό κάποιος στενός συγγενής πρέπει να αναλαμβάνει αυτό το ρόλο.
Τέσσερις διαφορετικοί τύποι οικογένειας, με διαφορετικές ιστορίες, με διαφορετικές ζωές, με διαφορετικούς κόσμους με ένα κοινό μέλημα… Τα παιδιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου