Αρχική

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Αποκατάσταση μαστού χωρίς σιλικόνη


Φυσικός μαστός, χωρίς ενθέματα σιλικόνης μετά από ολική μαστεκτομή
Γράφει ο
Δρ Ανδρέας Γραββάνης
Πλαστικός Χειρουργός
Φυσικό μαστό, χωρίς ενθέματα σιλικόνης, μπορούν να αποκτήσουν εκ νέου οι γυναίκες που  έχουν υποβληθεί, λόγω καρκίνου- σε ολική  μαστεκτομή, χάρη στη μικροχειρουργική.
Έτσι, ο νέος μαστός της γυναίκας προσεγγίζει αυτόν που της είχε αφαιρεθεί λόγω του καρκίνου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς, ο νέος μαστός δημιουργείται από ιστό της γυναίκας, που λαμβάνεται από την κοιλιά, το μηρό ή τον γλουτό της. Το αποτέλεσμα δείχνει σαν μαστός, συμπεριφέρεται σαν μαστός, ενώ η γυναίκα τον αισθάνεται σαν μαστό.
Ο πλαστικός χειρουργός με ειδική εμπειρία στην Επανορθωτική Μικροχειρουργική, αρχικά  επιλέγει και ενημερώνει την γυναίκα ποιο σημείο  (κοιλιά, μηρός, γλουτός) είναι το πιο κατάλληλο ως κρημνός- μόσχευμα (ιστός - δέρμα και λίπος μαζί με τα αγγεία του) για την αποκατάσταση. Πρώτη επιλογή αποτελεί ο ελεύθερος διατιτραίνων κρημνός, της εν τω βάθει κάτω επιγάστριας αρτηρίας (DIEP flap) που αποτελείται από δέρμα και λίπος της κατώτερης κοιλιάς. Κατ’ ουσίαν αντιστοιχεί στο τμήμα της κοιλιάς που αφαιρείται σε μια αισθητική κοιλιοπλαστική.
Ο ελεύθερος κρημνός-μόσχευμα (ο ιστός και τα αγγεία) τοποθετούνται στη λήπτρια περιοχή του θώρακα και επαναιματώνονται- ο πλαστικός χειρουργός ενώνει  τα μικρά διατιτραίνωντα αγγεία, με αγγεία του θώρακα -με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου. Έτσι η γυναίκα αποκτά εκ νέου φυσικό μαστό χωρίς ενθέματα σιλικόνης και με μηδαμινή νοσηρότητα.
Η χειρουργική επέμβαση  αποκατάστασης διαρκεί 6 με 8 ώρες, η νοσηλεία 4-5 ημέρες και η πλήρη αποκατάστασης 4-6 εβδομάδες.
Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται συνήθως σε δεύτερο χρόνο με τοπική αναισθησία, χρησιμοποιώντας τοπικό κρημνό (C-V flap, star flap) από τον ανακατασκευασμένο μαστό, ενώ η θηλή αποκαθίσταται με τατουάζ δίνοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Η μικροχειρουργική διασφαλίζει ένα φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης, με διάρκεια στον χρόνο και μηδαμινή νοσηρότητα.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω της ενημέρωσης κυρίως μέσω Ιντερνέτ, οι περισσότερες γυναίκες σε Αμερική και Ευρώπη επιλέγουν την αποκατάσταση του στήθους τους με μικροχειρουργική, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι των άλλων τεχνικών  αποκατάστασης.
Ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζει την απόφαση των γυναικών είναι το γεγονός  ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του FDA, μία στις δυο γυναίκες δηλαδή το 50%  αυτών που έχουν κάνει αποκατάσταση με ένθεμα σιλικόνης, μετά τα πρώτα επτά χρόνια, αναγκάζονται να υποβληθούν  σε νέα επέμβαση, λόγω επιπλοκών της πρώτης.
Το 2011, σύμφωνα με στατιστικά από την American Society of Plastic Surgeons (ASPS),  μόνο στην Αμερική είχαμε 96.277 αποκαταστάσεις μαστού. Απ αυτές περίπου 20.000  έγιναν με αυτόλογους ιστούς (κρημνό), ενώ από αυτές 10.000 ήταν οι μικροχειρουργικές αποκαταστάσεις.
Τα πλεονεκτήματα της μικροχειρουργικής αποκατάστασης μαστού
Μετά την αποκατάσταση με μικροχειρουργική  και κρημνό DIEP ο νέος μαστός έχει:
          Φυσικό σχήμα
          Η γυναίκα  αισθάνεται το  μόσχευμα σαν φυσικό  μαστό
          Το μόσχευμα δείχνει  και συμπεριφέρεται σαν μαστός
          Δεν απαιτείται εμφύτευμα μαστού (σιλικόνης η άλλου είδους)
          Η αποκατάσταση έχει διάρκεια στο χρόνο
          Η γυναίκα έχει μόνο μια μικρή ουλή στην κατώτερη κοιλιά (ίδια με την ουλή της κοιλιοπλαστικής επέμβασης)

Γράφει ο
Δρ Ανδρέας Γραββάνης
Πλαστικός Χειρουργός
Διαβάστε περισσότερα για τον Ανδρέα Γραββάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου