Αρχική

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Εκτυπωτής ανθρώπινων οργάνων


Ο βιοεκτυπωτής Ιnkjet αντί να χρησιμοποιεί μελάνι χρησιμοποιεί κύτταρα και τυπώνει όργανα
Ειδικοί του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα πέτυχαν να «τυπώσουν» έναν πραγματικό ανθρώπινο νεφρό! Η εξέλιξη αυτή θεωρείται άκρως σημαντική δεδομένης της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου δρ Άντονι Ατάλα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ΤΕD στο Λονγκς Μπιτς της Καλιφόρνιας η όλη διαδικασία μοιάζει με την προετοιμασία ενός …κέικ. 
Ο δρ Ατάλα εξήγησε στην ομιλία του ότι αρχικώς η ερευνητική του ομάδα χρησιμοποιεί εξελιγμένα απεικονιστικά μηχανήματα τα οποία λαμβάνουν τρισδιάστατες εικόνες του νεφρού του ασθενούς που χρειάζεται αντικατάσταση. Στη συνέχεια αφαιρείται τμήμα ιστού σε μέγεθος μικρότερο από εκείνο ενός γραμματοσήμου το οποίο και τοποθετείται μέσα στον ειδικό «εκτυπωτή» οργάνων.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα «ψεκάζει» στη συνέχεια τους ιστούς σε στρώματα, έως ότου δημιουργηθεί το ολοκληρωμένο όργανο.
Σύμφωνα, με όσα είπε ο δρ Ατάλα στο συνέδριο, η μέθοδος έχει τελειοποιηθεί την τελευταία δεκαετία και υπόσχεται μια λύση για εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως τα οποία βρίσκονται στις λίστες αναμονής για μόσχευμα. Ο ειδικός εξήγησε ότι σήμερα εννέα στους δέκα ασθενείς που έχουν ανάγκη μοσχεύματος αναζητούν έναν νέο νεφρό, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε μεγάλη έλλειψη των συγκεκριμένων μοσχευμάτων.
Ο 22χρονος σήμερα φοιτητής Λιουκ Μασέλα ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έλαβαν τεχνητό όργανο – προϊόν εκτύπωσης (ουροδόχος κύστη) σε ηλικία 10 ετών στο πλαίσιο πειράματος. Γεννήθηκε με δισχιδή ράχη (συγγενής ανωμαλία που αφορά αδυναμία σύγκλισης των σπονδύλων και κατ’ επέκταση ολοκλήρωσης σχηματισμού του νευρικού σωλήνα) και το αποτέλεσμα ήταν ότι οι νεφροί του και η ουροδόχος κύστη δεν λειτουργούσαν σωστά.
Παρακολουθήστε την ομιλία του Anthony Atala


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου