Αρχική

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Στηθόθεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού


O ''Έξυπνος στηθόδεσμος''
Ένα υψηλής τεχνολογίας σουτιέν που θα μπορεί να ανιχνεύει πολύ νωρίς τους καρκινικούς όγκους του μαστού, επινόησε μία αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.
Ο «έξυπνος» στηθόδεσμος, που μοιάζει με αθλητικό σουτιέν, διαθέτει αισθητήρες που καταγράφουν τη θερμοκρασία στους μαστούς και ειδικό λογισμικό στο οποίο αποθηκεύονται οι πληροφορίες.
Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται στη συνέχεια σε ένα πρόγραμμα στο Ίντερνετ, όπου αναλύονται από έναν εξελιγμένο αλγόριθμο και υπολογίζεται η πιθανότητα μιας γυναίκας να έχει καρκίνο του μαστού.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποστέλλονται εν συνεχεία στη γυναίκα μέσω email ή κινητού.
Το σουτιέν με αισθητήρες που ανιχνεύει μικρές διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία της επιφάνειας του στήθους θα μπορούσε να ανιχνεύσει την ανάπτυξη ενός όγκου. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας προκαλούνται  από την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων σε όγκους. Η εταιρεία είναι η First Warning Systems, μια εταιρεία στην Nevada και το σουτιέν θα λέγεται  BSE (breast self-exam). Η εταιρεία εξηγεί ότι η θερμότητα που εκπέμπεται από αυτά τα αιμοφόρα αγγεία, βοηθά να εντοπιστεί ένας όγκος χρόνια πριν να είναι ορατός σε μια μαστογραφία ή μια μαγνητική τομογραφία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει σωστά η ανάλυση είναι να φορέσει η γυναίκα τον στηθόδεσμο για επαρκές χρονικό διάστημα. Και αυτό, διότι η θερμοκρασία στους μαστούς παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως τα επίπεδα των ορμονών.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες  τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας. Αν είναι ανιχνευθεί στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος μαστού θεραπεύεται.
Σε τρεις κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 650 γυναίκες όλων των ηλικιών, το σουτιέν είχε ποσοστό ακρίβειας πάνω από 90 τοις εκατό και προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι η παραδοσιακό μαστογραφία.
Στα συστήματα αυτά της προειδοποίησης έχει χορηγηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και το σουτιέν θα τεθεί στην αγορά το επόμενο έτος.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθης νεοπλασία στις γυναίκες, καθώς προσβάλλει μία στις δέκα κάποια στιγμή στη ζωή της, με οκτώ στις δέκα ασθενείς να έχουν ηλικία άνω των 50 ετών κατά τη στιγμή της διάγνωσης.
Υπολογίζεται, ότι ετησίως καταγράφονται σε όλο τον κόσμο πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα της νόσου, ενώ 400.000 γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του.
Στην χώρα μας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει ετησίως τα 4.500.
Το κλειδί για την επιτυχή ίαση της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση. Για να ανιχνεύσουν όμως οι υπάρχουσες εξετάσεις τους καρκινικούς όγκους, αυτοί πρέπει να έχουν μεγαλώσει αρκετά.
Η εταιρεία που επινόησε τον «έξυπνο» στηθόδεσμο λέει πως, κατά μέσον όρο, αυτό συμβαίνει τουλάχιστον 11 χρόνια έπειτα από την εμφάνιση των πρώτων καρκινικών κυττάρων.
Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να μειώσει σημαντικά ο «έξυπνος» στηθόδεσμος, διότι δεν καταγράφει τους όγκους, αλλά τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία των κυττάρων του μαστού εξαιτίας της ανάπτυξης του όγκου.
Όπως εξηγούν οι επινοητές του συστήματος από την εταιρεία First Warning που εδρεύει στο Ρίνο της Νεβάδα, για να μεγαλώσει ένας καρκινικός όγκος δημιουργεί πολύ νωρίς στη διαδικασία της ανάπτυξής του ένα σύστημα νέων αιμοφόρων αγγείων, με τη διαδικασία της αγγειογένεσης.
Η δημιουργία αυτών των αγγείων προκαλεί μετρήσιμες αλλαγές στην θερμοκρασία του μαστού, τις οποίες καταγράφει το νέο σύστημα.
Οι έως τώρα μελέτες έχουν δείξει πως η εξέταση ανιχνεύει τους καρκινικούς όγκους έως 6 χρόνια πριν καταστεί δυνατή η απεικόνισή τους στις κλασικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου