Αρχική

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Σε ποιες εγκεφαλικές βλάβες γίνεται εμβολισμός


Εμβολισμοί εγκεφαλικών βλαβών
Οι ενδεικνυόμενες εγκεφαλικές βλάβες προς εμβολισμό είναι:
  • Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και μηνιγγικές επικοινωνίες
  • Εγκεφαλικά ανευρύσματα
  • Όγκοι εγκεφάλου, βάσης κρανίου, τραχήλου
  • Αγγειοπλαστικές αγγείων τραχήλου και εγκεφάλου για αντιμετώπιση κριτικών στενώσεων
  • Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και μηνιγγικές επικοινωνίες

Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και μηνιγγικές επικοινωνίες
Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες αποτελούν 2% των εγκεφαλικών βλαβών. Θα πρέπει να γίνει αγγειογραφικός διαχωρισμός από τις μηνιγγικές επικοινωνίες. Η ανατομική αλλοίωση στις αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες συνίσταται στην παρουσία μιας αγγειακής φωλέας στην οποία απουσιάζει η τριχοειδική επικοινωνία με αποτέλεσμα την απευθείας επικοινωνία αρτηρίας και φλέβας. Η αρτηριοφλεβώδης επικοινωνία έχει τη δυνατότητα αγγειακής επαναπροσαρμογής με καινούριες αρτηριοφλεβώδεις αναστιμώσεις λόγω φλεβικών θρομβώσεων. Ο εμβολισμός με υγρά εμβολικά μέσα γίνεται σε μία ή περισσότερες συνεδρίες δίνοντας κάθε φορά τη δυνατότητα της αγγειακής επαναπροσαρμογής της αρτηριοφλεβώδους επικοινωνίας και την ολική θρόμβωση της φωλέας αποφεύγοντας πιθανά θρομβοεμβολικά επεισόδια και οξεία μερική ή ολική φλεβική θρόμβωση που συνεπάγεται εγκεφαλική υπέρταση και αιμορραγία. Αυτή η  επιπλοκή είναι πιο πιθανή στις μηνιγγικές επικοινωνίες και περισσότερο σε ταχείας ροής επικοινωνίες όπου υπάρχει απευθείας επικοινωνία του αρτηριακού κλάδου με μια φλεβώδη φλέβα.
Οι μηνιγγικές επικοινωνίες αποτελούν το 10-15% των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών του εγκεφάλου και τα περισσότερα αναπτύσσονται στον οπίσθιο κρανιακό βόθρο. Σε αυτές τις βλάβες η χειρουργική συνεπικουρία είναι πολύ χρήσιμη ενώ η ενδοαγγειακή προσέγγιση πραγματοποιείται κυρίως μέσω των κλάδων της έξω καρωτίδας ή μέσω φλεβικής οδού ανάστροφα.
Τα συμπτώματα των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών εξαρτώνται από τη θέση τους και προκαλούν σφύζοντα φυσήματα, εστιακά νευρολογικά ελλείμματα, επιληπτικές κρίσεις, ισχαιμικά επεισόδια.
Η επιπλοκή των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών είναι η ενδοπαρεγχυματική επικοινωνί, ενώ στις μηνιγγικές επικοινωνίες είναι η αιμορραγία στον υποσκληρίδιο και υπαραχνοειδή χώρο.

Εγκεφαλικά ανευρύσματα
Ο εμβολισμός των ανευρυσμάτων αποτελεί την μέθοδο εκλογής αντιμετώπισης, καθώς η εξέλιξη των υλικών δίνει την δυνατότητα εμβολισμού στο 90% των περιπτώσεων ακόμα και σε ανευρύσματα της σηραγγώδους μοίρας καθώς και της οπίσθιας κυκλοφορίας, τα οποία παρουσίασαν δύσκολη ή σχεδόν αδύνατη χειρουργική προσπέλαση.
Τα χειρουργικά ανευρύσματα χωρίζονται ανάλογα με το μέγεθός τους σε μικρά (μικρότερα των 5 χιλ.), μεγάλα (μικρότερα των 10 χιλ.), γιγαντιαία (έως 25 χιλ.). Η συχνότητα στον πληθυσμό είναι 2-5% και σπανίως εμφανίζεται με νευρολογική συμπτωματολογία ισχαιμίας ή φαινομένου μάζας. Συχνότερα εμφανίζεται με υπαραχνοειδή αιμορραγία και σπάνια με ενδοκοιλιακή αιμορραγία σε ανευρύσματα της οπίσθιας κυκλοφορίας και της μέσης κυκλοφορίας.

Όγκοι εγκεφάλου, βάσης κρανίου, τραχήλου
Διάφοροι ενδοεγκεφαλικοί  όγκοι κυρίως του οπίσθιου κρανιακού βόθρου, όπως αιμαγγιοβλαστώματα και αιμαγγειοπερικυττώματα, γιγαντιαία μηνιγγιώματα, πλακώδη μηνιγγιώματα, και εξωκράνιοι και τραχηλικοί όγκοι όπως ρινοίνωμα, παραγαγγλιώματα, αιμολεμφαγγειώωματα, πλακώδη και σηραγγώδη αγγειώματα που μπορούν να ωφεληθούν από τον εμβολισμό. Ο συνδυασμός του εμβολισμού, με μικροσωματίδια από κλάδους της έξω καρωτίδας με τη χειρουργική καθώς και την ακτινοθεραπευτική συνεδρία μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να θεραπεύσουν ριζικά τη βλάβη, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δρουν παρηγορητικά.

Αγγειοπλαστικές αγγείων τραχήλου και εγκεφάλου για αντιμετώπιση κριτικών στενώσεων
Η ενδοκράνια στένωση αρτηριακών κλάδων που παρουσιάζεται με αιματική ανεπάρκεια συγκεκριμένης περιοχής λοβού ή ημισφαιρίου, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παροδικά ισχαιμικά επεισόδια. Οι πολύ σοβαρές στενώσεις (70-90%), οι κριτικές στενώσεις (90-95%) και οι σχεδόν αποφρακτικές (95-99%) μπορούν να αντιμετωπιστούν με αγγειοπλαστική του πάσχοντος αγγείου με χρήση μπαλονιού ή stent και μπαλονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου