Αρχική

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Εναλλακτικές πηγές θέρμανσης



Ο χειμώνας ήρθε, αλλά βέβαια τα νοικοκυριά είναι στα όριά τους 
Με  1,3 ευρώ ξεκινά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και κανείς δεν γνωρίζει που θα φθάσει.
Όποιος μένει ειδικά σε πολυκατοικία έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άρνησης για αγορά πετρελαίου.
Η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Τα δυο μεγάλα ερωτήματα πριν ληφθεί η απόφαση για εναλλακτική θέρμανση είναι αν θα πρέπει να υποκατασταθεί τελείως το πετρέλαιο και αν η λύση θα πρέπει να δοθεί για ατομική ή κεντρική θέρμανση.
Αφού τα νοικοκυριά απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα θα επιλέξουν έναν από τους παρακάτω εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης:
Για κεντρική θέρμανση (Μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες όπου οι ένοικοι συμφωνούν):
-Αντικατάσταση του παλιού λέβητα πετρελαίου με έναν σύγχρονο υψηλότερης απόδοσης (ο παλιός αποδίδει 70%, ενώ ο νέος από 85-90%).
-Αντικατάσταση του παλιού λέβητα πετρελαίου με έναν που να καίει φυσικό αέριο αν υπάρχει η εγκατάσταση (εξοικονόμηση 25-30% με βάση τις τρέχουσες τιμές).
-Αντικατάσταση του παλιού λέβητα με έναν σύγχρονο λέβητα βιομάζας (καυσόξυλα, p εξοικονόμηση 25-30% pellets) (εξοικονόμηση 50% σε σχέση με το πετρέλαιο, αλλά απαιτείται συχνότερος ανεφοδιασμός και μεγάλος αποθηκευτικός χώρος).
Για ατομική θέρμανση
-Φυσικό αέριο: Αν υπάρχει εγκατάσταση.
-Βιομάζα:
Ενεργειακό τζάκι: Η μετατροπή του παλιού τζακιού από απλό σε ενεργειακό (από 10-12% απόδοση σε 60-70% απόδοση) θα εξοικονομήσει χρήματα, για 100 τετραγωνικά περίπου εξοικονόμηση 700 ευρώ τον χρόνο και σε τέσσερα χρόνια γίνεται έτσι απόσβεση των 2.000-5.000 ευρώ που χρειάζονται για την μετατροπή. Βέβαια ποιος έχει να διαθέσει τόσα χρήματα για την μετατροπή;
Ξυλόσομπα: Με 100-1000 ευρώ που θα χρειαστούν για την αγορά της ξυλόσομπας, η ζέστη που θα φέρει είναι ικανοποιητική.
Σόμπα pellets: Αντί για την ξυλόσομπα μπορείτε να πάρετε σόμπα pellets που κοστίζει 1.000-3.000 ευρώ, ζεσταίνει ικανοποιητικά ένα χώρο 100 τετραγωνικών και το καύσιμο pellets είναι σε σάκους των 15 κιλών. Για κάθε 1000 λίτρα πετρελαίου με το pellets η εξοικονόμηση είναι 700 ευρώ. Η σόμπα μπορεί να ανάψει και να σβήσει ηλεκτρονικά με μήνυμα από το κινητό.
-Ηλεκτρικό ρεύμα
Κεντρική ηλεκτρική θέρμανση: Με κεντρικό σύστημα κλιματισμού που εξασφαλίζει και ζεστό νερό και μπορεί να είναι συμβατή και με καλοριφέρ.
Κλιματιστικά: Σε κάθε δωμάτιο
Ηλεκτρικά καλοριφέρ: Σε κάθε δωμάτιο
Θερμοπομποί ή κονβέκτορες: Που ζεσταίνουν επιτόπου τον αέρα σε κάθε δωμάτιο και μπορεί να έχουν την μορφή ζωγραφικού πίνακα. Στοιχίζουν 100 ευρώ για κάθε 10 τετραγωνικά θερμαινόμενου χώρου.
Θερμοσυσσωρευτές: Που αποθηκεύουν θερμική ενέργεια τη νύχτα  με νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ και την διανέμουν όταν την χρειάζεται κάποιος σε όλο το 24ωρο, με κόστος 250 ευρώ έως 1750 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είναι φθηνότερη αυτή τη στιγμή σε σχέση με το πετρέλαιο κατά 25-75% ανάλογα με την τεχνολογία.
-Θερμάστρες υγραερίου, κηροζίνης και αιθανόλης.
Όποια και αν θα είναι η επιλογή σας να θυμάστε ότι η καλύτερη μορφή ενέργειας είναι αυτή που δεν καταναλώνεται.
Γι' αυτό κάποιος πρέπει να φροντίσει να μονώσει καλά το σπίτι του πριν αγοράσει ένα νέο θερμαντικό σύστημα.
Και να μην ξεχνάμε, αλλά δυστυχώς όταν υπάρχει οικονομική κρίση ξεχνιέται, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται διαφορετικά ότι τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα επιβαρύνουν το περιβάλλον, γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται με λιγνίτη που ρυπαίνει το περιβάλλον.
Βιβλιογραφία
Ανάπτυξη, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου