Αρχική

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα


Η απομόνωση είναι απαραίτητη σε όλα τα μεταδοτικά νοσήματα
Με την απομόνωση των υδαρών σωματικών ουσιών καταργεί την απομόνωση των ασθενών με εξαίρεση τα μέτρα προφύλαξης από αερογενείς και μέσω του αναπνευστικού συστήματος μολύνσεις.
Για την απομόνωση σωματικών ουσιών:
-Χρήση γαντιών σε άμεση επαφή με σωματικές ουσίες (πύον, πτύελα, ούρα, κόπρανα, αίμα).
-Χρήση ποδιάς για την προστασία των ενδυμάτων.
-Χρήση προσωπίδας και γυαλιών σε περίπτωση εκτίναξης σταγονιδίων σωματικού υγρού από τον ασθενή.
Αναπνευστική απομόνωση
Εφαρμόζεται σε μεταδοτικά νοσήματα μέσω του αέρα. Ο ασθενής πρέπει να τοποθετείται σε ιδιαίτερο θάλαμο. Το προσωπικό και οι συγγενείς παρακολουθούνται και σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται χημειοπροφύλαξη.
Νοσήματα
-Άνθρακας: Οι προφυλάξεις παίρνονται όσο διαρκεί η νόσος.
-Ανεμοβλογιά: Οι προφυλάξεις παίρνονται μέχρι να εφελκιδοποιηθούν οι αλλοιώσεις (όσοι δεν έχουν ανοσία δεν πρέπει να εισέρχονται στον θάλαμο)
-Διφθερίτιδα: Οι προφυλάξεις παίρνονται μέχρι να γίνουν αρνητικές οι καλλιέργειες συνήθως 24 ώρες από την διακοπή των αντιβιοτικών.
-Αιμορραγικός πυρετός: Οι προφυλάξεις παίρνονται όσο διαρκεί η νόσος.
-Έρπητας ζωστήρας: Οι προφυλάξεις παίρνονται μέχρι να εφελκιδοποιηθούν οι αλλοιώσεις (όσοι δεν έχουν ανοσία δεν πρέπει να εισέρχονται στον θάλαμο).
-Γρίπη: Οι προφυλάξεις παίρνονται όσο διαρκεί η νόσος.
-Ιλαρά: Οι προφυλάξεις παίρνονται όσο διαρκεί η νόσος.
-Μηνιγγίτιδα από αιμόφιλο της γρίππης ή μηνιγγιτιδόκοκκο: Οι προφυλάξεις παίρνονται για 24 ώρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιβίωσης.
-Μηνιγγιτιδοκοκκική πνευμονία ή σήψη: Οι προφυλάξεις παίρνονται για 24 ώρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιβίωσης.
-Παρωτίτιδα: Οι προφυλάξεις παίρνονται για 10 ημέρες από την διάγνωση(όσοι δεν έχουν ανοσία δεν πρέπει να εισέρχονται στον θάλαμο)
-Κοκκύτης: Οι προφυλάξεις παίρνονται για 7 ημέρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιβίωσης.
-Ερυθρά: Οι προφυλάξεις παίρνονται για 8 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος (όσοι δεν έχουν ανοσία δεν πρέπει να εισέρχονται στον θάλαμο).
-Φυματίωση πνευμονική με πυορρούντα τραύματα: Οι προφυλάξεις παίρνονται για 2-3 εβδομάδες από την έναρξη θεραπείας. Πρέπει να γίνεται έλεγχος της ελάττωσης των οξεάντοχων βακτηριδίων στα παρασκευάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου