Αρχική

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Η β χοριακή γοναδοτροπίνη


Η β χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG), είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης


Η β χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG), είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η οποία παράγεται από τον πλακούντα αφού εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο και ανιχνεύεται περίπου μια εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση.  Τις πρώτες εβδομάδες της κύησης η συγκέντρωση της β χοριακής στο αίμα παρουσιάζει εκθετική αύξηση. Το μέγιστο της συγκέντρωσης παρατηρείται κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου, ενώ κατά τη διάρκεια της κύησης παραμένει σημαντικά αυξημένη.
Η β χοριακή ορμόνη ανιχνεύεται στα ούρα με τα τεστ εγκυμοσύνης που κυκλοφορούν στο εμπόριο και πιο νωρίς με την εξέταση αίματος σε εξειδικευμένο εργαστήριο.  Συγκεκριμένα ανιχνεύεται στο αίμα, 11 ημέρες μετά τη σύλληψη του εμβρύου και στα ούρα, 12-14 ημέρες μετά τη σύλληψη.
Δεν υπάρχει μια μοναδική φυσιολογική τιμή για την β χοριακή γοναδοτροπίνη, αλλά υπάρχει ένα ευρύ φάσμα καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά. Ο γυναικολόγος στην ουσία παρακολουθεί το ρυθμό αύξησης της ορμόνης στο αίμα τις πρώτες μέρες για να διαπιστώσει εάν η κύηση εξελίσσεται φυσιολογικά, γεγονός που απαιτεί επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος. Η συγκέντρωση της β χοριακής διπλασιάζεται κάθε 48-72 ώρες κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων της κύησης. Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, ο ρυθμός αύξησης μειώνεται σημαντικά.  Σε περιπτώσεις παλίνδρομης κύησης τα επίπεδα της β χοριακής πέφτουν ή δεν αντιστοιχούν στην ηλικία της κύησης.
Το βασικό πλεονέκτημα της β χοριακής μέτρησης στο αίμα είναι πως υπολογίζονται τα ακριβή επίπεδα της ορμόνης σε αντίθεση με το τεστ ούρων. Παρόλο που τα σύγχρονα τεστ κυήσεως (ούρα) που υπάρχουν στο εμπόριο είναι πλέον αρκετά ευαίσθητα και ανιχνεύουν μια εγκυμοσύνη ακόμα και 2-3 μέρες πριν την καθυστέρηση, μπορεί να δείξουν λανθασμένα αποτελέσματα  εάν τα ούρα είναι πολύ αραιά ή εάν το τεστ δεν έγινε με το σωστό τρόπο. Η εξέταση της β χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα είναι ο σίγουρος τρόπος πιστοποίησης μιας πιθανής εγκυμοσύνης.
Τιμές β χοριακής
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η εξέλιξη των τιμών β χοριακής σε μια φυσιολογικά εξελισσόμενη εγκυμοσύνη
Διαβάστε για τη β χοριακή γοναδοτροπίνη, πατώντας, εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου