Αρχική

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Φυσιορρύθμιση


Γράφουν οι
Δρ Ιωάννης Τολιόπουλος
Μοριακός - Βιολόγος – Φυσιολόγος- Ανοσολόγος
Δρ Στέργιος Οικονομίδης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός 
Η Φυσιορρύθμιση αποτελεί την πιο νέα και εξελιγμένη ολιστική θεραπευτική μέθοδο.
Προσεγγίζει τον άνθρωπο ως ένα πολύπλοκο βιολογικό σύστημα, το οποίο οργανώνουν από κοινού διάφορα ισοδύναμα και αλληλεξαρτώμενα σύνθετα υποσυστήματα.  
Πιστεύοντας στην αρχή της συνθετικότητας, η Φυσιορρύθμιση παντρεύει την Κλασική Ιατρική με την Κλασική Ομοιοπαθητική, την Ομοτοξικολογία, τη Σπαγειρική Θεραπευτική, τη Φυτοθεραπεία, τη Μοριακή Βιολογία, την Κβαντική Φυσική και αντλεί γνώσεις και «υλικό» από την έρευνα και τις εξελίξεις σε όλους αυτούς τους τομείς.
Η Φυσιορρύθμιση αντλεί τα καλύτερα συστατικά από κάθε θεραπευτική μέθοδο, με τα οποία  δημιουργεί ένα σύνθετο μοντέλο θεραπευτικής προσέγγισης, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο νέες δυνατότητες σε γιατρούς και επαγγελματίες Υγείας, ώστε να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς πιθανές επιπλοκές τις ασθένειες.
Αξιολογεί την ανθρώπινη υγεία σε συνάρτηση με μια βασική αντίληψη: πως η κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου εξαρτάται από τέσσερις παράγοντες: 
•        Τη γενετική προδιάθεση του οργανισμού του, βάσει του γονιδιακού του υλικού.
•        Τον τρόπο ζωής του (εργασία, διατροφή, κίνηση, προσλήψεις τοξικών υλικών κ.λπ.).
•        Την ψυχονοητική του πραγματικότητα (που ο ίδιος έχει κατασκευάσει) και τους συναισθηματικούς μηχανισμούς αντίδρασης που έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί στα εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα.
•        Την ηλικία του.
Διάγνωση – θεραπεία
Την πλήρη ολιστική διάγνωση -από τι ακριβώς πάσχει ασθενής- την ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα που έχουν στόχο όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα, αλλά και να «προσανατολίσουν» τον οργανισμό, ώστε να μην ξαναεμφανίσει την ασθένεια. 
* Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να αποτοξινωθεί ο οργανισμός από:  τροφικές τοξίνες, βαρέα μέταλλα, ραδιενέργεια, ατμοσφαιρικές, ηλεκτρομαγνητικές, γαιοπαθητικές τοξίνες και ομοτοξίνες που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός.
* Να υπάρχει εξισορρόπηση του Ψυχο- Νευρο- Ενδοκρινο- Ανοσολογικού του P.N.E.I..
H απορρύθμιση της φυσιολογίας του ασθενή, που αποτελεί τη βάση κάθε ασθένειας, οφείλεται:
•        στις τοξίνες,
•        στη μείωση της ικανότητας του οργανισμού να τις διαχειρίζεται και να τις αποβάλλει,
•        στην μη κατάλληλη διατροφή και τρόπο ζωής,
•        σε μη λειτουργικούς μηχανισμούς σκέψης και στον τρόπο που βιώνονται τα συναισθήματα.
* Να αλλάξουν οι παθογόνοι παράγοντες που γεννούν την ασθένεια.
* Να δοθούν, αν χρειάζεται, συμπληρώματα διατροφής για να καλυφτούν ανάγκες του οργανισμού σε απαραίτητα στοιχεία.
Επομένως η προσέγγιση στην αγωγή των ασθενών πρέπει να βασιστεί σε μία σφαιρική στρατηγική, στην οποία το νευρικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους και οποιαδήποτε θεραπευτική επίδραση σε ένα από αυτά προκαλεί αντίδραση και σε όλα τα άλλα.        
Το θεραπευτικό τρίγωνο
Ο θεραπευτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
1. Αποτοξίνωση – απέκκριση
«Η καλή αποτοξίνωση είναι ήδη ο μισός δρόμος προς μία καλή θεραπεία». Η θεραπεία παροχέτευσης (αποτοξίνωσης) σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει μία πλήρη και εντατική βιολογική θεραπεία.
Μία αποτοξινωμένη και αποκατεστημένη μεσοκυττάρια ουσία (matrix) θα επιτρέψει στο κύτταρο να λάβει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ένα αποτοξινωμένο και αποτοξινωμένο από άχρηστες ουσίες κύτταρο θα είναι ικανό να επιτελέσει την μεταβολική του δράση. Τα απεκκριτικά όργανα, καθώς ενεργοποιούνται από εξειδικευμένα αποτοξινωτικά σκευάσματα, θα ενισχύσουν την λειτουργική εκκριτική τους δράση και θα αποβάλλουν τις τοξίνες του οργανισμού.
Η συνδυαστική χρήση της κυτταρικής, μεσοκυτταρίου και οργανικής παροχετευτικής δράσης είναι από μόνη της θεραπευτική στρατηγική που σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται ολοκληρωμένη και αποτελεσματική από μόνη της.
2. Επαναπρογραμματισμός του PΝΕΙ
Η αποκατάσταση του νευρο – ανοσο – ενδοκρινικού άξονα γίνεται σε δύο κατευθύνσεις: στην ψυχοσωματική και τη σωματοψυχική και είναι ο πυρήνας της Φυσικής Ρυθμιστικής Θεραπευτικής.
Ένας εκλεπτυσμένος βιολογικός μηχανισμός υποδηλώνει ότι από τη στιγμή που θα εισαχθούν στο ανθρώπινο σώμα οι ομοιοπαθητικά δυναμοποιημένες μικροδόσεις από ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, στην ίδια πάντα συγκέντρωση όπως και στο φυσιολογικό περιβάλλον του οργανισμού  – μαζί με επιλεγμένα ομοιοπαθητικά σκευάσματα  (φυτικής, ορυκτής και ζωικής προέλευσης) είναι ικανές να ελαττώσουν, ρυθμίσουν και διεγείρουν την αντιδραστικότητα των τριών κυρίων ανθρώπινων συστημάτων (νευρικό, ανοσοποιητικό και ενδοκρινικό). Τα επαναφέρουν στο φυσιολογικό λειτουργικό τους εύρος, χωρίς να καταπιέζουν ή να αναστέλλουν βιολογικές αντιδράσεις. 
3. Συμπτωματική αγωγή οργάνου
Όπως σε μια τέλεια οργανωμένη ομάδα, οι ομοιοπαθητικά δυναμοποιημένες ουσίες, τα σπαγειρικά μαζί με τα κλασσικά ομοιοπαθητικά σκευάσματα δρουν στις φλεγμονώδεις ασθένειες, οδηγώντας τον οργανισμό σε αποθεραπεία.
Αυτή η νέα θεραπευτική προσέγγιση στηρίζεται ταυτόχρονα στην ομοιοπαθητική και Σπαγειρική παράδοση και στις ερευνητικές εργασίες στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας. 
* Ο Dr Ιωάννης Τολιόπουλος είναι Μοριακός - Βιολόγος – Φυσιολόγος- Ανοσολόγος
Ο Dr Στέργιος Οικονομίδης είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός 
Ο γιατροί Ιωάννης Τολιόπουλος και Στέργιος Οικονομίδης
αποτελούν μέλη της επιστημονικής ομάδας της green-life.
Επικοινωνία
Θερμαϊκού 34, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310413880 – Φαξ: 2310416912
Ιστοσελίδα: www.green-life.gr



Φυτοθεραπεία


Η φυτοθεραπεία βρίσκεται στην απαρχή της θεραπευτικής αναζήτησης του ανθρώπου...
Το περιβάλλον, η φύση, μέρος της οποίας αποτελεί και ο άνθρωπος, είναι το πρώτο εργαστήριο παραγωγής φαρμάκων "φύσις νόσων ιατρός" έλεγε ο Ιπποκράτης.
Η πρώτη έγγραφη αναφορά για συλλογή φυτών για θεραπευτικούς λόγους μεταφράστηκε από σφηνοειδή γραφή και αποδίδεται στους Σουμέριους του 4000 π.Χ. Άλλες γραπτές αναφορές ανακαλύφθηκαν στη Κίνα και την Μεσοποταμία (3000π.Χ.) την Αίγυπτο (2500 π.Χ.) και φυσικά στην Ελλάδα προ, κατά και μετά Ιπποκράτη, συνέχεια δε με τον Διοσκουρίδη, Γαληνό μέχρι σήμερα.
Η ιστορία της Φυτοθεραπείας είναι στη ουσία ταυτόσημη με την ιστορία της Φαρμακευτικής, τουλάχιστον μέχρι τον Β' παγκόσμιο πόλεμο.
Η Φυτοθεραπεία, μετά από μια σύντομη πορεία παρακμής 20-30 χρόνων (τα χρόνια της "χημικής επανάστασης" στη ιατρική, δηλαδή μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο μέχρι τα τέλη του '60), επαναχρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και επαναπροσδιορίζεται η επιστημονική της αξία με τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και κλινικές εμπειρίες.
Η Χημική ιατρική, ξεκίνησε και συνεχίζει απομονώνοντας τα δραστικά μόρια των φυτών για να καταλήξει να τα παράγει τεχνικώς στο εργαστήριο. Ποτέ όμως δεν κατόρθωσε να μιμηθεί ακριβώς τη φύση, π.χ. το 'σκορβούτο' ποτέ δεν θεραπεύτηκε με συνθετική βιταμίνη C αλλά με την φυσική της μορφή που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Τώρα που ο αρχικός ενθουσιασμός της χημείας, του "μαγικού χαπιού" των δεκαετιών '45-'65 έχει υποχωρήσει, αναγκάζει όλο και περισσότερους επιστήμονες να στραφούν προς αναζήτηση φυσικών λύσεων που ταιριάζουν στην ανθρώπινη φύση μας.
Η Φυτοθεραπεία μπορεί να συνεισφέρει στον πάσχοντα οργανισμό σε διάφορα επίπεδα, ενεργώντας είτε συμπτωματικά είτε βαθύτερα και αιτιολογικά. Μπορεί να ανακουφίσει σε οξείες καταστάσεις με τρόπο άμεσο, ήπιο και ασφαλή. Μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα σε χρόνιες ασθένειες μέσω μηχανισμών αποτοξίνωσης και ανακούφισης οργάνων και ιστών. Μπορεί να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού (λειτουργικές παθήσεις), τονώνοντας, εξισορροπώντας, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα κλπ.
Η Φυτοθεραπεία χρησιμοποιείται είτε συμπληρωματικά με άλλη φυσική ιατρική μέθοδο (Ομοιοπαθητική, Βελονισμό κλπ) ή και με τη συμβατική "χημική" ιατρική, είτε εναλλακτικά από μόνη της.
Τα φυτικά φάρμακα για να είναι πιο δραστικά, χρησιμοποιούν τα φυτά ολόκληρα ή μέρη τους (άνθη, φύλλα, κορμός, φλοιός, ρίζα κλπ). Έτσι εμπεριέχουν όλα τα στοιχεία τους, διατηρούν την "προσωπικότητά" τους και φυσικά δεν είναι τόσο "αθώα" όσο νομίζουν οι περισσότεροι κι άρα χωρίς τη γνώμη του ειδικού ιατρού καλύτερα να αποφεύγονται.
''Φύσις νόσων ιατρός"
Ιπποκράτης (5ος αιώνας π.Χ.)
Πηγή
http://www.kefide.gr


Φυτικός άνθρακας για τα φουσκώματα


Φυτικός άνθρακας και ευερέθιστο έντερο
Υποφέρετε από ευερέθιστο έντερο και έχετε φουσκώματα και κοιλιακούς πόνους;
Ο ενεργός άνθρακας προσροφά τα οργανικά μόρια και τα τοξικά αέρια και χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορους τομείς, όπως σε μάσκες αερίου μέχρι σε φάρμακα για πεπτικές διαταραχές.
Ο φυτικός άνθρακας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως αντίδοτο σε δηλητήρια το 1813 στο Μονπελιέ από έναν φαρμακοποιό τον Touery, ο οποίος ενώπιον της Γαλλικής Ακαδημίας Ιατρικής έλαβε μια πολύ μεγάλη θανατηφόρα δόση στρυχνίνης που είχε τοποθετήσει σε φυτικό άνθρακα και δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα.
Ο ενεργός άνθρακας υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία με απανθράκωση και έγχυση με υδρατμούς, για να δημιουργηθούν στην επιφάνειά του αμέτρητοι μικροσκοπικοί πόροι, για να είναι προσροφητικός. Καλύτερος και πιο προσροφητικός άνθρακας είναι ο άνθρακας από το κέλυφος καρύδας.
Παραμένοντας μέσα στον εντερικό σωλήνα ο ενεργός φυτικός άνθρακας απορροφά όλες τις ανεπιθύμητες τοξίνες, όπως τα πρόσθετα τροφίμων, κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, τοξικά βακτήρια, προσροφά τα αέρια και ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου. 
Χρησιμοποιείται με επιτυχία σε γαστρεντερίτιδα, διάρροιες, μετεωρισμό και αεροφαγία. Μειώνοντας τα εντερικά αέρια ο φυτικός άνθρακας βοηθά στην διατήρηση επίπεδης κοιλιάς. Ακόμη προστατεύει από τη δυσάρεστη αναπνοή λόγω της εντερικής ζύμωσης και καταπολεμά τις διάρροιες. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 4 κάψουλες στα ενδιάμεσα των γευμάτων.

Φωτοανάπλαση για θεραπεία προσώπου

Φωτοανάπλαση
Η ανώδυνη θεραπεία προσώπου
Η φωτοανάπλαση δίνει την δυνατότητα να απαλλαγούμε από τις λεπτές ρυτίδες και να αποκτήσουμε φωτεινό, λείο δέρμα χωρίς  κηλίδες, θαμπάδα και  ευρυαγγείες.
Οι συνεδρίες είναι σύντομες, τελείως ανώδυνες. Επίσης, δεν προκαλείται ερεθισμός και δεν επηρεάζονται οι  καθημερινές  δραστηριότητες.
Το φωτογηρασμένο δέρμα συνήθως εμφανίζει πολλά προβλήματα: δυσχρωμίες,  μείωση της ελαστικότητας, διευρυμένοι πόροι και τηλεαγγειεκτασίες.
Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη θεραπεία της φωτοανάπλασης με έντονο παλμικό φως, με την οποία γίνεται ανανέωση του δέρματος.
Η φωτοανάπλαση εξελίχθηκε σημαντικά τα τελευταία 2 χρόνια και είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους κατά της γήρανσης και εφαρμόζεται κυρίως, σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, χέρια, προσαγωγούς, γόνατα, αλλά και στην περιοχή γλουτών.
Η θεραπεία απαιτεί συνήθως 3-5 συνεδρίες που επαναλαμβάνονται ανά 3 εβδομάδες. Κάθε συνεδρία διαρκεί 7-10 λεπτά και είναι ανώδυνη.

Είναι κατάλληλη τεχνική για άνδρες και γυναίκες.

Χρόνια ουρολοίμωξη


Χρόνια ουρολοίμωξη, ICD-10 N39.0, είναι η εμφάνιση της λοίμωξης της ουροδόχου κύστεως, πάνω από 3 φορές τον χρόνο.
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς λόγω του ότι η ουρήθρα τους είναι πιο βραχεία.
Οι πιο συχνοί μικροοργανισμοί που προκαλούν ουρολοίμωξη είναι:
  • Η Escherichia coli προκαλεί το 80% περίπου των οξέων λοιμώξεων σε ασθενείς χωρίς καθετήρες, ουρολογικές ανωμαλίες και λίθους.
  • Ο staphylococcus saprophyticus προκαλεί επίσης αρκετές ουρολοιμώξεις σε νεαρές γυναίκες.
  • Άλλα μικρόβια, όπως ο proteus, η klebsiella, το enterobacter, η serratia, ο S. Aureus και οι εντερόκοκκοι ευθύνονται για μικρότερα ποσοστά ουρολοιμώξεων. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, σε λίθους νεφρών, σε αποφράξεις ουροποιητικού και σε περιπτώσεις ιατρικών χειρισμών όπως καθετηριασμών της ουροδόχου κύστης.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα παθογόνα όπως τα Chlamydia trachomatis, η neisseria gonorrhoeae και ο ιός του έρπητα έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Προδιαθεσικοί παράγοντες
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της χρόνιας ουρολοίμωξης είναι η ατροφία του κόλπου μετά την εμμηνόπαυση, η σεξουαλική επαφή, τα συχνά επεισόδια ουρολοιμώξεων, οι ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, η παραμονή υπολείμματος ούρων στην ουροδόχο κύστη, η χρήση διαφραγμάτων και σπερματοκτόνων αλοιφών για αντισύλληψη, οι προηγούμενες εγχειρήσεις της ουροδόχου κύστεως και των νεφρών, η πεσμένη άμυνα του οργανισμού, η εγκυμοσύνη,  ο διαβήτης κ.α.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η συχνουρία, ο πόνος στην ούρηση ιδίως στο τέλος της ούρησης, πόνος υπερηβικός, πόνος στην οσφύ, ακράτεια ούρων, νυχτουρία, αιματουρία, δυσοσμία ούρων, θολερότητα ούρων και εμπύρετο.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει λήψη ούρων για γενική, καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα, λήψη άφθονων υγρών πάνω από 3 λίτρα το 24ωρο κι έναρξη αντιβιοτικής αγωγής για 10 ημέρες περίπου σύμφωνα με το αντιβιόγραμμα. Σε μερικές περιπτώσεις ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει επαναλαμβανόμενη προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή για μερικές εβδομάδες ή μήνες.
Πρόληψη υποτροπής ουρολοίμωξης
Η πρόληψη υποτροπής της χρόνιας ουρολοίμωξης περιλαμβάνει λήψη άφθονων υγρών τουλάχιστον 12 ποτήρια την ημέρα, προφυλακτική αντιβίωση πριν την σεξουαλική επαφή, αποφυγή χρήσης διαφράγματος και σπερματοκτόνων αλοιφών, χρήση λιπαντικού κατά τη σεξουαλική επαφή, ούρηση μετά την σεξουαλική επαφή και πριν τον ύπνο, σκούπισμα της περιοχής μετά την ούρηση με φορά από μπροστά προς τον πρωκτό, αποφυγή παραμονής της ουροδόχου κύστεως γεμάτης για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλή εκκένωση της ουροδόχου κύστεως. 
Σημαντική είναι και η επιλογή εσωρούχου. Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα, αφού τα συνθετικά παγιδεύουν την υγρασία και την θερμότητα στην περιοχή και ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων. Αποφύγετε επίσης τα στενά τζιν.
Υπάρχουν πολλές τροφές που προστατεύουν από την ουρολοίμωξη. Δύο με τρία φλιτζάνια χυμός φραγκοστάφυλου καθημερινά μειώνουν την ικανότητα των βακτηρίων να προσβάλουν το ουροποιητικό σύστημα, αν και μία νέα μελέτη δεν το επιβεβαιώνει αυτό. Ο χυμός μούρων και βατόμουρων μπορεί επίσης να βοηθήσει. Στην πρόληψη των χρόνιων ουρολοιμώξεων, επίσης, βοηθά και η βιταμίνη C, που υπάρχει στα πορτοκάλια. Επιπλέον, το ασκορβικό οξύ, μειώνει την συγκέντρωση μικροβίων στα ούρα και έτσι προλαμβάνει την λοίμωξη. Ασκορβικό οξύ βρίσκεται στα ακτινίδια, την παπάγια, τον μαϊντανό, τις φράουλες, το μπρόκολο και το μάνγκο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.            Zalmanovici Trestioreanu A, Green H, Paul M, Yaphe J, Leibovici L (2010). Antimicrobial agents for treating uncomplicated urinary tract infection in women. In Zalmanovici Trestioreanu, Anca. "Cochrane Database of Systematic Reviews". Cochrane Database Syst Rev 10 (10): CD007182.
2.            Nicolle LE (2008). "Uncomplicated urinary tract infection in adults including uncomplicated pyelonephritis". Urol Clin North Am 35.
3.            Phipps S, Lim YN, McClinton S, Barry C, Rane A, N'Dow J (2006). Short term urinary catheter policies following urogenital surgery in adults. In Phipps, Simon. "Cochrane Database of Systematic Reviews". Cochrane Database Syst Rev (2).
4.            Gould CV, Umscheid CA, Agarwal RK, Kuntz G, Pegues DA (2010). "Guidelines for prevention of catheter-associated urinary tract infections 2009". Infect Control Hosp Epidemiol 31 (4): 319–26.
5.            Justice S, Hunstad D, Seed P, Hultgren S (2006). "Filamentation by Escherichia coli subverts innate defenses during urinary tract infection". Proc Natl Acad Sci USA 103 (52): 19884–9.
6.            Jepson RG, Craig JC (2008). Cranberries for preventing urinary tract infections. In Jepson, Ruth G. "Cochrane Database of Systematic Reviews". Cochrane Database Syst Rev (1): CD001321.
7.            Barbosa-Cesnik C, Brown MB, Buxton M, Zhang L, DeBusscher J, Foxman B (2011 Jan). "Cranberry juice fails to prevent recurrent urinary tract infection: results from a randomized placebo-controlled trial". Clinical Infectious Diseases 52 (1): 23–30.
8.            Raz Raul Stamm Walter E (1993). "A Controlled Trial of Intravaginal Estriol in Postmenopausal Women with Recurrent Urinary Tract Infections". New England Journal of Medicine 329 (11): 753–6.






Χρυσές σοκολάτες


Προβληματισμένοι, όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν χρήματα για να επιβιώσουν, αλλά και αυτοί που τα έχουν και με το παραπάνω.
-«Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να αγοράσω ράβδους χρυσού με τα χρήματα που έχω στην τράπεζα» μου εκμυστηρεύτηκε ο φίλος μου δικηγόρος.
Ο Κώστας είναι πραγματικά τρομοκρατημένος από την οικονομική κρίση. Θυμάμαι του έκατσε το φαγητό στο λαιμό όταν κάποιος από την παρέα του είπε, ότι είναι ωραία η ιδέα του χρυσού, αλλά αν  έρθει η πτώχευση ούτε ο χρυσός δεν θα τον σώσει.
 -«Όχι, δεν θα τον φυλάξω τον χρυσό στην τράπεζα, θα τον κρύψω στο σπίτι», φώναξε.
Κι αν μπουν στο σπίτι και σε ληστέψουν και σε σκοτώσουν;» ξεφώνισε η Νίκη.
 Ο Κώστας φούντωσε, χαλάρωσε τις γραβάτες, άρχισε να ιδρώνει  και να ζαλίζεται. Και ξαφνικά το βρήκε!
-«Θα αγοράσω ένα κτήμα, όπου να ‘ναι!».
Και ποιος νομίζεις ότι έχει λεφτά να αγοράσει το κτήμα σου», του απάντησε  Νίκη.
Η αλήθεια είναι ότι ο χρυσός ανεβαίνει όταν οι οικονομίες πέφτουν. Και μιας και ο χρυσός δεν καίγεται, δεν σπάει, δεν οξειδώνεται, δεν χαλάει φαίνεται να είναι μια καλή λύση. Πιάνει λίγο χώρο, αφού 25.000 ευρώ  έχουν το μέγεθος μιας σοκολάτας. Τα ευρώ σου τα κάνεις σοκολάτες χρυσού, τα κρύβεις και σε μέρη απίθανα και περιμένεις την ανάκαμψη. Είναι και αυτό μια λύση! Να που ήρθε η εποχή για λιγότερα κοσμήματα και περισσότερες ράβδους. Άλλωστε δεν είναι καιρός για ακριβά αυτοκίνητα, για σκάφη και επίδειξη χλιδής. Είναι καιρός για λιμάνια ασφαλή και για σίγουρες επενδύσεις που δεν τις φθείρει ο χρόνος, αν εξαιρέσει κανείς το μεγάλο ενδεχόμενο κλοπής…


Ψηφιακή αποτοξίνωση


Στη σύγχρονη ζωή που ζούμε η αποτοξίνωση θεωρείται απαραίτητη.
Οι περισσότεροι φυσιολογικοί άνθρωποι ξεκινούν δίαιτα, γυμναστική και αποτοξίνωση από βλαβερές ουσίες όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ.
Αλλά τι άλλο κάνουμε ασταμάτητα 24 ώρες το 24ωρο; Σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Μην νομίζετε ότι δεν είναι αλήθεια! Πολλοί κοιμούνται με τον υπολογιστή και το κινητό ανοιχτό.
Μήπως ήρθε η ώρα και με ευκαιρία τις καλοκαιρινές διακοπές, όμως να κάνουμε και ψηφιακή αποτοξίνωση, ζώντας έστω για λίγες μέρες της εβδομάδας χωρίς  Ιντερνέτ, χωρίς υπολογιστή και κινητό;
Όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, είμαστε δυστυχώς εθισμένοι στον ψηφιακό κόσμο. Είναι πολύ δύσκολος ο έστω και ολιγοήμερος αποχωρισμός της ψηφιακής τεχνολογίας. Μάλλον κάπου κάπου αναγκαστικά πρέπει να κάνουμε δώρο στους ψηφιακά εθισμένους εαυτούς μας, αποτοξίνωση απ’ το διαδίκτυο. 
Άλλωστε η τεχνολογία δεν είναι εξάρτηση, είναι ανάγκη.

Χαλβάς


O χαλβάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, ο συνδυασμός των συστατικών του, σουσαμιού και σακχάρων, του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο.
Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό.
Η περιεκτικότητα του χαλβά σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με του ταχινιού. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στο ταχίνι είναι των λιπαρών οξέων. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Η συγκέντρωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μικρή. Η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται αναγκαία από τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αυτός δεν μπορεί να τα συνθέσει. Για αυτούς τους λόγους ο χαλβάς αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή.
Όταν ο χαλβάς καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας, καθώς προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Άρα ο χαλβάς είτε με τη προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για άτομα τα οποία είναι φυτοφάγοι ή βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας.
Αν και ο χαλβάς μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει και ορισμένα αρνητικά, θα πρέπει να προσέξουμε την υψηλή του θερμιδική αξία.
Η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους (100 gr προϊόντος αποδίδει γύρω στις 540 Kcal).
Πηγή
ygeiaonline.gr

Πώς η οικονομική κρίση προκαλεί άνοια


Άνοια και οικονομική κρίση
Είναι ευρέως γνωστό ότι το έντονο στρες πυροδοτεί την άνοια.
Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η πρόωρη συνταξιοδότηση μπορούν να βοηθήσουν στην εμφάνιση άνοιας σε ποσοστό που φθάνει το 80%.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα στρεσογόνα ερεθίσματα ξεπερνιούνται πιο δύσκολα. Ιδιαίτερα τώρα που καθημερινά αγωνιζόμαστε για να επιβιώσουμε τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα. Αν υπάρχει το γονίδιο οι πιθανότητες για άνοια είναι πολύ μεγάλες σε συνδυασμό με την κατάθλιψη που μας έχει δημιουργήσει η δύσκολη αρένα της ζωής.
Η λύση είναι να παραμένουμε απαθείς και να μην στενοχωριόμαστε, γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε καλή κατάσταση.
Η ηλικία και τα γονίδια, δυστυχώς προς το παρόν δεν μπορούν να αλλάξουν, αν και με μια πρόσφατη ανακάλυψη 11 γονίδια ευθύνονται για τη νόσο Alzheimer  τα οποία θα οδηγήσουν σε νέα πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά μονοπάτια.
Υπάρχουν όμως άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η διατροφή και η σωματική και νοητική άσκηση  στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε για να προφυλαχθούμε από τη νόσο Alzheimer.
Η έγκαιρη διάγνωση άνοιας μπορεί να γίνει με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και ανάλυση των πρωτεϊνών του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε όσους έχουν ήπια νοητική διαταραχή.



Τι σημαίνει η ανισοκυττάρωση σε πλακάκι αίματος;


Ανισοκυττάρωση σε πλακάκι αίματος
Η ανισοκυττάρωση είναι διαταραχή της μορφολογίας των ερυθρών.
Η παρατήρηση των μορφολογικών διαταραχών των ερυθρών αιμοσφαιρίων γίνεται  με το μικροσκόπιο, σε επίχρισμα περιφερικού αίματος, μετά από άμεση επίστρωση.
Η άμεση επίστρωση είναι απαραίτητη, γιατί διαταράσσεται η μορφολογία των ερυθρών όταν το αίμα μπει σε αντιπηκτικό.
Επίσης, θα πρέπει η περιοχή λήψης αίματος να στεγνώσει από το οινόπνευμα, γιατί το οινόπνευμα συρρικνώνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Τεχνική λήψης επιχρίσματος περιφερικού αίματος
-Μετά την λήψη αίματος απορρίπτονται οι πρώτες σταγόνες από την βελόνα.
-Στη συνέχεια μπαίνει λεπτή επίστρωση
-Η επίστρωση αφήνεται να ξεραθεί
-Γίνεται χρώση με May-Grunwald-Giemsa
-Γίνεται παρατήρηση στο μικροσκόπιο ενός αντιπροσωπευτικού πεδίου από το επίχρισμα
Ανισοκυττάρωση, η οποία αναγράφεται στο κάτω μέρος της γενικής αίματος, είναι η παθολογική διακύμανση του μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι άνισα μεταξύ τους, ενώ η φυσιολογική διάμετρός τους είναι 7-8 μm.
Που παρατηρείται ανισοκυττάρωση;
-Σε οποιαδήποτε βαριά αναιμία, π.χ. σιδηροπενική αναιμία, μεγαλοβλαστική αναιμία.
-Σε φυσιολογικά άτομα μπορεί να υπάρχει μια μικρή διακύμανση του μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο επίχρισμα.
Βιβλιογραφία
http://bloodjournal.hematologylibrary.org


Πώς οι επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα


Μετά από 15 χρόνια αποτυχιών από ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο, καθώς και ύστερα από μια «τρανταχτή» επιστημονική απάτη, βιολόγοι στις ΗΠΑ επέτυχαν τελικώς να δημιουργήσουν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο κλωνοποίησης που εφαρμόστηκε για τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού, της προβατίνας Ντόλι το 1996.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον καθώς και από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για τα Πρωτεύοντα Θηλαστικά του Όρεγκον αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Cell» ότι μεταμόσχευσαν γενετικό υλικό ενός ενηλίκου κυττάρου σε απύρηνο ωάριο και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα έμβρυο μερικών ημερών από το οποίο και εξήγαγαν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.
Ιατρική εφαρμογή και όχι ανθρώπινη κλωνοποίηση
Το νέο επίτευγμα το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, έχει ως στόχο να προάγει την ιατρική και όχι να οδηγήσει σε κλωνοποίηση ανθρώπου, αναμένεται να δώσει καινούργια ώθηση στο πεδίο των βλαστοκυτταρικών θεραπειών, στο οποίο είχε μπει σε κάποιες περιπτώσεις «φρένο» εξαιτίας των πρακτικών, αλλά και ηθικών ζητημάτων που διέπουν τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Και αυτό, διότι μέχρι σήμερα η φυσική πηγή λήψης ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων δεν ήταν άλλη από τα ανθρώπινα έμβρυα, η χρήση των οποίων έχει προκαλέσει κατά καιρούς μεγάλες διαμάχες. Η νέα τεχνική βασίζεται σε χρήση μη γονιμοποιημένων ανθρώπινων ωαρίων.
Οι ερευνητές στο Όρεγκον με επικεφαλής τον Σουκράτ Μιταλίποφ εφήρμοσαν μια παραλλαγή της τεχνικής της πυρηνικής μεταφοράς σωματικού κυττάρου που έδωσε γέννηση στην προβατίνα Ντόλι. Οι ειδικοί εισήγαγαν ένα ενήλικο δερματικό κύτταρο σε ωάριο δότριας από το οποίο προηγουμένως είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας. Ηλεκτρικοί παλμοί ώθησαν το μη γονιμοποιημένο ωάριο να αρχίσει να διαιρείται, έως ότου έφθασε στο στάδιο των περίπου 150 κυττάρων.
Πολυδύναμα κύτταρα
Σε αυτή τη φάση οι ειδικοί έλαβαν από τα έμβρυα, προτού τα καταστρέψουν, τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Όπως ανέφερε ο δρ Μιταλίποφ «τα κύτταρα που προέκυψαν είχαν την ικανότητα να μετατρέπονται, όπως και τα φυσιολογικά σε διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους, συμπεριλαμβανομένων νευρικών κυττάρων, ηπατικών κυττάρων και καρδιακών κυττάρων». Ο ειδικός προσέθεσε πως «αν και πρέπει να γίνει αρκετή ακόμη δουλειά προκειμένου να αναπτύξουμε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες με βάση τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, πιστεύουμε ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη κυττάρων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναγεννητική ιατρική».
Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε εφαρμόσει με επιτυχία την ίδια τεχνική ήδη από το 2007 σε πιθήκους και άλλα θηλαστικά, όχι όμως και σε ανθρώπινα κύτταρα. «Κάθε είδος είναι διαφορετικό από βιολογικής απόψεως. Τα άλλα πρωτεύοντα αποτελούσαν καλά μοντέλα για τις μελέτες μας, καταφέραμε όμως να τελειοποιήσουμε τη μέθοδό μας ώστε να είναι εφαρμόσιμη και στους ανθρώπους» είπε ο δρ Μιταλίποφ.
Δεν απορρίπτονται
Ο ερευνητής σημείωσε ότι η μέθοδός του έχει αρκετά πλεονεκτήματα – πέρα από τα ηθικά - σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της χρήσης εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από γονιμοποιημένα ωάρια. Με δεδομένο ότι τα κύτταρα που δημιουργούνται περιέχουν γενετικό υλικό του ίδιου του ασθενούς – δότη ο οργανισμός του δεν είναι πιθανό να τα απορρίψει μετά τη μεταμόσχευσή τους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον δρα Μιταλίποφ η πρόθεση της ερευνητικής ομάδας είναι η τεχνική αυτή να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικώς στο πλαίσιο της αναγεννητικής ιατρικής προς όφελος εκατομμυρίων ασθενών. Παρόλα αυτά ο ερευνητής ανέφερε ότι δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν και πάλι αντιδράσεις. «Πιστεύουμε ότι η μέθοδός μας δεν θα δημιουργήσει προβλήματα αφού δεν καταστρέφουμε γονιμοποιημένα ωάρια. Εκτιμούμε ότι η τεχνική αυτή είναι πιο αποδεκτή από ηθικής απόψεως, αλλά κανένας δεν ξέρει. Μπορεί κάποιοι να πουν ότι προσπαθούμε να κλωνοποιήσουμε άνθρωπο».
Οι αντιδράσεις
Ο δρ Μιταλίποφ δεν χρειάζεται να είναι… μάγος για να προβλέψει ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις. Ήδη μια βρετανική οργάνωση που ονομάζεται Human Genetics Alert εναντιώθηκε με δριμύτητα στη μελέτη του. «Οι επιστήμονες έφεραν τελικά στον… κόσμο το ΄βρέφος’ που όλοι οι θιασώτες της ανθρώπινης κλωνοποίησης περίμεναν: μια μέθοδο για την αποτελεσματική κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων» ανέφερε ο διευθυντής της οργάνωσης, δρ Ντέιβιντ Κινγκ και προσέθεσε: «Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει διεθνής νομική απαγόρευση στην ανθρώπινη κλωνοποίηση προτού διεξαχθούν και άλλες τέτοιου είδους μελέτες. Είναι πλήρως ανεύθυνο το ότι δημοσιεύθηκε αυτή η μελέτη».
Από την πλευρά τους πάντως επιστήμονες χαρακτήρισαν την έρευνα της ομάδας από το Όρεγκον ως «επιτυχία χωρίς προηγούμενο». Ο βιολόγος Τζορτζ Ντάλεϊ από το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων του Χάρβαρντ ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα κατάφερε αυτό το οποίο δεν κατάφεραν πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου».
Το πολύπαθο πεδίο
Το συγκεκριμένο πεδίο είναι πάντως πολύπαθο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Γου-σουκ Χουάνγκ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα ο οποίος το 2005 έγινε γνωστός παγκοσμίως υποστηρίζοντας με δημοσίευσή του στην έγκριτη επιθεώρηση «Science» ότι επέτυχε να δημιουργήσει ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα μέσω πυρηνικής μεταφοράς σωματικού κυττάρου (με την ίδια μέθοδο που εφήρμοσε δηλαδή η ομάδα από το Όρεγκον). Αποδείχθηκε τελικώς ότι ο Χουάγνκ έλεγε ψέματα και η περίπτωσή του αποτελεί μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις επιστημονικής απάτης.
Ακριβώς επειδή τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα αποτελούν επί μακρόν ένα «καυτό» και δύσκολο πεδίο τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί έχουν στραφεί στα κύτταρα iPS (induced pluripotent stem cells) τα οποία είναι κύτταρα με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών τα οποία προκύπτουν όμως από μετατροπή ενηλίκων κυττάρων με χρήση των κατάλληλων παραγόντων (χωρίς την ανάγκη χρήσης εμβρύων ή ωαρίων). Τώρα το ερώτημα που γεννάται είναι αν τα κύτταρα της μεθόδου…. Ντόλι θα αποδειχθούν ανώτερα από τα iPS.
Η σύγκριση με τα κύτταρα iPS
Ήδη οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι τα iPS τείνουν να γερνούν πρώιμα και να πεθαίνουν. Για τη δημιουργία τους επίσης χρησιμοποιούνται γονίδια τα οποία είναι πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο. Παράλληλα τα κύτταρα της ομάδας από το Όρεγκον χρειάζονται μόνο λίγες ημέρες για να δημιουργηθούν, ενώ για τη δημιουργία των iPS απαιτούνται μήνες. Από την άλλη πλευρά, για την εφαρμογή της τεχνικής που χρησιμοποίησε ο δρ Μιταλίποφ και η ομάδα του είναι αναγκαία ανθρώπινα ωάρια τα οποία δεν είναι εύκολα διαθέσιμα. 
Το μέλλον (τόσο σε επιστημονικό όσο και σε ηθικό και κοινωνικό επίπεδο) θα δείξει…
Πηγή
tovima.gr

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης λόγω ανεργίας


Ανεργία και κατάθλιψη
Η ανεργία είναι δύσκολη για όλους, για κάποιους όμως είναι δυσκολότερη.
Εάν και εσείς ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που απολύθηκαν λόγω κρίσης ή που είναι μακροχρόνια άνεργοι, ίσως κάποιες στιγμές να βιώνετε απογοήτευση και αποθάρρυνση σκεπτόμενοι  το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουν τα πράγματα.
Η ανεργία μπορεί να πλήττει την αυτοπεποίθηση σας ή την πίστη σας σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι βέβαια απόλυτα φυσικό μιας και η αγορά εργασίας είναι σήμερα τόσο ανταγωνιστική που συχνά θα πρέπει κανείς να στείλει εκατοντάδες βιογραφικά και να περάσει από πολλές συνεντεύξεις πριν τελικά καταφέρει να εξασφαλίσει εργασία.
Η ανεργία ίσως δοκιμάζει και τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας: από εκεί που θεωρούσατε τον εαυτό σας ικανό και δραστήριο επαγγελματία, ίσως τώρα αυτή η αυτοεικόνα να κλονίζεται και να αντικαθιστάται από αρνητικά συναισθήματα όπως αυτό του «ηττημένου». Οι μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο χρόνο παραμένει κανείς άνεργος τόσο περισσότερες πιθανότητες παρουσιάζονται για να παρουσιάσει κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά από έξι συνεχόμενους μήνες ανεργίας.
Η ανεργία πολλές φορές προκαλεί συχνά συναισθήματα ντροπής στον άνεργο. Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν πρωτογνωρίζουμε κάποιον σε μια κοινωνική εκδήλωση ή σε κάποια παρέα, μια από τις πρώτες ερωτήσεις που μας θέτουν για να μας γνωρίσουν καλύτερα είναι η ερώτηση «Με τι ασχολείστε;». Συνειδητοποιώντας ότι συχνά η κοινωνία χρησιμοποιεί το επάγγελμα σαν ένα είδος ταυτότητας του ατόμου, ο άνεργος μπορεί να αισθάνεται ανεπάρκεια ή ντροπή που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι:
•           η διαταραχή ύπνου (αϋπνία-υπερυπνία),
•           η διαταραχή όρεξης (ανορεξία, βουλιμία),
•           η κόπωση-εξάντληση (απώλεια ενέργειας),
•           η ελάττωση σεξουαλικής ενέργειας (libido),
•           η ψυχοκινητική επιβράδυνση και
•           η ψυχοκινητική διέγερση.
Αντιμετώπισε την κατάθλιψη τώρα
-Μην θέτεις δύσκολους στόχους και μην αναλαμβάνεις μερίδιο ευθύνης μεγαλύτερο από αυτό που σου αναλογεί.
- Να 'σπας' μεγάλα καθήκοντα σε μικρότερα και να θέτεις προτεραιότητες. Ό,τι καταφέρνεις είναι σημαντικό.
- Προσπάθησε να είσαι με άλλους ανθρώπους και βρες κάποιον που θα μπορείς να εμπιστεύεσαι. Είναι καλύτερο από το να είσαι μόνος.
- Να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που ίσως σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα.
- Η ήπια σωματική άσκηση, μία ταινία στον κινηματογράφο, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, η συμμετοχή σε θρησκευτικές, κοινωνικές ή άλλες δραστηριότητες μπορεί να σε βοηθήσουν.
- Η διάθεσή σου θα βελτιωθεί σταδιακά, όχι αμέσως. Θα σου πάρει χρόνο να νιώσεις καλύτερα.
- Συνιστάται να αναβάλλεις σημαντικές αποφάσεις, μέχρι να περάσει η κατάθλιψη..
- Σπάνια οι άνθρωποι "ξεφεύγουν μονομιάς" από την κατάθλιψη. Μπορούν όμως να αισθάνονται όλο και καλύτερα, κάθε μέρα που περνά.
- Να θυμάσαι ότι ο ρεαλιστικός τρόπος σκέψης θα αντικαταστήσει τον αρνητικό, ο οποίος είναι μέρος της κατάθλιψης.
- Άσε την οικογένεια και τους φίλους σου να σε βοηθήσουν.
Να θυμάσαι: η κατάθλιψη σε κάνει να έχεις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου, τον κόσμο, το μέλλον, τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή σου. Οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι ρεαλιστικός τρόπος να σκέφτεσαι τα πράγματα. Είναι σαν να βλέπεις τον εαυτό σου, τον κόσμο και το μέλλον μέσα από μία ομίχλη αρνητισμού. Μην δέχεσαι τις αρνητικές σου σκέψεις σαν αληθινές. Είναι μέρος της κατάθλιψης και θα εξαφανιστούν όταν η κατάθλιψή σου ανταποκριθεί στη θεραπεία.



Ανεπάρκεια σιδήρου


Η έλλειψη σιδήρου είναι η συνηθέστερη μορφή αναιμίας παγκοσμίως.
Η ελάττωση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης του αίματος ονομάζεται αναιμία. Αναιμία μπορεί να προκληθεί από έλλειψη διαφόρων διατροφικών παραγόντων, απαραίτητων για την ερυθροποίηση, όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ, αλλά και από κληρονομικούς παράγοντες όπως το στίγμα μεσογειακής αναιμίας, οι χρόνιες φλεγμονές ή απώλεια αίματος ή ακόμα και λόγω χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ή γαστρεκτομής.
Η ανεπάρκεια σιδήρου, ICD-10 E61.1, είναι μία από τις πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις.
Ο σίδηρος είναι παρόν σε όλα τα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα και έχει πολλές ζωτικές λειτουργίες.
Παραδείγματα των λειτουργιών του σιδήρου είναι η μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς από τους πνεύμονες με τη μορφή αιμοσφαιρίνης, η μεταφορά των ηλεκτρονίων εντός των κυττάρων με τη μορφή των κυτοχρωμάτων και οι ενζυμικές αντιδράσεις σε διάφορους ιστούς.
Η ανεπάρκεια του σιδήρου μπορεί να επηρεάσει αυτές τις ζωτικές λειτουργίες και να οδηγήσει σε νοσηρότητα και θάνατο.
Το αποτέλεσμα της έλλειψης σιδήρου είναι η σιδηροπενική αναιμία, όπου τα αποθέματα του σώματος σε σίδηρο έχουν εξαντληθεί και το σώμα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα.
Τα παιδιά και οι προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι οι ομάδες που είναι πιο επιρρεπείς στην ασθένεια.
Το σύνολο σιδήρου ενός μέσου σώματος είναι περίπου 3,8 g σε άνδρες και 2,3 g σε γυναίκες.
Στο πλάσμα του αίματος, ο σίδηρος φέρεται σφικτά συνδεδεμένος με την πρωτεΐνη τρανσφερίνη. Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που ελέγχουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό του σιδήρου και τη διασφάλιση από έλλειψη σιδήρου. Ο κύριος ρυθμιστικός μηχανισμός βρίσκεται στην γαστρεντερική οδό. Όταν η απώλεια του σιδήρου δεν αντισταθμίζεται επαρκώς από την επαρκή πρόσληψη σιδήρου από τη διατροφή, μια κατάσταση ανεπάρκειας σιδήρου αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου.
Οι αιτίες της σιδηροπενικής αναιμίας είναι πολλές:
-Απώλεια αίματος με την έμμηνο ρύση ή από τον πεπτικό σωλήνα ή από άλλες αιτίες, όπως επιστάξεις, αιματουρία, διαταραχές του μηχανισμού πήξεως, χρόνια αιμοκάθαρση και συχνή αιμοδοσία.
-Δυσαπορρόφηση όπως σε ολική γαστρεκτομή, αχλωρυδρία, εκτομή στομάχου και δωδεκαδακτύλου, κοιλιοκάκη, αλλοτριοφαγία και άλλα σύνδρομα δυσαπορρόφησης.
-Ανεπαρκής πρόσληψη ή αυξημένες απαιτήσεις σε σίδηρο όπως παρατεταμένη δίαιτα, χορτοφάγοι, αλκοολικοί,  κύηση και θηλασμός και ταχεία σωματική ανάπτυξη.
-Φλεγμονές, όπου η σιδηροπενική αναιμία είναι προσαρμοστική για να περιορίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων.
-Άλλα πιο σπάνια αίτια, όπως το σύνδρομο Goodpasture και η αιμοσιδηρινουρία.
Συμπτώματα σιδηροπενικής αναιμίας
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου μπορεί να υπάρχουν ακόμα και πριν την εγκατάσταση της σιδηροπενικής αναιμίας.
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου δεν είναι παθογνωμονικά. Ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων μπορεί να προκύψει τελικά, είτε ως δευτερεύον αποτέλεσμα της αναιμίας  ή από άλλα πρωτογενή αποτελέσματα της ανεπάρκειας σιδήρου.
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου περιλαμβάνουν:
•      κούραση
•      ζάλη
•      χλωμάδα
•      τριχόπτωση
•      ευερεθιστότητα
•      αδυναμία
•      εύθραυστα νύχια ή με ραβδώσεις
•      Plummer-Vinson σύνδρομο: επώδυνη ατροφία του βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτει την γλώσσα, τον φάρυγγα και τον οισοφάγο
•      μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
•      κατανάλωση πάγου
•      σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Εργαστηριακές εξετάσεις  σε άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου
•      Μια γενική εξέταση αίματος πιθανόν να αποκαλύψει μικροκυτταρική αναιμία
•      Χαμηλή φερριτίνη ορού
•      Χαμηλός σίδηρος του ορού
•      Υψηλή TIBC (ολική σιδηρδεσμευτική ικανότητα)
•      Πιθανό η εξέταση αίματος στα κόπρανα να είναι θετική, αν η ανεπάρκεια σιδήρου είναι το αποτέλεσμα μιας γαστρεντερικής αιμορραγίας.
•      Η φερριτίνη ορού μπορεί να ανυψωθεί σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και έτσι μια φυσιολογική  φερριτίνη ορού δεν μπορεί να αποκλείσει πάντοτε την έλλειψη σιδήρου και γι' αυτό πρέπει ταυτόχρονα να εξετάζεται η C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).
Συνέπειες της σιδηροπενικής αναιμίας
Η συνεχιζόμενη έλλειψη σιδήρου μπορεί να εξελιχθεί σε αναιμία και επιδείνωση της κόπωσης. Επίσης, προκαλείται θρομβοκυττάρωση ή σημαντική αύξηση των αιμοπεταλίων. Η έλλειψη επαρκών επιπέδων σιδήρου στο αίμα είναι ένας λόγος που μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να γίνουν δωρητές αίματος.
Θεραπεία σιδηροπενικής αναιμίας
Πριν την έναρξη της θεραπείας, θα πρέπει να υπάρχει οριστική διάγνωση της υποκείμενης αιτίας για την ανεπάρκεια σιδήρου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Στους ενήλικες, 60% των ασθενών με αναιμία από ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να έχουν υποκείμενες γαστρεντερικές διαταραχές που οδηγούν σε χρόνια απώλεια αίματος.
Μετά τη διάγνωση, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμπληρώματα σιδήρου. Η επιλογή του συμπληρώματος  εξαρτάται τόσο από τη σοβαρότητα της κατάστασης, την απαιτούμενη ταχύτητα της βελτίωσης (π.χ. εάν αναμονή χειρουργική επέμβαση) και της πιθανότητας της θεραπείας να είναι αποτελεσματική (π.χ. ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση).
Παραδείγματα από του στόματος σιδήρου που χρησιμοποιούνται συχνά είναι ο θειικός δισθενής σίδηρος, ο γλυκονικός σίδηρος, ή αμινοδισκία χηλικού οξέος.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η δόση αντικατάστασης του σιδήρου, τουλάχιστον σε ηλικιωμένους με ανεπάρκεια σιδήρου, μπορεί να είναι τόσο 15 mg ανά ημέρα.
Πηγές σιδήρου από τα τρόφιμα
Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που εντοπίζεται σε αρκετά τρόφιμα, αλλά με δύο χημικές μορφές, δισθενής ή οργανικός σίδηρος και τρισθενής ή  μη οργανικός σίδηρος.
Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κόκκινο κρέας, εντόσθια, πουλερικά και ψάρι) περιέχουν και τις δύο μορφές, ενώ τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (δημητριακά, σπόροι, φρούτα και λαχανικά) περιέχουν μη οργανικό σίδηρο.
Η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό καθορίζεται από τη χημική του μορφή, αλλά και από διατροφικούς παράγοντες που άλλοτε ενισχύουν ή περιορίζουν την απορρόφησή του.
Σε γενικές γραμμές, ο οργανικός σίδηρος απορροφάται σε μεγαλύτερα ποσοστά από τον μη οργανικό σίδηρο, αλλά η απορρόφησή του μπορεί να ενισχυθεί διατροφικά με την παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C και Α ή σε συνδυασμό με πρωτεϊνούχα τρόφιμα. Σαν αναστολείς της απορρόφησης του σιδήρου σημειώνονται οι φυτικές ίνες, η καφεΐνη, το ασβέστιο, τα φυτικά και φωσφορικά άλατα, αλλά και τα αντιόξινα σκευάσματα.
Ήπια ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προληφθεί ή να διορθωθεί με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο.
Καλές πηγές οργανικού σιδήρου, καθώς αυτός πιο εύκολα απορροφάται και δεν αναστέλλεται από φάρμακα ή άλλα διατροφικά συστατικά είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα όστρακα.
Ο μη οργανικός σίδηρος έχει περιορισμένη βιοδιαθεσιμότητα. Πηγές μη οργανικού σιδήρου είναι είναι οι φακές, τα φασόλια, τα φυλλώδη λαχανικά, τα φιστίκια, το tofu, το εμπλουτισμένο ψωμί και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Ο σίδηρος  από διαφορετικές τροφές απορροφάται και επεξεργάζεται  με διαφορετικό τρόπο από το σώμα. Για παράδειγμα, ο σίδηρος από το κρέας  απορροφάται πιο εύκολα από το σίδηρο στα λαχανικά, ο σίδηρος από το κόκκινο κρέας ενδέχεται να αυξήσει την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, μέταλλα και χημικά σε ένα είδος των τροφίμων μπορεί επίσης να αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου. Για παράδειγμα, τα οξαλικά και οι φυτικές ίνες σχηματίζουν αδιάλυτα σύμπλοκα τα οποία δεσμεύουν το σίδηρο στο έντερο και δεν μπορεί να απορροφηθεί.
Επειδή ο σίδηρος από τις φυτικές πηγές απορροφάται πιο δύσκολα από το σίδηρο από τις ζωικές πηγές, οι χορτοφάγοι πρέπει να έχουν μια κάπως υψηλότερη συνολική ημερήσια πρόσληψη σιδήρου σε σύγκριση με όσους τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά. Τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα χόρτα είναι ιδιαίτερα καλές πηγές σιδήρου για χορτοφάγους. Ωστόσο, το σπανάκι και τα σέσκουλα περιέχουν οξαλικά που δεσμεύουν το σίδηρο και τον καθιστούν σχεδόν εξ ολοκλήρου μη διαθέσιμο για απορρόφηση. Ο μη οργανικός σίδηρος απορροφάται πιο εύκολα, εάν καταναλώνεται με τροφές που περιέχουν οργανικό σίδηρο ή βιταμίνη C.
Οι πλουσιότερες τροφές σε οργανικό σίδηρο είναι οι αχιβάδες, το χοιρινό συκώτι, τα νεφρά του αρνιού, τα μαγειρεμένα στρείδια, οι σουπιές, το συκώτι αρνιού, το χταπόδι, τα μύδια, το βοδινό συκώτι και η βόεια καρδιά.
Οι πλουσιότερες τροφές σε μη οργανικό σίδηρο είναι η σόγια, τα φασόλια οι φακές, το ψημένο σουσάμι, η σπιρουλίνα, το τζίντζερ και το σπανάκι.
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και η διατροφή μπορεί να μην είναι σε θέση να τη διορθώσει γρήγορα, συνεπώς ένα συμπλήρωμα σιδήρου είναι συχνά απαραίτητο εάν η ανεπάρκεια σιδήρου έχει γίνει συμπτωματική.
Σίδηρος και βακτηριακές λοιμώξεις
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη βακτηριδίων καθιστώντας την βιοδιαθεσιμότητά του, ένα σημαντικό παράγοντα στον έλεγχο της λοίμωξης.  15 και 20 τοις εκατό των πρωτεϊνών  στο ανθρώπινο γάλα αποτελείται από λακτοφερρίνη η οποία δεσμεύει το σίδηρο, ενώ στο αγελαδινό γάλα, αυτή είναι μόνο το 2 τοις εκατό. Ως αποτέλεσμα, τα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες λοιμώξεις. Η λακτοφερίνη, επίσης, είναι συγκεντρωμένη στα δάκρυα, το σάλιο και στις πληγές και δεσμεύει σίδηρο για  να περιορίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Το ασπράδι του αυγού περιέχει 12% κοναλβουμίνη και μπορεί να παρακρατήσει τα βακτήρια που παίρνουν μέσα από το κέλυφος του αυγού (για το λόγο αυτό πριν από τα αντιβιοτικά, το ασπράδι αυγού χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία λοιμώξεων).
Για να μειωθεί η βακτηριακή ανάπτυξη, οι συγκεντρώσεις στο πλάσμα του σιδήρου μειώνονται σε φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα, όπως μετά από πυρετό και μετά από χειρουργική επέμβαση και όταν υπάρχουν ανοικτές πληγές και ενεργεί ως προστασία έναντι μολύνσεως.
Αυτή η σχέση μεταξύ βιοδιαθεσιμότητας του σιδήρου και της ανάπτυξη βακτηριδίων, σημαίνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της μόλυνσης. Μια μέτρια ανεπάρκεια σιδήρου, αντίθετα, μπορεί να προσφέρει προστασία εναντίον της οξείας λοίμωξης. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση  εψιδίνης από το ήπαρ.
Διατροφικές συμβουλές για την ανεπάρκεια σιδήρου
-Οι έρευνες δείχνουν ότι τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα γεύματα που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη (κρέας, αυγό). Συγκεκριμένα πλούσια σε βιταμίνη C τα εξής λαχανικά: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες), ξυνολάχανο, καρότο, ντομάτες.
-Στα φαγητά που περιέχουν σπανάκι (π.χ. σπανακόρυζο) ή κόκκινο κρέας (π.χ. μοσχάρι) προσθέστε πολύ λεμόνι, το οποίο, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.
-Συνδυάστε τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που είναι πλούσια σε σίδηρο με πρωτεϊνούχα τροφή ζωικής προέλευσης. Για παράδειγμα, συνδυάστε ένα πιάτο φακές με μια μερίδα τόνο ή 3-4 σαρδελίτσες και όχι με τυρί (τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμποδίαζουν την απορρόφηση σιδήρου).
-Όταν για γεύμα τρώτε κρέας και αυγό, προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση πράσινων λαχανικών π.χ. χόρτα, μαρούλι, ρόκα, διότι οι φυτικές ίνες περιορίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
-Μην καταναλώνετε καφέ ή μαύρο τσάι αμέσως μετά τα γεύματα, διότι οι τανίνες που περιέχουν περιορίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
-Μην καταναλώνετε τυρί σε συνδυασμό με κρέας ή με φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, διότι περιορίζεται η απορρόφηση όχι μόνο του σιδήρου, αλλά και του ασβεστίου.
-Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φυσικές τανίνες, όπως η αγκινάρα, το σταφύλι και το αγριοκάστανο, διότι περιορίζουν την απορρόφηση του σιδήρου (αλλά και του ασβεστίου και του μαγνησίου).
Βιβλιογραφία
•      Wintergerst, E. S.; Maggini, S.; Hornig, D. H. (2007). "Contribution of Selected Vitamins and Trace Elements to Immune Function". Annals of Nutrition and Metabolism 51 (4): 301–323.
•      Rangarajan, Sunad; D'Souza, George Albert. (April 2007). "Restless legs syndrome in Indian patients having iron deficiency anemia in a tertiary care hospital". Sleep Medicine. 8 (3): 247–51.
•      Glei M, Klenow S, Sauer J, Wegewitz U, Richter K, Pool-Zobel BL (2006). "Hemoglobin and hemin induce DNA damage in human colon tumor cells HT29 clone 19A and in primary human colonocytes". Mutat. Res. 594 (1–2): 162–71.
•      Wander, K.; Shell-Duncan, B.; McDade, T. W. (2009). "Evaluation of iron deficiency as a nutritional adaptation to infectious disease: An evolutionary medicine perspective". American Journal of Human Biology 21 (2): 172–179.








Διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12


Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
Αιτιολογική διερεύνηση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12.
Το Schilling test, αν και έπαψε να χρησιμοποιείται από το 2003, θεωρείται η «χρυσή σταθερά» (gold standard) ως λειτουργική δοκιμασία απορρόφησης της Β12,  καθώς έχει πολύ υψηλή ειδικότητα στη διάγνωση της κακοήθους αναιμίας αφενός και αφετέρου εξετάζει και το εντερικό σκέλος της απορρόφησης της βιταμίνης Β12.
Η βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) δεν παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό και μοναδική πηγή της είναι η διατροφή (κρέας, ψάρι, αυγό γαλακτοκομικά).
Αποθηκεύεται στο ήπαρ όπου τα αποθέματα της στους ενήλικες φτάνουν τα 3-5mg, ενώ οι ημερήσιες ανάγκες είναι μόλις 1μg.
Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαίο συνένζυμο σε σημαντικές μεταβολικές αντιδράσεις και πιο συγκεκριμένα στη μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη, του μεθυλτετραϋδροφυλλικού οξέος σε τετραϋδροφυλλικό οξύ και του μεθυλμαλονυλ-CoA σε σουκινυλ-CoA.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 έχει ως αποτέλεσμα να αναστέλλονται οι ανωτέρω αντιδράσεις και να αθροίζονται οι πρόδρομες ουσίες με συνέπεια την εμφάνιση κλινικής συμπτωματολογίας από το αιμοποιητικό σύστημα (αναιμία, μακροκυττάρωση, υπερκατάτμηση του πυρήνα των ουδετερόφιλων), το νευρικό (παραισθησίες, αταξία) και τη ψυχική σφαίρα (αλλαγή της προσωπικότητας, κατάθλιψη, ψύχωση).
Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12
Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 γίνεται ως εξής: αρχικά η βιταμίνη Β12  που βρίσκεται στην τροφή ενωμένη με πρωτεΐνες μεταφοράς εισέρχεται στο στόμαχο όπου υπό την επίδραση του όξινου γαστρικού pH αποδεσμεύεται από αυτές και ενώνεται με τις λεγόμενες R-δεσμεύουσες πρωτεΐνες. Στο δωδεκαδάκτυλο πρωτεολυτικά ένζυμα που εκκρίνονται από το πάγκρεας αποδομούν τις R-δεσμεύουσες πρωτεΐνες και η βιταμίνη Β12 συνδέεται κατόπιν με τον ενδογενή παράγοντα ο οποίος παράγεται από τα τοιχωματικά κύτταρα του στομάχου.
Το σύμπλεγμα ενδογενής παράγοντας-βιταμίνη Β12 φτάνει μέχρι τον τελικό ειλεό, όπου δεσμεύεται από ειδικούς υποδοχείς των κυττάρων του εντερικού επιθηλίου. Ακολούθως, εντός των εντερικών κυττάρων η Β12 συνδέεται με την τρανσκοβαλαμίνη ΙΙ και εξέρχεται με αυτήν τη μορφή στην αιματική κυκλοφορία. Ένα μικρό ποσοστό, περίπου 1% από μεγάλες δόσεις βιταμίνης Β12, πού παίρνουμε από το στόμα, απορροφάται με ένα μηχανισμό ανεξάρτητο από τον ενδογενή παράγοντα και από την ακεραιότητα του τελικού ειλεού.
Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό μπορεί να συμβεί επομένως είτε λόγω μειωμένης πρόσληψης είτε λόγω διαταραχής σε κάποιο από τα προαναφερθέντα στάδια που οδηγούν στην απορρόφησή της.
Η αιτιολογική διερεύνηση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12
Η γνώση των αιτίων της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 είναι πολύ σημαντική στην κλινική πράξη για τον καθορισμό της αναγκαιότητας χορήγησης θεραπείας υποκατάστασης σε περίπτωση υποκλινικής ανεπάρκειας, καθώς και για τη χρονική διάρκεια της θεραπείας αυτής.
Αίτια ανεπάρκειας βιταμίνης Β12
1. Μειωμένη πρόσληψη: υποσιτισμός, χορτοφαγική δίαιτα
2. Διαταραχές της απορρόφησης:
α)  Στόμαχος: ανεπαρκής αποδέσμευση της βιταμίνης Β12  της διατροφής από τις πρωτεΐνες μεταφοράς λόγω μειωμένης γαστρικής οξύτητας, ανεπαρκής έκκριση του ενδογενούς παράγοντα (κακοήθης αναιμία, γαστρίτιδα, λοίμωξη από H. pylori, γαστρεκτομή, συγγενής έλλειψη ενδογενούς παράγοντα)
β) Παγκρεατική ανεπάρκεια
γ) Λεπτό έντερο: φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (ν. Crohn), σύνδρομο δυσαπορρόφησης (κοιλιοκάκη), λέμφωμα, αμυλοείδωση, βακτηριακή υπερανάπτυξη, σύνδρομο τυφλής έλικας, εκτομή ειλεού, παρασιτικές λοιμώξεις (λάμβλιες, βοθριοκέφαλος ο πλατύς)
3. Ενδογενείς διαταραχές μεταφοράς και μεταβολισμού της Β12: έλλειψη ή ανωμαλία της τρανσκοβαλαμίνης ΙΙ, σύνδρομο Imerslund-Grasbeck, διαταραχή σύνθεσης μεθυλκοβαλαμίνης
4. Φάρμακα: αναστολείς αντλίας πρωτονίων και ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης, μετφορμίνη, Ν2Ο, ασπιρίνη, χολεστυραμίνη, νεομυκίνη, ζιδοβουδίνη.
Δοκιμασίες αιτιολογικής διερεύνησης της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12
-Δοκιμασία Schilling test
 α) Υψηλή ειδικότητα σε περίπτωση που η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 οφείλεται σε έλλειψη του ενδογενούς παράγοντα
β) Είναι λειτουργική δοκιμασία και εξετάζει τόσο το γαστρικό όσο και το εντερικό σκέλος της απορρόφησης της Β12
α) Απαιτεί συλλογή ούρων 24ώρου
β) Απαιτεί τη χρησιμοποίηση ενδογενούς παράγοντα
γ) Ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε νεφρική ανεπάρκεια, σε ατελή συλλογή ούρων 24 ώρου, ή σε πρόσφατη λήψη βιταμίνης Β12 από το στόμα
δ) Χορήγηση έστω και μικρής δόσης ραδιενεργού βιταμίνης Β12
-Αντισώματα έναντι ενδογενούς παράγοντα (μέθοδος ELISA)
Φυσιολογικά αρνητικά
α) Παθογνωμονικά για κακοήθη αναιμία.
β) Υψηλή ειδικότητα που πλησιάζει το 100%
Σχετικά χαμηλή ευαισθησία (~70%)
-Πεψινογόνο Ι και λόγος Πεψινογόνο Ι προς Πεψινογόνο ΙΙ (μέθοδος RIA)
φ.τ: Πεψινογόνο Ι: 110-150 ng/ml, Πεψινογόνο ΙΙ: 2-20 ng/ml
α)  Απεικονίζει τη γαστρική λειτουργία και αυξάνεται σε γαστρική ατροφία
β) Υψηλή ευαισθησία, Χαμηλή ειδικότητα
Μπορεί να βρεθεί αυξημένο και σε:
  • δωδεκαδακτυλικό έλκος,
  • σύνδρομο
  • Zöllinger-Ellison,
  • οξεία γαστρίτιδα,
  • νεφρική ανεπάρκεια
-Γαστρίνη (μέθοδος RIA)
φ.τ (ενήλικες): <100pg/ml
α)  Αυξάνεται σε περίπτωση υποχλωρυδρίας και γαστρικής ατροφίας
β) Σχετικά υψηλή ευαισθησία, Χαμηλή ειδικότητα
Μπορεί να βρεθούν υψηλές τιμές και σε:
  • γαστρίνωμα,
  • σύνδρομο Zöllinger-Ellison,
  • υπερπλασία C-κυττάρων του άντρου,
  • πεπτικό έλκος,
  • καρκίνο μαστού
-Αντισώματα έναντι των γαστρικών  τοιχωματικών κυττάρων (μέθοδος εμμέσου ανοσοφθορισμού)
Φυσιολογικά αρνητικά
Είναι δυνατόν να ανευρεθούν σε κακοήθη αναιμία
Πολύ χαμηλή ειδικότητα
Ανιχνεύονται και σε: 
  • γαστρικό έλκος,
  • καρκίνο στομάχου, 
  • αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα,
  • σακχαρώδη διαβήτη, 
  • σιδηροπενική αναιμία,
  • σύνδρομο Sjögren, 
  • υπερήλικες
-Holo-τρανσκοβαλαμίνη (CobaSorb)
Μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης Β12 που είναι ενωμένη με την τρανσκοβαλαμίνη ΙΙ πριν και μετά τη χορήγηση ενδογενούς παράγοντα
α) Αναμένεται να έχει πολύ υψηλή ειδικότητα σε περίπτωση κακοήθους αναιμίας
β) Όπως και το Schilling test είναι λειτουργική δοκιμασία της απορρόφησης της βιταμίνης Β12
α) Χρειάζεται κατάλληλη υποδομή για τη μέτρηση της
β) Είναι απαραίτητη η χορήγηση ενδογενούς παράγοντα
γ) Βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο
-Γαστροσκόπηση
α) Υψηλή ειδικότητα για ατροφική γαστρίτιδα
β) Λήψη βιοψιών
α) Επεμβατική μέθοδος
β) Απαιτείται η συνεργασία του ασθενούς
-RIA: radioimmunoassay – ραδιοανοσολογική εξέταση
Τα άτομα με υποκλινική ανεπάρκεια βιταμίνης Β12  σε έδαφος δυσαπορρόφησης είναι ίσως τα μόνα που χρειάζονται αναμφισβήτητα θεραπεία. Η θεραπευτική αγωγή μπορεί να απαιτείται δια βίου ή για σύντομο χρονικό διάστημα. Στα πλαίσια αιτιολογικής διερεύνησης της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 χρησιμοποιούνται διάφορες δοκιμασίες, όπως διαβάσατε παραπάνω.
Η μελέτη της απορρόφησης της ραδιενεργού βιταμίνης Β12 σχεδιάστηκε το 1953 από τον ερευνητή Robert F. Schilling, προς τιμήν του οποίου έλαβε και την διεθνή ονομασία Schilling test. Διενεργείται προκειμένου να διαφοροδιαγνωσθεί αν η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 οφείλεται σε έλλειψη του ενδογενούς παράγοντα ή σε βλάβες του εντερικού επιθηλίου και ιδιαίτερα του ειλεού. 
Το Schilling test πραγματοποιείται σε δύο στάδια. 
Στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας χορηγείται αρχικά από του στόματος βιταμίνη Β12 σημασμένη με Co και μέσα σε μία ώρα δίνεται παρεντερικά και μία δόση σταθερής βιταμίνης Β12 (συνήθως 1mg) έτσι ώστε, λόγω περίσσειας μη ραδιενεργού βιταμίνης Β12, η ραδιενεργός βιταμίνη που θα απορροφηθεί, να μην αποθηκευτεί στο ήπαρ, αλλά να αποβληθεί στα ούρα του 24ώρου και εκεί να μετρηθεί. Φυσιολογικά το ποσοστό που απορροφάται από το έντερο και αποβάλλεται στα ούρα 24ώρου είναι μεγαλύτερο του 7% της χορηγηθείσας δόσης.
Τιμές κάτω από 5% είναι ενδεικτικές δυσαπορρόφησης της Β12, ενώ οι μεγαλύτερες από 10% είναι σαφώς φυσιολογικές.
Στο δεύτερο στάδιο της δοκιμασίας, στο οποίο προχωράμε εφόσον το αποτέλεσμα του πρώτου σταδίου είναι παθολογικό, μαζί με τη ραδιενεργό βιταμίνη Β12 χορηγούμε και ενδογενή παράγοντα. Εάν η αιτία των χαμηλών τιμών της βιταμίνης Β12 είναι η κακοήθης αναιμία, η σύγχρονη χορήγηση και των δύο θα πρέπει να δώσει φυσιολογικές τιμές. Αν η αιτία της διαταραχής είναι βλάβη του εντερικού επιθηλίου η δοκιμασία αποβαίνει και στο στάδιο αυτό παθολογική. Το Schilling test σταμάτησε να χρησιμοποιείται το 2003 κυρίως λόγω της απόσυρσης του ενδογενούς παράγοντα από την παρασκευάστρια εταιρία.
Οι δοκιμασίες που χρησιμοποιούνται μετά την κατάργηση του Schilling test χαρακτηρίζονται άλλες από χαμηλή ευαισθησία και άλλες από χαμηλή ειδικότητα. Υψηλές τιμές πεψινογόνου, γαστρίνης και αντισωμάτων έναντι των γαστρικών τοιχωματικών κυττάρων ανευρίσκονται και σε άλλες παθήσεις του πεπτικού όπως δωδεκαδακτυλικό έλκος, σύνδρομο Zöllinger-Ellison, οξεία γαστρίτιδα ή και σε νεφρική ανεπάρκεια, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, κ.α., γεγονός που περιορίζει την ειδικότητα των προσδιορισμών αυτών για την ακριβή αιτιολογική ανίχνευση ανεπάρκειας της Β12. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου δεν υφίσταται ομοφωνία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως προς την υιοθέτηση κάποιας εξ’ αυτών. Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι παραπάνω δοκιμασίες με εξαίρεση το Schilling test και τη μέτρηση της όλο–τρανσκοβαλαμίνης, η οποία όμως ακόμα δεν έχει καθιερωθεί μέσα από κλινικές μελέτες, εστιάζουν μόνο στο σκέλος της απορρόφησης που αφορά το στόμαχο και δε λαμβάνουν υπ’όψιν τους τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα πέραν αυτού.
Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τουλάχιστον μέχρι την καθιέρωση κάποιας νέας, εξίσου αξιόπιστης μεθόδου, η επαναφορά του Schilling test στην κλινική πράξη είναι επιβεβλημένη.
Βιβλιογραφία
1. Carmel R, Melnyk S, James I. Cobalamin deficiency with and without neurologic abnormalities; difference in homocysteine and methionine metabolism. Blood 2003; 101: 3302-3308.
2. Antony AC. Megaloblastic anaemias. In: Hoffman R, Benz EJ Jr, Shattil SJ et al, eds. Hematology. Basic principles and practice. 3rd ed New York Churchill-Livingstone, 2000:446–485.
3. Hvas AM, Nexo E. Diagnosis and treatment of vitamin B12 deficiency. An update. Haematologica 2006; 91: 1506-1512.
4. Oh R, Brown DL. Vitamin B12 deficiency. Am Fam Physician 2003; 67: 979-986.
5. Elia M. Oral or parenteral therapy for B12 deficiency. Lancet 1998; 352: 1721-1722.
6. Carmel R. The disappearence of cobalamin absorption testing: a critical diagnostic loss. J Nutr 2007; 137: 2481-2484.
7. Carmel R, Sarrai M. Diagnosis and management of clinical and subclinical cobalamin deficiency: Advances and controversies. Curr Hematol Rep. 2006; 5: 23-33.
8. Schilling RF. Intrinsic factor studies II. The effects of gastric juice on the urinary excretion of radioactivity after the oral administration of radioactive vitamin B12. J Lab Clin Med 1953; 42: 860-866.
9. Snow CF. Laboratory diagnosis of vitamin B12 deficiency. A guide for the primary care physician. Arch Intern Med 1999; 159: 1289-1298.
10. Hvas AM, Morkbak AL, Nexo E. Plasma holotranscobalamin compared with plasma cobalamins for assessment of vitamin B12 absorption; optimization of an non-radioactive vitamin B12 absorption test (CobaSorb). Clin Chim Acta 2007; 376: 150-154.