Αρχική

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Αντιγηραντική μάσκα με φράουλες

Αντιγηραντική μάσκα με φράουλες
-Πάρτε 1 κούπα φρέσκες φράουλες, 2 κουταλιές φρέσκο γάλα και 2 κουταλιές ρυζάλευρο ή κορνφλάουρ.
-Λιώστε τις φράουλες και στη συνέχεια να προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά δημιουργώντας μια ομοιόμορφη πάστα.
-Στη συνέχεια, απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας ομοιόμορφα και αφήστε τη να δράσει για περίπου είκοσι λεπτά.
-Αφαιρέστε τη με χλιαρό νερό και σκουπίστε το δέρμα σας με μια καθαρή πετσέτα.


Δείκτης προστασίας στα αντηλιακά


Πώς θα επιλέξετε το αντηλιακό με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας
Η προστασία του δέρματος όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία, αλλά και όταν βρισκόμαστε αναγκαστικά στον ήλιο, καθιστά αναγκαία τη χρήση αντηλιακού.
Ωστόσο, οι δείκτες προστασίας των αντηλιακών ποικίλλουν. Κι αυτό γιατί κάθε τύπος επιδερμίδας έχει ανάγκη από διαφορετικό βαθμό προστασίας.
Διαβάστε πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για τον δικό σας τύπο επιδερμίδας.
Γενικά πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ελάχιστος δείκτης προστασίας είναι ο 6. Τα αντηλιακά με δείκτη 15 έως 25 προσφέρουν μέτρια προστασία, ενώ από το 30 έως το 50 υψηλή.
Για σκουρόχρωμες επιδερμίδες, κατάλληλος δείκτης είναι ο 15.
Για σταρένια επιδερμίδα, σκουρόχρωμα μαλλιά και μάτια, που είναι και ο πιο συνηθισμένος τύπος επιδερμίδας στην Ελλάδα, συνιστάται αντηλιακό με δείκτη 20 ή 30. Ύστερα από κάποιες μέρες μπορεί να μειωθεί και σε 15.
Για μέτρια προς ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα με καστανόξανθα μαλλιά, ιδανικός δείκτης είναι ο 30 αρχικά και αργότερα ο 20.
Για ανοιχτόχρωμη, τέλος, επιδερμίδα απαιτείται αντηλιακό με δείκτη 50, που αργότερα μπορεί να μειωθεί στο 30.
Πηγή
medicalnews.gr

Τροφές αντί για ζάχαρη και γλυκά για υγεία


Αντί για ζάχαρη
Είσαστε από αυτούς που θέλετε πολύ ενέργεια και καλή διάθεση, αλλά δεν θέλετε να φάτε ούτε ζάχαρη ούτε γλυκά;
Αντικαταστήστε τη ζάχαρη και τα γλυκά με αυτές τις τροφές που πράγματι δίνουν ενέργεια και φέρνουν ευτυχία.
-Πλιγούρι: Έχει σύνθετους υδατάνθρακες που ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης. Την ίδια δράση έχει το ψωμί ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά και το καστανό ρύζι.
-Σπανάκι: Περιέχει πολύ φυλλικό οξύ. Η έλλειψη φυλλικού οξέος οδηγεί σε κατάθλιψη. Φυλλικό οξύ περιέχουν και οι φακές, τα μαύρα φασόλια, τα σπαράγγια και τα σέσκουλα.
-Φράουλες: Οι φράουλες περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που έχουν ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Αντιοξειδωτικά υπάρχουν και στα μύρτιλλα, στα κράνα και τα δαμάσκηνα.
Η σαλάτα της ευτυχίας
Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μία σαλάτα με πλιγούρι, σπανάκι και φράουλες και να την ονομάσετε η σαλάτα της ευτυχίας.
Πηγή
PREVENTION 08/2011

Πώς να επιλέξετε το σωστό αντηλιακό


Αντηλιακά
Ένα αντηλιακό πρέπει να τα διαθέτει όλα.
Και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα... Προστασία από τον ήλιο, ενυδάτωση, αντιοξειδωτική θωράκιση, θρέψη, ανάπλαση, πρόληψη ερεθισμών και μαύρισμα.
Για να επιλέξουμε το σωστό αντηλιακό λαμβάνουμε υπόψη μας τα εξής:
1.  Το δείκτη προστασίας: Μεγαλύτερος δείκτης για ανοιχτόχρωμα δέρματα. Για το πρόσωπο όλοι προτιμήστε τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF 50.
2. Τον τύπο του δέρματος: Π.χ . για λιπαρά δέρματα τα αντηλιακά πρέπει να έχουν συστατικά που ισορροπούν την παραγωγή του σμήγματος. Τα ξηρά δέρματα έχουν ανάγκη για περισσότερη ενυδάτωση.
3. Η φωτοευαισθησία: Τα φωτοευαίσθητα δέρματα έχουν ανάγκη από καταπραϋντικά συστατικά.
4. Την απορροφητικότητα: Ευτυχώς η υφή των αντηλιακών έχει βελτιωθεί και η απορρόφησή τους είναι άμεση κι έτσι δεν αφήνουν γυαλάδα.
Τα υπόλοιπα, όπως η κάλυψη ατελειών, η ηλικία, η επιθυμία για μαύρισμα, η συσκευασία κ.α. είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Τα πιο σημαντικά είναι να μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες περίπου.

Αντηλιακά αναλόγως ηλικίας


Στα 20, στα 30, στα 40, στα 50, ακόμη και στα 60 και τα 70, η επιδερμίδα δεν έχει τις ίδιες ανάγκες.
Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για την σύνθεση της βιταμίνης D, που είναι σημαντική για τα οστά, αλλά και για την ψυχική μας υγεία, καθώς είναι γνωστές οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του ήλιου.
20-30 λεπτά έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία είναι αρκετή. Περαιτέρω έκθεση στην UV ακτινοβολία απαιτεί προστασία, γιατί ο ήλιος επιταχύνει την αφυδάτωση, την γήρανση, τους ερεθισμούς, τις πανάδες και τις δυσχρωμίες.
Σε όποια ηλικία και αν είστε και όλον τον χρόνο και σε καθημερινή βάση,  φορέστε το κατάλληλο αντηλιακό:
-20+:  Κατάλληλα είναι τα gel και οι λεπτόρρευστες κρέμες με χρώμα που κρύβουν τα σπυράκια και τις ατέλειες. Για επιδερμίδες με σπυράκια, παρόλο που ο ήλιος βελτιώνει την ακμή, μερικές φορές υπάρχει επιδείνωση και απαιτείται αντηλιακό με μη λιπαρή σύνθεση και ακετυλοσαλικυλικό οξύ.
-30+: Σε αυτήν την ηλικία η επιδερμίδα απαιτεί επιπλέον ενυδάτωση και πρόληψη γήρανσης. Χρησιμοποιούνται αντηλιακά με υαλουρονικό οξύ  για τη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας και ταυτόχρονη αντιγήρανση. Επίσης προστασία χρειάζονται τα χείλη και τα μάτια. Τα κραγιόν αλλά και οι κρέμες ματιών παρέχουν αντηλιακή προστασία
-40+:  Σε αυτήν την ηλικία η αντιγήρανση είναι πρωταρχικής σημασίας. Τα αντηλιακά πρέπει να παρέχουν ενυδάτωση, να έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και να προστατεύουν από τις πανάδες και τις δυσχρωμίες. Γι' αυτό, κατάλληλα είναι τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας 50, βιταμίνη C και Ε, πράσινο τσάι και εκχυλίσματα ροδιού και σταφυλιού.  \
-50+: Από αυτήν την ηλικία και μετά πρωτίστης σημασίας έχει η επανόρθωση, άρα τα αντηλιακά για το πρόσωπο, τα μάτια και τα χείλια πρέπει να έχουν επανορθωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες και να είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Εσείς αντέχετε στο τρέξιμο;


Αντοχή και τρέξιμο
Γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να διανύουν τρέχοντας μεγάλες αποστάσεις και άλλοι όχι;
Η αντοχή στο τρέξιμο είναι θέμα γονιδίων
Η απάντηση κρύβεται σε ένα γονίδιο, οι μεταλλάξεις του οποίου σχετίζονται με την αντοχή και μπορεί να κάνουν τη διαφορά στις επιδόσεις ενός δρομέα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Ρhysiological Genomics», επιστήμονες από το Ισραήλ μελέτησαν το γενετικό υλικό από 155 δρομείς μικρών και μεγάλων αποστάσεων, διαπιστώνοντας πως το 80% όσων διέπρεπαν σε αθλήματα αντοχής, όπως ο μαραθώνιος, ήταν φορείς συγκεκριμένων μεταλλάξεων του γονιδίου ΝRF2, τις οποίες έφερε μόλις το 46% των σπρίντερ. Ανάλογα ευρήματα είχαν και οι αντίστοιχες αναλύσεις σε 240 ανθρώπους που ασκούνταν.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το να έχει κανείς έναν συγκεκριμένο γονότυπο αυξάνει τις πιθανότητές του να γίνει αθλητής αντοχής. Με άλλα λόγια, οι μεγάλοι αθλητές γεννιούνται, δεν γίνονται...
Το γονίδιο ΝRF2 συμβάλλει μεταξύ άλλων στην παραγωγή νέων μιτοχονδρίων που είναι οι δομές των κυττάρων που παράγουν την ενέργεια την οποία χρειάζονται αυτά για τις διάφορες λειτουργίες τους.
Η γονιδιακή εξέταση μπορεί να αποκαλύψει ποιοι είναι γεννημένοι να γίνουν μεγάλοι αθλητές...
Βιβλιογραφία
telegraph.co.uk

Τα απαραίτητα εμβόλια


Ανοσοποίηση
Ανοσοποίηση μπορεί να επιτευχθεί κατόπιν έκθεσης σε κάποιον οργανισμό ή να είναι αποτέλεσμα ένεσης εμβολίου.
Το εμβόλιο περιέχει μικρό τμήμα του μικροβίου ή του ιού ή μικρές ποσότητες ουσιών που παράγουν τα μικρόβια. Στα εμβόλια γίνεται ειδική επεξεργασία ώστε να μην μπορούν να προκαλέσουν νόσο ή αν προκαλούν όπως σπάνια τα «ζωντανά» εμβόλια αυτή είναι πολύ ελαφριά. Αντίθετα, βοηθούν τον οργανισμό να παράγει αντισώματα τα οποία θα καταπολεμήσουν το μικρόβιο σε επόμενη επαφή.
Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου εξαρτάται από την διαφορετικότητα του κάθε οργανισμού. Δεν αντιδρούν όλοι οι οργανισμοί με τον ίδιο τρόπο στον ίδιο ιό. Γι’ αυτό και όταν νοσήσουν δύο εμβολιασμένα άτομα από την ίδια παιδική ασθένεια δεν θα έχουν συμπτώματα στην ίδια ένταση και έκταση.
Ορισμένες φορές οι αρρώστιες εκδηλώνονται είτε το παιδί έχει εμβολιαστεί είτε όχι, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η αρρώστια αυτή περνιέται πιο ελαφριά από ότι αν δεν είχε εμβολιαστεί το παιδί.
Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν αποτυχία προστασίας από τα εμβόλια, αλλά και πλήθος σοβαρών παρενεργειών. Πριν μερικά χρόνια η Γαλλία απέσυρε το εμβόλιο ηπατίτιδας Β γιατί υπήρξαν βάσιμοι φόβοι ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές και ειδικότερα σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε για παράδειγμα πως από το 1980 δεν ξαναεμφανίστηκε παγκόσμια πουθενά ούτε ένα κρούσμα ευλογιάς, οπότε δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος μόλυνσης από κανένα και επομένως το εμβόλιο δεν χρειάζεται. Τρεις αναπτυγμένες χώρες, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και η Ιαπωνία ελάττωσαν τον εμβολιασμό για τον κοκκύτη από φόβο για το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά και άμεσα. Στην Μεγάλη Βρετανία η μείωση των εμβολιασμών το 1974 είχε σαν αποτέλεσμα επιδημία κοκκύτη με πάνω από 100.000 κρούσματα και 36 θανάτους. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και στις άλλες δύο χώρες. Στην Ελλάδα υπήρξαν δύο μεγάλες επιδημίες ιλαράς με θανάτους τα τελευταία χρόνια (η 2η ήταν το καλοκαίρι του 1996).
Οι εμβολιασμοί, λοιπόν, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.
Πολλές ασθένειες, έχουν εξαλειφθεί με την βοήθεια των εμβολίων από συγκεκριμένες χώρες ή και ηπείρους (όπως η πολιομυελίτιδα από την Αμερική και την Ευρώπη), ενώ υπάρχουν ακόμη σε άλλες (για παράδειγμα στην Αφρική και την Ασία), οπότε χρειαζόμαστε το εμβόλιο μόνο όταν ταξιδεύουμε σε χώρα όπου υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης.
Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού
1. Εμβόλιο Διφθερίτιδας-κοκκύτη-τετάνου (DTaP)
Προστατεύει από τις αντίστοιχες 3 ασθένειες. Χορηγείται από την ηλικία των 2 μηνών και χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.
Η Διφθερίτιδα προκαλεί εικόνα σαν της αμυγδαλίτιδας με ήπιο πυρετό που στην συνέχεια όμως εξελίσσεται σε βαριά νόσηση με επιπλοκές, κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ο Τέτανος είναι νόσος που προσβάλει το νευρικό σύστημα με έντονες κεφαλαλγίες, ευερεθιστότητα, δυσκαμψία, και στην συνέχεια μυϊκούς σπασμούς.
Ο Κοκκύτης προκαλεί έντονες κρίσεις βήχα, πνευμονία, σπασμούς και εγκεφαλίτιδα.
2. Εμβόλιο κατά της πολυομελίτιδας (IPV)
Προστατεύει από τον αντίστοιχο ιό που προσβάλει το νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις των μυών. Χορηγείται επίσης από την ηλικία των 2 μηνών.
3. Εμβόλιο κατά της αιμόφυλου ινφλουέντζας.
Προστατεύει από το συγκεκριμένο μικρόβιο που προκαλεί μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, μικροβιαιμία (μόλυνση του αίματος). Χορηγείται από την ηλικία των 2 μηνών και χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.
4. Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου C (MCC)
Προφυλάσσει από την μηνιγγίτιδα από το συγκεκριμένο μικρόβιο, αλλά μόνο του τύπου C. Ο τύπος αυτός προκαλεί βαριές μηνιγγίτιδες. Χορηγείται από την ηλικία των 2 μηνών και χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.
5. Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου (PCV)
Το μικρόβιο αυτό προκαλεί βαριά μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, μικροβιαιμία (μόλυνση του αίματος). Χορηγείται από την βρεφική ηλικία, χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.
6. Εμβόλιο κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR)
Η Ιλαρά είναι μεταδοτική ασθένεια, με εξάνθημα, υπερπυρεξία, ρινική καταροή. Προκαλεί συχνά ωτίτιδες και πνευμονίες, ενώ σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα.
Η Παρωτίτιδα εμφανίζεται με πυρετό, κεφαλαλγία και οίδημα κάτω από το αυτί, ενώ είναι πολύ συχνό αίτιο μηνιγγίτιδας.
Η Ερυθρά, είναι ήπια νόσος με εξάνθημα και πυρετό. Αν προσβάλει την έγκυο προκαλεί σοβαρές βλάβες στο έμβρυο.
7. Εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Β
Η νόσος εάν γίνει χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του ήπατος. Εάν η μητέρα είναι φορέας του ιού της ηπατίτιδας Β, τότε το εμβόλιο πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την γέννηση του παιδιού μαζί με μια ειδική ουσία που προφυλάσσει άμεσα και λέγεται ανοσοσφαιρίνη.
8. Εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Α
Χορηγείται σε όποιον θέλει να προστατευτεί από το νόσημα ή έχει υψηλό κίνδυνο να νοσήσει. Χορηγείται σε ηλικία 2 ετών και άνω.
9. Εμβόλιο Ανεμοβλογιάς (Var)
Πρέπει να γίνεται μετά τον 13ο -15ο μήνα ζωής. Η ανεμοβλογιά είναι πολύ μεταδοτική λοίμωξη με πυρετό και εξανθήματα. Μπορεί αυτά τα εξανθήματα να επιμολυνθούν με συνέπεια λοιμώξεις δέρματος.
10. Εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus Vaccine)
Το εμβόλιο αυτό κυκλοφορεί είτε ως διδύναμο είτε ως τετραδύναμο. Χρησιμοποιείται  για την πρόληψη των προκαρκινικών βλαβών και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που σχετίζονται αιτιολογικά με τους τύπους 16 και 18 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Το Gardasil επιπλέον χρησιμοποιείται και για την προφύλαξη από τους ακροχορδόνες των έξω γεννητικών οργάνων και των προκαρκινικών βλαβών που σχετίζονται με τους τύπους 6, 11, 16 και 18 του ιού HPV. Τα δύο εμβόλια δεν μπορεί να εναλλαχθούν. Παρασκευάζονται με την τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA από υψηλής καθαρότητας σωματίδια που προσομοιάζουν με τον ιό HPV, αλλά δεν περιέχουν το DNA του ιού και επομένως δεν μπορούν να μολύνουν τα κύτταρα.
11. Εμβόλιο φυματίωσης [Bacillus Calmette-Guerin Vaccine (BCG)]
Προφύλαξη από φυματίωση ατόμων με αρνητική φυματινοαντίδραση και κυρίως:
•           νεογνά, βρέφη και παιδιά που συγκατοικούν ή έρχονται σε συχνή επαφή με άτομα πάσχοντα από πνευμονική φυματίωση
•           ομάδες παιδιών στις οποίες διαπιστώνονται νέες περιπτώσεις διαμόλυνσης > 1% ανά έτος
•           άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλό δείκτη διαμόλυνσης (30/10.000 πληθυσμού).
Για την Ελλάδα προτείνεται ο μαζικός εμβολιασμός των παιδιών στην ηλικία των 6 ετών, νηπιαγωγών, δασκάλων πριν από την πρόσληψή τους, πρωτοετών φοιτητών Ιατρικής και Νοσηλευτικής, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που ευρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης. Επιπλέον πρέπει να ελέγχονται και να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται αλλοδαποί από χώρες χαμηλού υγειονομικού επιπέδου, που μεταναστεύουν στην Ελλάδα > 6 μήνες
Aντενδείξεις: Πάσχοντες από κακοήθη νοσήματα. άτομα με ανοσοκαταστολή ή AIDS. Κύηση. άτομα με εγκαύματα, έκζεμα και πυοδερμία. 
Υπάρχουν και τα πολυδύναμα εμβόλια που είναι σκευάσματα που περιέχουν πολλά εμβόλια σε μία σύριγγα. Με μια ένεση το άτομο προφυλάσσεται από πολλές λοιμώξεις συγχρόνως.
Τα συνιστώμενα εμβόλια εξαρτώνται από τον υπολογισμό μεταξύ του κινδύνου που αναμένεται από την αρρώστια ή τo εμβόλιο και της ωφέλειας που προκύπτει από τoν εμβoλιασμό και τρoπoπoιείται ανάλoγα με τις διαχρoνικές εξελίξεις του νοσήματος και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.
Για παράδειγμα, σε χώρες, όπως η Σουηδία, οι ΗΠΑ κ.α., που δεν σημειώνονται πια αυτόχθονα κρούσματα πολιομυελίτιδας, η πολιτική εμβολιασμού με ζώντες εξασθενημένους ιούς (Sabin) μεταβλήθηκε σταδιακά υπέρ της χορήγησης του εμβολίου με αδρανοποιημένους ιούς (Salk), ώστε να μειωθεί ο μικρός, αλλά υπαρκτός, κίνδυνος παραλυτικής πολιομυελίτιδας μετά τον εμβολιασμό.
Πληρoφορίες σχετικά με τo σχήμα εμβoλιασμών στη χώρα μας παρέχoνται από ειδικές εγκυκλίoυς του Υπoυργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε γενικές γραμμές, τo συνιστώμενο («υποχρεωτικό») σχήμα εμβoλιασμών ακoλoυθεί τις oδηγίες της Επιτρoπής για τα Λoιμώδη Νoσήματα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας.
Η επιλoγή της κατάλληλης για εμβολιασμό ηλικίας εξαρτάται από την ικανότητα τoυ oργανισμού για ανoσoλoγική απάντηση, καθώς και από την πιθανότητα μόλυνσης του επίνοσου ατόμου και αντανακλάται στις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζουν τα εμβoλιαστικά σχήματα, τα οποία χρησιμoπoιoύν oι διάφορες χώρες. Οι διαφoρές αυτές εξαρτώνται και από την εμβoλιαστική πολιτική πoυ ακoλoυθεί η κάθε χώρα.
Για παράδειγμα, στον εμβολιασμό της ερυθράς, οι ΗΠΑ συνήθιζαν να δίνoυν βάρος στην εμβoλιαστική κάλυψη των παιδιών της πρoσχoλικής ηλικίας καθώς και στην ανίχνευση και εμβoλιασμό επίνoσων εφήβων, μαθητών κoλλεγίων και ιατρικού πρoσωπικoύ ιδρυματικής περίθαλψης.
Αντιθέτως, στη Μ. Βρετανία η υποδεικνυόμενη πoλιτική αφορούσε εμβoλιασμό των εφήβων κοριτσιών ώστε να προφυλαχθούν από τη νόσo κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Η πoλιτική αυτή όμως στην ουσία διαιώνιζε τη διασπoρά και την κυκλoφορία τoυ ιoύ, αφoύ δεν διασφάλιζε την έμμεση πρoστασία των ανεμβoλίαστων ατόμων με τo μηχανισμό της συλλoγικής ανoσίας.
Στη συνέχεια, και οι δύο πολιτικές αναθεωρήθηκαν, όταν επιβεβαιώθηκε ότι ο εμβολιασμός για την ερυθρά, όπως και για την ιλαρά και παρωτίτιδα δεν παρέχει ισόβια ανοσία, αλλά χρειάζεται να γίνεται τόσο ο εμβολιασμός στην ηλικία των 15 μηνών όσο και αναμνηστική δόση του εμβολίου αργότερα.
Ως προς την υποχρέωση εμβολιασμού παιδιών η νομοθεσία μας περιέχει πολλές και ανομοιογενείς μεταξύ τους διατάξεις. Άλλες οι υποχρεώσεις των γονέων βρεφών, άλλες οι υποχρεώσεις των γονέων νηπίων, άλλες οι υποχρεώσεις των γονέων εφήβων και άλλες οι υποχρεώσεις των γονέων παιδιών που έχουν ασθενήσει ή έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κλπ.
Για ορισμένες ασθένειες προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Τα επιτυχή εμβoλιαστικά προγράμματα έχουν το τίμημά τους, υπό την έννoια ότι έχoυν εξαφανίσει τα αρνητικά πρότυπα της αρρώστιας και των επιπλoκών της από τη μνήμη των νεαρών γονιών με συνέπεια να υπoεκτιμάται o κίνδυνος όταν πρόκειται να αποφασίσουν ποιους εμβoλιασμoύς θα δεχθούν να γίνoυν στο παιδί τoυς.
Έτσι, λοιπόν, αξίζει τον κόπο και είναι δικαίωμά σας, να συζητήσετε μαζί με τον γιατρό σας για τις λεπτομέρειες του εμβολιασμού και πως μπορείτε να αποφύγετε να "επιβαρύνετε" το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας.
Βιβλιογραφία
Department of Hygiene and Epidemiology of the University of Athens Medical School





Ανοσοβιολογικές εξετάσεις


Ανοσοβιολογικές εξετάσεις
Όλες οι ανοσοβιολογικές εξετάσεις αίματος
Οι ανοσοβιολογικές εξετάσεις αίματος είναι οι εξής:
-Ποσοτικός προσδιορισμός ανοσοσφαιρινών IgG, IgM, IgA, IgE
-Ειδική ανοσοσφαιρίνη IgE (RAST)
-Ανοσοσυμπλέγματα
-C3
-C4
-C50 (Ολικό αιμολυτικό συμπλήρωμα)
-C1q (αναστολέας C1 εστεράσης)
-ΑΝΑ
-Αντι-DNA
-Αντι-ds DNA
-Αντι-ss DNA
-ANCA (MPO, PR3 με ELISA)
-AMA (M2 με ELISA
-ASMA
-APCA
-Αντι-LKM
-ENA
-Anti-Ro (SS-A)
-Anti-La (SS-B)
-Anti-Sm
-Anti-URNP
-Ριβοσωμιακή πρωτεϊνη P
-Anti-histones
-Αντισώματα έναντι νουκλεοσωμάτων
-Αντικεντρομεριδιακά αντισώματα
-Αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα IgM
-Αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα IgG
-Αντικαρδιολιπίνη IgM
-Αντικαρδιολιπίνη  IgG
-Αντιμικροσωμιακά αντισώματα
-Αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα
-Αντιαιμοπεταλιακά αντισώματα
-Αντισώματα έναντι του ενδογενούς παράγοντα
-Αντισώματα έναντι υποδοχέων ακετυλοχολίνης
-Αντιπατρικά αντισώματα
-Αντισπερμικά αντισώματα
-Αντιωοθηκικά αντισώματα
-Αντιπαγκρεατικά αντισώματα
-Αντισώματα έναντι γλουταμινικού οξέος και δεκαρβοξυλάσης: GAD-1, GAD-2
-Αντισώματα Gliadin IgA, αντισώματα Gliadin IgG, αντισώματα IgM
-Αντισώματα Endomysium IgG
-β2 γλυκοπρωτεϊνη 1 IgG, β2 γλυκοπρωτεϊνη IgM
-Προσδιορισμός αντιγόνων HDLA-AB με μαγνητικά σφαιρίδια
-Προσδιορισμός αντιγόνων HLA-DR με ολιγονουκλεοτίδια
-Προσδιορισμός αντιγόνων HLA-B27 με μαγνητικά σφαιρίδια
-Υποπληθυσμοί λεμφοκυττάρων με μονοκλωνικά αντισώματα
-CRP (ποσοτικός προσδιορισμός)
-RA-test
-RF
-Αντισώματα έναντι κιτρουλίνης
-Κύτταρα λύκου
-ASTO
-MONOTEST
-Αντιστρεπτοκοκκική Υαλουρονιδάση
-Αντιστρεπτοκοκκική DNAse
-Αντισταφυλολυσίνη
-Βρουκέλα Rose Bengal, Wright, Coombs Μελιταίου, αντισώματα  IgG (ELISA), αντισώματα IgM (ELISA)
-Widal Salmonella typhi (TO-TH), Salmonella paratyphi B (BA-BH), Salmonella paratyphi C (CO-CH)
-VDRL
-RPR
-TPHA (Ωχρού τρεπονήματος αιμοσυγκόληση)
-FTA
-Le-test
-




Ένας οδηγός για τις ανοργασμικές γυναίκες


Ανοργασμικές γυναίκες
Ένας οδηγός για τις ανοργασμικές γυναίκες
Είσαστε γυναίκα και αντιμετωπίζετε προβλήματα οργασμού;
Πολλές είναι οι γυναίκες εκείνες που διαμαρτύρονται ότι δεν φτάνουν ποτέ σε οργασμό.
Ανοργασμία ή σύνδρομο  Coughlan's, ICD-10 F52.3 είναι η δυσκολία ή η ανικανότητα της γυναίκας να φτάσει σε οργασμό, με σεξουαλική επαφή ή με αυνανισμό.
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν πρόβλημα ανοργασμίας δεν κατορθώνουν να φτάσουν στον οργασμό παρά το γεγονός ότι έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική διέγερση.
Τα αίτια της κατάστασης μπορεί να είναι οργανικά (αγγειακά, νευρογενή, ορμονικά, χρόνιες παθήσεις, χρήση φαρμακευτικών ουσιών, λοιμώξεις, λανθάνουσες κακοήθεις παθήσεις του κατώτερου ουρογεννητικού),  ψυχογενή (κατάθλιψη, άγχος απόδοσης) ή λόγω ηλικίας και προκαλεί δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις και έντονη υποκειμενική ενόχληση.
Όταν η ανοργασμία οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια η γυναίκα θα πρέπει να έρθει σε επαφή με ψυχολόγο, ώστε να ξεκινήσει ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Σε περίπτωση που το πρόβλημά της είναι αποτέλεσμα κάποιας ιατρικής κατάστασης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό θεράποντα ιατρό της.
Ένας οδηγός για τις ανοργασμικές γυναίκες
Ο οργασμός είναι μια πολύ πιο εύκολος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες.
Πολλοί άνθρωποι μπορούν να φθάσουν στην κορύφωση,  χωρίς δυσκολία, αλλά οι γυναίκες πιο δύσκολα.
Στην προηγούμενη γενιά πολλές γυναίκες δεν είχαν γνωρίσει ποτέ τον οργασμό, γιατί είχαν ελάχιστη ή καμία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η κοινωνία δεν επέτρεπε στις γυναίκες να κάνουν τέτοιου είδους συζητήσεις. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι γυναίκες δεν απαιτείται  να φτάσουν σε οργασμό για να συλλάβουν, οι περισσότεροι γιατροί δεν αξιολογούσαν  τη σημασία του γυναικείου οργασμού σε μεγάλο βαθμό.
Ευτυχώς, η νοοτροπία έχει αλλάξει και οι περισσότεροι γιατροί έχουν μια πολύ διαφορετική στάση. Άλλωστε υπάρχουν πια πολλές επιστημονικές μελέτες για το σεξ, Σήμερα οι περισσότερες γυναίκες έχουν οργασμό και όταν ο σύντροφός της είναι έμπειρος στο σεξ την βοηθάει να φτάσει εύκολα στην κορυφή.
Όπως έχουμε ήδη πει, ο οργασμός είναι πολύ πιο αυτόματη απάντηση για τους άνδρες από ό, τι είναι για τις γυναίκες. Οι άνδρες, μάλιστα, δεν συνδέουν τον οργασμό με την αγάπη και τον ρομαντισμό. Αλλά οι γυναίκες, αντίθετα συνδέουν την σεξουαλική τους ικανοποίηση με την αγάπη και την εκτίμηση. Σήμερα, βέβαια, υπάρχουν νέες γυναίκες που ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται το σεξ, όπως και οι άνδρες. Αλλά είναι ακόμη η μειοψηφία.
Οι απαρχές του γυναικείου σεξ
Πολλές νεαρές γυναίκες ανησυχούν για την έλλειψη οργασμού. Η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότερες νέες γυναίκες δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην κορύφωση για αρκετό καιρό, αφού έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Επιπλέον, όταν έρχονται για πρώτη φορά, το κάνουν μέσω του αυνανισμού (47 μέσω του αυνανισμού, 32 τοις εκατό μέσω της σεξουαλικής επαφής, 20 τοις εκατό μέσω απλού χαϊδέματος των γεννητικών οργάνων  και 1 τοις εκατό στον ύπνο). Η ηλικία του πρώτου οργασμού μπορεί να είναι στα 18, αλλά και στα 40!
Οι εικοσάρες και οι τριαντάρες
Και αυτές ακόμη δυσκολεύονται να φθάσουν σε οργασμό.
Αυτές τις μέρες, οι περισσότεροι θεραπευτές του σεξ πιστεύουν ότι αν μια γυναίκα δεν μπορεί  να ολοκληρώσει ή αν δεν είναι πρέπει να ξεκινήσει θεραπεία. Ακόμη κι ο αυνανισμός λειτουργεί θεραπευτικά και μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να γνωρίσει το σώμα της και τον ρυθμό της. 
Και ο σύντροφος μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Το πρώτο βήμα είναι να τρέφει μια γυναίκα κάποια αισθήματα για τον άντρα που έχει απέναντί της. Ο άντρας πρέπει να ξέρει να μιλάει με λέξεις για να ερεθίζει μια γυναίκα και να ξέρει να χαϊδεύει. Μερικές γυναίκες, μπορούν να έρθουν σε οργασμό πολύ πιο εύκολα με τη βοήθεια ενός δονητή.
Οι σαραντάρες και οι πενηντάρες
Σίγουρα είναι πολύ πιο έμπειρες οι γυναίκες σε αυτή την ηλικία. Βέβαια η ικανότητά τους να ολοκληρώνουν εξαρτάται από την ημέρα του έμμηνου κύκλου. Είναι αρκετά κοινό για μια γυναίκα να αισθάνεται περισσότερο  οργασμική στα μισά του κύκλου της. Ωστόσο, σε ορισμένες γυναίκες οι περίοδοι που είναι περισσότερο οργασμικές ποικίλλει. Αυτό είναι φυσιολογικό.
Οι σαραντάρες και οι πενηντάρες πάντως που έχουν πρόβλημα οργασμού πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από έναν έμπειρο θεραπευτή.
Οι διάφοροι τύποι του οργασμού στη γυναίκα
Ο Φρόιντ, ο πατέρας της ψυχανάλυσης, ισχυρίζεται ότι οι ώριμες γυναίκες έχουν κολπικό οργασμό, ενώ οι νεώτερες γυναίκες κλειτοριδικό. Οι ειδικοί δεν το πιστεύουν πλέον αυτό. Πολλοί από τους εμπειρογνώμονες του σεξ σήμερα, καθώς και απλές γυναίκες, λένε ότι πραγματικά δεν αναγνωρίζουν διαφορά ανάμεσα σε ένα κολπικό οργασμό και έναν κλειτοριδικό.
Η πλειοψηφία των γυναικών χρειάζονται διέγερση της κλειτορίδας για να φτάσουν σε οργασμό.
Άλλες  γυναίκες βιώνουν έναν ιδιαίτερα έντονο οργασμό όταν  το σημείο G  διεγείρεται στο μπροστινό τοίχωμα του κόλπου).
Ότι οργασμό και αν έχει μια γυναίκα, σημασία έχει να το απολαμβάνει.
Ταυτόχρονος οργασμός
Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να φθάσουν σχεδόν ταυτόχρονο οργασμό με τους συντρόφους τους.
Αλλά στην πραγματικότητα, ο ταυτόχρονος οργασμός είναι αρκετά σπάνιος.
Ωστόσο, είναι σίγουρα ωραίος,  όταν συμβαίνει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί , αν η γυναίκα έχει  καλό έλεγχο του οργασμού της, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά της για να διεγερθεί ή αν ο σύντροφός της είναι εξειδικευμένος να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του  κατά τη συνουσία - για να φέρει τη γυναίκα στην κορύφωση ακριβώς την ίδια στιγμή που έρχεται κι αυτός.
Πολλαπλοί οργασμοί
Η πλειοψηφία των γυναικών, στην πραγματικότητα μπορεί να έχει μια σειρά από οργασμούς τον έναν μετά τον άλλο  αν είναι σε διέγερση και χαλαρές και αν ο σύντροφος είναι πρόθυμος να ικανοποιήσει τις πολλές απαιτήσεις της. Η δυνατότητα να έχουν οι γυναίκες πολλαπλούς οργασμούς αυξάνει με την ηλικία. Είναι ασυνήθιστο στην ηλικία των 20, αλλά πολλές γυναίκες στα 40, στα 50 και στα 60 μπορούν να έχουν συχνά πολλαπλούς οργασμούς.
Γυναικείος οργασμός στη μέση ηλικία
Όπως έχουμε ήδη πει, η ικανότητα μιας γυναίκας να φθάσει σε οργασμό τείνει να βελτιώνεται με την ηλικία. Αλλά ξέρουμε, επίσης, ότι μερικές γυναίκες, μέχρι αυτή την ηλικία δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν σε οργασμό. Το σημαντικό είναι να πιστέψουν ότι ποτέ δεν είναι «πολύ αργά».
Αν υποβληθούν σε θεραπεία μαθαίνουν και σκέφτονται πιο θετικά για τα γεννητικά όργανά τους και να χρησιμοποιούν τους δονητές  κλειτορίδας.
Επίσης, στη μέση ηλικία, υπάρχει και το θέμα της εμμηνόπαυσης με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και η ξηρότητα του κόλπου. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι  για την αντιμετώπισή τους. Υπάρχουν λιπαντικά, για κάθε ηλικία της γυναίκας.
Για τη θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης, μια γυναίκα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της καρκινογένεσης. Η ορμονική υποκατάσταση είναι αποτελεσματική για την απαλλαγή μια γυναίκας από τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης,  όπως εξάψεις και εφιδρώσεις, αλλά  δεν είναι ασφαλές για μακροχρόνια χρήση.
Σήμερα, πολλές γυναίκες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα διατροφής από σόγια και κόκκινο τριφύλλι, μπορούν να  ανακουφίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και στην πραγματικότητα τους βοηθούν  να αισθάνονται νεότερες και σε πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση. Επιπλέον αυτά τα συμπληρώματα προστατεύουν από την καρκινογένεση. Αυτά τα είδη των συμπληρωμάτων είναι άμεσα διαθέσιμα σε  φαρμακεία δρόμο και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας άνδρας
Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται διέγερση της κλειτορίδας. Η κλειτορίδα προοριζόταν να μετατραπεί σε πέος στην ενδομήτριο ζωή, αλλά λόγω του γυναικείου φύλου παρέμεινε υποανάπτυκτη, αλλά στη σεξουαλική διέγερση είναι εξίσου σημαντική, όπως το πέος σε έναν άνδρα.
Ένας άνδρας πρέπει να ξέρει ότι η αγάπη, ο  ρομαντισμός, τα χάδια  και η αγκαλιά παίζουν σπουδαίο ρόλο στη δημιουργία της ερωτικής ατμόσφαιρας του σεξ, κατά τα πρώτα στάδια.
Επίσης, ένας άνδρας δεν πρέπει να βιάζεται. Ένα χάδι στο στήθος της γυναίκας, ο στοματικός  έρωτας  ή συγκεκριμένες στάσεις μπορεί να την βοηθήσουν να φθάσει σε οργασμό.
Το να ρωτήσει ένας άνδρας τη γυναίκα τι την βοηθάει να φθάσει σε οργασμό δεν είναι κακό. Ούτε πρέπει να διστάσει να χρησιμοποιήσει έναν δονητή, αν της αρέσει η ιδέα.
Αν δεν μπορεί πάλι, ένας άνδρας πρέπει να της τονώσει το ηθικό και της πει πόσο σέξι και όμορφη είναι
Ο οργασμός είναι ένα υπέροχο συναίσθημα. Όλες οι γυναίκες το δικαιούνται.
Αλλά δεν είναι εύκολο αν είστε νευρικές, κουρασμένες, αγχωμένες ή δυστυχισμένες στη  σχέση σας.
Σε περίπτωση σεξουαλικής αδυναμίας, οι γυναίκες δεν πρέπει να διστάσουν να ζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό θεραπευτή του σεξ.
Βιβλιογραφία
The Big O: How to have them, give them, and keep them coming, Lou Page


Ο περιορισμός των θερμίδων θεραπεύει την άνοια


Ο δραστικός περιορισμός έως 40% στη λήψη θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, ακόμη και να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες σε διάφορα ζώα.
Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να μιμούνται τα αντιγηραντικά οφέλη του θερμιδικού περιορισμού, αναπτύσσοντας ένα πειραματικό φάρμακο σε μορφή χαπιού, που δρα στον εγκέφαλο, καθυστερώντας την εκφύλισή του και την άνοια. Τα πρώτα πειράματα σε ζώα είναι πολύ ενθαρρυντικά και μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός χαπιού που, αν αποδειχτεί ασφαλές, θα επιβραδύνει την άνοια στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Η απώλεια νευρώνων και η συνακόλουθη έκπτωση των νοητικών-γνωστικών λειτουργιών συνοδεύουν την τρίτη ηλικία, ενώ επιταχύνονται δραματικά στις περιπτώσεις άνοιας και Αλτσχάιμερ. Η νέα μελέτη, που έγινε σε ποντίκια, γεννά την ελπίδα ότι μελλοντικά οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αναπτύξουν φάρμακα, τα οποία θα προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και θα αποτρέπουν τη νευρωνική και νοητική εκφύλιση.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ και του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "The Journal of Neuroscience", συνέθεσαν ένα χάπι που ενεργοποιεί ένα ένζυμο, τη σιρτουίνη 1 (SIRT1), στα εγκεφαλικά κύτταρα και επιβραδύνει την εκφύλισή τους.
Οι ερευνητές του ΜΙΤ εστιάστηκαν στο πώς ο θερμιδικός περιορισμός επιδρά στα κύτταρα του εγκεφάλου και έδειξαν ότι η μείωση κατά 40% στη λήψη θερμίδων από τα πειραματόζωα αύξησε το επίπεδο ενός ενζύμου στον εγκέφαλό τους, κάτι που καθυστέρησε τη φυσιολογική απώλεια των νευρώνων λόγω ηλικίας. Μετά από τρεις μήνες αυστηρής δίαιτας, τα εν λόγω ποντίκια τα κατάφεραν καλύτερα στα τεστ μνήμης σε σχέση με τα υπόλοιπα που έτρωγαν κανονικά και δεν είχαν υποστεί μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μιμήθηκαν τον θερμιδικό περιορισμό, δίνοντας στα ποντίκια ένα φάρμακο που ενεργοποιούσε το ίδιο ένζυμο στον εγκέφαλο. Και σε αυτή την περίπτωση, τα πειραματόζωα (που πλέον δεν έκαναν δίαιτα) τα πήγαν καλύτερα στα τεστ που ακολούθησαν, σε σχέση με τα ζώα που δεν είχαν πάρει το ίδιο φάρμακο.
Έτσι, για πρώτη φορά, οι ερευνητές έδειξαν ότι ένα συνθετικό μόριο (που θα μπορούσε να ληφθεί και σε μορφή χαπιού) είναι σε θέση να αποτρέψει τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. Βέβαια, παραμένει ακόμα αμφισβητούμενο κατά πόσο ο περιορισμός των θερμίδων όντως μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο της ζωής.
Παλαιότερες μελέτες σε ποντίκια και σκουλήκια έχουν δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά άλλες έρευνες σε μαϊμούδες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. Ανάλογες μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν γίνει ακόμα, αν και είναι αμφίβολο ότι κάποιος θα ήταν διατεθειμένος να ζήσει επί χρόνια σε μερική ασιτία προκειμένου να παρατείνει τη ζωή του.
Οι αμερικανοί ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω, ώστε να υπάρξει επιβεβαίωση ότι η αύξηση του επιπέδου του συγκεκριμένου ενζύμου μέσω ενός χαπιού θα ωφελήσει πράγματι την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων. Αν όντως αυτό αποδειχτεί, τότε ένα τέτοιο χάπι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σημειώνεται, ότι και η ρεσβερατρόλη, που περιέχεται στο κόκκινο κρασί, αυξάνει τη σιρτουίνη 1.
Βιβλιογραφία
healthline.com