Αρχική

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ασφάλεια του παιδιού στο σπίτι


Το σπίτι κρύβει πολλές παγίδες για το παιδί μας.
Ο σύλλογος ''Αντιμετώπιση παιδικού τραύματος'' δίνει συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών σας στο σπίτι:
-Χρησιμοποιούμε πρίζες ασφαλείας και τοποθετούμε καλύμματα
-Φυλάμε τα αιχμηρά και κοφτερά αντικείμενα σε σημεία που δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά
-Φυλάμε τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα και όλα ταχημικά σε μέρη που δεν τα φτάνουν τα παιδιά
-Δεν αφήνουμε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη κοντά σε αναμμένο τζάκι ή σόμπα 
-Δεν αφήνουμε τα παιδιά μόνα στην μπανιέρα
-Στην κουζίνα χρησιμοποιούμε τα πίσω μάτια της κουζίνας και προσέχουμε να μην εξέχει το χερούλι της κατσαρόλας
-Δεν αφήνουμε μικρά μπιμπελό και άλλα μικροαντικείμενα σε χαμηλά σημεία που μπορεί να τα φτάσουν τα παιδιά
-Ποτέ μα ποτέ δεν αφήνουμε μόνα τα παιδιά σε μπαλκόνι ή ταράτσα
Πηγή
www.pedtrauma.gr

Συμβουλές για ασφαλές κολύμπι


Ασφάλεια στο κολύμπι
Συμβουλές που θα κάνουν το κολύμπι να είναι μόνο απόλαυση:
-Μην κολυμπάτε όταν νιώθετε αδιαθεσία: Το κολύμπι απαιτεί εγρήγορση  και  καλή σωματική και ψυχική διάθεση.
-Προσοχή όταν κολυμπάτε σε άγνωστες θάλασσες: Μπορεί να είναι απότομα βαθιά τα νερά ή να υπάρχουν ρεύματα.
-Αποφεύγετε τα πολύ κρύα νερά: Μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες και σαλπιγγίτιδες.
-Αποφεύγετε τα αμφιβόλου καθαρότητας νερά: Οι βρώμικες θάλασσες προκαλούν κολπίτιδες και κυστίτιδες.
-Μην αφήνετε ποτέ μόνα τα παιδιά στη θάλασσα: Τα παιδιά πάντα πρέπει να πηγαίνουν συνοδευμένα στη θάλασσα.
-Αποφεύγετε τη νυχτερινή κολύμβηση: Η ορατότητα συνήθως είναι περιορισμένη.
-Μην κάνετε βουτιές από τα βράχια σε θάλασσες που δεν γνωρίζετε καλά το βάθος τους.
-Αν είσαστε αλλεργικοί στη θάλασσα ακολουθείστε ειδική αγωγή στις διακοπές σας: Μερικοί άνθρωποι όταν μπαίνουν στην θάλασσα ή ακόμα και τον χειμώνα στο κρύο εκκρίνουν ισταμίνη που προκαλεί αλλεργία με κοκκινίλες, οίδημα και φαγούρα.

Η ασπιρίνη προστατεύει το συκώτι


H ασπιρίνη προστατεύει το συκώτι και όχι μόνο.
Η ασπιρίνη δρα προστατευτικά για το συκώτι από προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν η κατάχρηση του αλκοόλ, η χρόνια λήψη ορισμένων φαρμάκων που περιέχουν παρακεταμόλη και η παχυσαρκία.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι αναφέρουν ότιμια ασπιρίνη την ημέρα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο να υποστεί κάποια βλάβη το βαρύτερο εσωτερικό όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Η παρακεταμόλη, ουσία που περιέχουν πολλά κοινά αντιπυρετικά, μεταβολίζεται στο συκώτι σε έναν τοξικό μεταβολίτη με αποτέλεσμα τη νέκρωση των ηπατικών κυττάρων. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, η ασπιρίνη λειτουργεί ανασταλτικά σε αυτή τη δράση της παρακεταμόλης. Πολλά φάρμακα που έχουν τοξική δράση στο συκώτι θα μπορούσαν να “αναβιώσουν” αν συνδυαστούν με ασπιρίνη, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες από το Yale.
Με την ασπιρίνη προσφέρεται η δυνατότητα να μειωθεί και  ο πόνος σε ασθενείς με παθήσεις στο συκώτι.
Οι επιστήμονες ήδη έχουν ανακοινώσει ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνηςπροστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους, ενώ χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Το δημοφιλές χάπι συνιστάται, επίσης, σε όσους παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, καθώς μια δόση από 75 έως 325 γραμμάρια δρα ως αντιπηκτικό του αίματος.
Βιβλιογραφία
yalescientific.org

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι ογκολόγοι με τους αστρονόμους;


Αστρονομία και καρκίνος
Τι κοινό μπορεί να έχουν οι ογκολόγοι με τους αστρονόμους;
Η μεγάλη συνεργασία των ογκολόγων και αστρονόμων.
Οι αστρονόμοι προσφέρουν το λογισμικό βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.
Οι αστρονόμοι και οι ογκολόγοι, στη Βρετανία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να μελετήσουν όγκους του μαστού με τη χρήση λογισμικού ανάλυσης εικόνας που αναπτύχθηκε αρχικά για να εξερευνηθούν τα μακρινά αστέρια.
Το αυτοματοποιημένο σύστημα προσφέρει ένα γρήγορο τρόπο για να γίνει έλεγχος  αν οι όγκοι είναι επιθετικοί, χωρίς έλεγχο στο μικροσκόπιο.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσαν  ότι οι αστρονομικοί  αλγόριθμοι, όταν προσαρμοστούν στη βιολογία, έχει αποδειχθεί, ότι δίνουν  πολύ πιο γρήγορα και πιο ακριβείς διαδικασίες ανάλυσης.
Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν  πολύ εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για ξεχωρίσουν τα  δυσδιάκριτα αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό, και το λογισμικό που χρησιμοποιείται από την ομάδα του Cambridge αναπτύχθηκε για πρώτη φορά για να βοηθήσει να εντοπισμό πλανητών που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Οι ερευνητές μελέτησαν μόλις πάνω από 2.000 δείγματα όγκων και βρήκαν ότι  το αστρονομικό σύστημα θα μπορούσε να επεξεργαστεί σε μία ημέρα όλους τους όγκους που οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν με το χέρι σε μια εβδομάδα.
Σχεδιάζουν τώρα μια μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που θα περιλαμβάνει δείγματα από περισσότερους από 20.000 ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Μελετώντας δείγματα όγκων είναι ένα βασικό μέρος της θεραπείας του καρκίνου του μαστού και μπορεί να δείξει κατά πόσον ή όχι ένας όγκος εκφράζει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Ένα "θετικό" αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να είναι κατάλληλος  για μια στοχευμένη θεραπεία.
Η ομάδα του Cambridge, οι ογκολόγοι  και οι αστρονόμοι, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό 'British Journal of Cancer'', οδεύουν ολοταχώς σε μια συνεργασία, που θα οδηγήσει στην πλέον πολυπόθητη εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου.
Βιβλιογραφία
abs-cbnnews.com

Ασπλήνιο


Είναι ισχυρό διουρητικό.
Το Asplenium Ceterach ή Ceterach officinarum είναι ένα είδος φτέρης κοινώς γνωστή ως Rustyback. Χαρακτηρίζεται από ένα κοντό ρίζωμα που δημιουργεί διάφορα πράσινα φύλλα που έχουν ένα έλασμα με τρίχες επιφάνεια.  Αυτές οι τρίχες είναι πορτοκαλί-καφέ χρώμα, και γι΄αυτό ονομάζεται και σκορπιδόχορτο ή χρυσόχορτο.
Αυτό το είδος βρίσκεται στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Μεσογείου και κυρίως στην Κρήτη. Φυτρώνει σε ρωγμές στα ανθρακικά πετρώματα και αναπτύσσεται στο κονίαμα τοίχων που είναι φτιαγμένοι από πέτρες και τούβλα. Μπορεί να αναπτύσσεται μέχρι 2700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και προτιμά ορεινές περιοχές, όπου συνήθως αυξάνεται σε ηλιόλουστους βραχώδεις τοίχους. Είναι ανθεκτικό το χειμώνα και οι μικροσκοπικοί σπόροι ωριμάζουν Μάιο-Ιούνιο. Το καλοκαίρι τα φύλλα περιτυλίγονται γύρω από τον εαυτό τους.
Συλλέγουμε όλο το χρόνο, αλλά καλύτερη εποχή είναι Φλεβάρη και Μάρτη.
Αντέχει στην ξηρασία και περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικών ενώσεων, όπως χλωρογενικό οξύ και καφεϊκό οξύ. Οι συγκεντρώσεις αυτών των φαινολών μειώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφυδάτωσης.
Τα φύλλα περιέχουν τανίνη και οργανικά οξέα. Η γεύση του είναι πικρή.
Είναι πτεριδόφυτο και ανήκει στην οικογένεια Aspleniaceae. Αυτό το είδος φτέρης χρησιμοποιείται ιατρικώς ως διουρητικό.
Θεωρείται είδος σοβαρά απειλούμενο και προστατεύεται.

Χρήσιμα μέρη: Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται όλο το φυτό, εκτός από τη ρίζα. Αυτή μάλιστα είναι καλό όταν συλλέγουμε το φυτό να μην την ξεριζώνουμε για να μπορέσει το φυτό να αναπτυχθεί και πάλι.

Φαρμακευτικές ιδιότητες
•        Οι αρχαίοι Έλληνες (Διοσκουρίδης) το χρησιμοποιούσαν για τις διουρητικές και αποχρεμπτικές του ιδιότητες.
•        Το σκορπίδι χρησιμοποιείται εδώ και εκατονταετίες για νοσήματα της κύστεως και γενικότερα των ουροφόρων οδών.
•        Επίσης, κατά της βλεννόρροιας και των πνευμονικών κατάρρων.
•        Το βραστάρι του είναι λαϊκό φάρμακο για τους ελώδεις πυρετούς με μεγαλοσπληνία. Δεν έκαναν όμως το βραστάρι με το πόσιμο νερό απλά, αλλά χρησιμοποιούσαν το νερό στο οποίο έσβηναν οι σιδηρουργοί το πυρακτωμένο σίδερο. Στα Αγγλικά η ονομασία του βοτάνου είναι spleenworts (σπληνοβότανο), γιατί θεωρούν ότι είναι χρήσιμο για τηςασθένειες της σπλήνας.
•        Οι λαϊκοί θεραπευτές το χρησιμοποιούν ως έμπλαστρο για να θεραπεύουν σπυριά του δέρματος, ιδιαίτερα τη νεανική ακμή.
•        Το κάτω μέρος του φύλλου που έχει το πορτοκαλί – κίτρινο χνούδι το χρησιμοποιούν εξωτερικά σε πληγές, γιατί συντομεύει το χρόνο επούλωσης.
•        Το χρησιμοποιούν, επίσης, για τη θεραπεία των κακοηθών  δοθιήνων που βγαίνουν στον αυχένα και ανοίγουν τρύπες που μοιάζουν με κόσκινο (ασθένεια του κοσκινά) και μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.
•        Κύρια όμως το χρησιμοποιούν, ως λιθοτριπτικό για τις πέτρες σε νεφρούς και χολή. Για την ιδιότητά του αυτή μάλιστα η τοπική ονομασία του βοτάνου στη Ρόδο είναι«Σπάκα πέτρα».
•        Έχει ακόμη ανθελμινθικές ιδιότητες (για τους σκώληκες των εντέρων).
•        Το σιρόπι που παρασκευάζεται από το σκορπίδι χρησιμοποιείται σαν φάρμακο κατά των πνευμονικών παθήσεων, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το σιρόπι που παρασκευάζεται από μια άλλη φτέρη, τον αδίαντο.

Παρασκευή και δοσολογία:
Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Βράζουμε 6 γραμμάρια σε 1,5 φλιτζάνι νερό για 5-10 λεπτά λεπτά. Μία φορά την ημέρα. Αν θέλουμε μπορούμε να το γλυκάνουμε με μέντα ή γλυκάνισο.
Ένα αποτελεσματικό μείγμα για τις πέτρες στα νεφρά γίνεται με σκορπίδι, δίανθο, πολύκομπο (από 1 μέρος) και σπόρους πεντάνευρου (1,5 μέρος). Βράζουμε 27 γραμμάρια από το μείγμα για 10 λεπτά σε 3 φλιτζάνια νερό το σουρώνουμε και πίνουμε το μισό το πρωί και το υπόλοιπο το βράδυ. Το ρόφημα αυτό το πίνουμε για μία εβδομάδα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες
Παρά το γεγονός ότι για το Κατέραχον το φαρμακευτικό  δεν έχουν αναφερθεί στοιχεία τοξικότητας, πρέπει να αναφερθεί ότι μια σειρά από φτέρες περιέχουν θυαμινάση,ένα ένζυμο που καταστρέφει τη βιταμίνη Β. Σε μικρές ποσότητες το ένζυμο αυτό δεν κάνει καμία ζημιά σε ανθρώπους  που τρώνε τροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β. Το ένζυμο θυαμινάση καταστρέφεται από τη θερμότητα ή το στέγνωμα, έτσι ώστε το βράσιμο για την παρασκευή του αφεψήματος το διασπά και το απενεργοποιεί.
Πάντως μετά από θεραπευτικές δόσεις ασπλήνιου, καλό είναι ο ασθενής να λάβει συμπληρώματα των βιταμινών του συμπλέγματος Β για κάποιο χρονικό διάστημα.
Βιβλιογραφία
•        Τα Χανιώτικα Νέα
•        Φυτά της Κρήτης, Αντώνης Αλιμπέρτης, Εκδ. MYSTIS

Ασπιρίνη για τον καρκίνο παχέος εντέρου


Ασπιρίνη και καρκίνος παχέος εντέρου
Πότε η ασπιρίνη θεραπεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Η τακτική χρήση της ασπιρίνης μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει συνδεθεί με μια ανώτερη κλινική έκβαση.
Πειραματικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η αναστολή της προσταγλανδίνης-2 ενδοϋπεροξειδίου συνθετάσης (PTGS2) (επίσης γνωστή ως κυκλοοξυγενάση-2) από την ασπιρίνη ρυθμίζει προς τα κάτω την δραστικότητα της σηματοδότησης φωσφατιδυλοϊνοσιτόλης 3-κινάσης (ΡΙ3Κ).
Η δράση της ασπιρίνης στην επιβίωση και την πρόγνωση σε ασθενείς με καρκίνους με μεταλλαγμένο PIK3CA (φωσφατιδυλινοσιτολ-4 ,5-δισφωσφονικό 3-κινάση, καταλυτικής υπομονάδος πολυπεπτιδίου άλφα γονίδιου) μπορεί να διαφέρει από ότι σε αυτούς  με wild type (μη μεταλλαγμένους) PIK3CA καρκίνους.
964 ασθενείς με καρκίνο του ορθού ή του παχέος εντέρου από τις Μελέτες Nurses' Health and the Health Professionals Follow-up Υγείας των Νοσηλευτριών και των Health Professionals Follow-up Study, μελετήθηκαν σε σχέση με την χρήση ασπιρίνης μετά τη διάγνωση και την παρουσία ή την απουσία της μετάλλαξης PIK3CA.
Μεταξύ των ασθενών με μεταλλαγμένο καρκίνο του παχέος ως προς το  PIK3CA, η τακτική χρήση ασπιρίνης μετά τη διάγνωση συσχετίστηκε με αυξημένη επιβίωση.
Αντίθετα, σε ασθενείς με wild type PIK3CA, η τακτική χρήση ασπιρίνης μετά τη διάγνωση δεν συνδέθηκε με αυξημένη επιβίωση.
Η τακτική χρήση της ασπιρίνης μετά τη διάγνωση συσχετίστηκε με μεγαλύτερης διάρκειας επιβίωση μεταξύ των ασθενών με μεταλλαγμένο-PIK3CA σε καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά όχι μεταξύ των ασθενών με άγριου-τύπου καρκίνο ως προς το PIK3CA.
Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη δείχνουν ότι η μετάλλαξη PIK3CA σε καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να χρησιμεύσει ως προβλεπτικός  μοριακός βιοδείκτης για την επικουρική θεραπεία με ασπιρίνη.
Βιβλιογραφία
Xiaoyun Liao, Paul Lochhead, Reiko Nishihara, Teppei Morikawa, Aya Kuchiba, Mai Yamauchi, Yu Imamura, , Zhi Rong Qian, Yoshifumi Baba, Kaori Shima, Ruifang Sun, Katsuhiko Nosho, Jeffrey A. Meyerhardt, Edward Giovannucci, Charles S. Fuchs, Andrew T. Chan, and Shuji Ogino, Aspirin Use, Tumor PIK3CA Mutation, and Colorectal-Cancer Survival, N Engl J Med October 25, 2012; 367:1596-1606

Άσκηση με στεφάνι


Για πολλούς το hula hoοp είναι διασκεδαστική άσκηση.
Είναι πολλοί που προτιμούν να γυμνάζονται διασκεδάζοντας. Το στεφάνι πράγματι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκγύμναση σε πολλά σημεία του σώματος.
Είναι ιδανικό για χορό, για συντονισμό και για κοιλιακούς.
Αν πάλι δεν έχετε φαντασία και θέλετε να εκπαιδευτείτε γράψτε hula hoop στο you tube και εκπαιδευτείτε.
Και μην ξεχνάτε πως το κλειδί στο στεφάνι είναι η σωστή στάση. Οι κοιλιακοί πρέπει να είναι πάντα σφιγμένοι...
Δείτε το βίντεο και κάντε hula hoοp...

Άσθμα


Τι είναι το άσθμα;
Το άσθμα, ICD-10 J45, είναι μία επεισοδιακή συστολή των βρογχικών σωλήνων. Είναι μια συχνή διαταραχή σε παιδιά και ενήλικες, δύσκολη στη θεραπεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος;
Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από συριγμό (ειδικά στη εκπνοή), βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Το άσθμα μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται χωρίς προειδοποίηση. Αν μια επίθεση είναι αρκετά σοβαρή, είναι επικίνδυνη.

Ποιες είναι οι αιτίες του άσθματος;
Η άμεση αιτία μιας ασθματικής προσβολής είναι η σύσπαση των μυϊκών σχηματισμών των βρογχικών σωλήνων. Αυτοί οι μύες ελέγχονται από νεύρα. Το έναυσμα για το άσθμα μπορεί να είναι αλλεργικό ή κατά κύριο λόγο, κυρίως, συναισθηματικό ή να προκαλείται από την άσκηση ή μια λοίμωξη του αναπνευστικού, ή μπορεί να συμβεί χωρίς προφανή αιτία. Θεωρείται ότι είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή.
Η «υπόθεση της επίδρασης του περιβάλλοντος» είναι μια εξήγηση για το άσθμα που είναι τώρα επιδημία, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες. Η υπόθεση υποστηρίζει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πολυσύχναστα και πιο βρώμικα περιβάλλοντα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα από ό, τι τα παιδιά που ζουν σε καθαρότερο, πιο προστατευμένο περιβάλλον. Η ιδέα είναι ότι το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που εκτίθεται σε πολλά μικρόβια από μικρή ηλικία γίνεται ισχυρότερο και πιο προστατευτικό για την υγεία. 
Τα παιδιά, επίσης, που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα, αλλά και όσοι πάσχουν από άσθμα, έχουν συχνότερες κρίσεις.

Ποια είναι η συμβατική θεραπεία του άσθματος;
Η θεραπεία του άσθματος έχει δύο πτυχές: τη διαχείριση της οξείας κρίσης και τον μακροχρόνιο έλεγχο ή την πρόληψη. 
-Για το αλλεργικό άσθμα, ένα από τα ασφαλέστερα και καλύτερα φάρμακα είναι το εισπνεόμενο cromolyn sodium.
-Τα περισσότερα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα είναι διεγερτικά και αυξάνουν τον συμπαθητικό τόνο και το άγχος.
-Η θεοφυλλίνη, που προέρχεται από το τσάι, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές της προσωπικότητας.
-Νεώτερα φάρμακα - οι αναστολείς λευκοτριενίων είναι χρήσιμοι για ορισμένους ασθενείς και λιγότερο τοξικοί.
-Εισπνεόμενα στεροειδή. Αν τα εισπνεόμενα στεροειδή δεν απορροφώνται, μπορούν να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Διαφορετικά προϊόντα διαφέρουν σημαντικά ως προς την αποτελεσματικότητα και την απορροφητικότητα. Η φλουτικαζόνη και η βουδεσονίδη, θεωρούνται αποτελεσματικά και ασφαλή. Τα στερεοειδή πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μετά την εισπνοή ενός βρογχοδιασταλτικού και να ξεπλένεται το στόμα μετά.
-Τα στεροειδή από το στόμα, όπως η πρεδνιζόνη μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους ασθματικούς, επειδή είναι πολύ εύκολο να εθιστούν σε αυτά, και η τοξικότητα από τη μακροχρόνια χρήση στεροειδών είναι καταστροφική. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα από του στόματος στεροειδή. Αν χρειάζεται να τα πάρετε, πάρτε τα για τρεις ημέρες το πολύ. 

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις του άσθματος
Η συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπεία του άσθματος χρησιμοποιούν ασκήσεις αναπνοής και βότανα. 
  • Βελονισμός
Ο βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή εξαιρετικά λεπτών βελονών μέσα στο δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα. Ο βελονισμός προέρχεται από την Κίνα  και η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλά μέρη του κόσμου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να βελτιωθούν με το βελονισμό.
  • Οι ασκήσεις αναπνοής
Αναπνευστικές τεχνικές για το άσθμα δείχνουν βελτίωση των συμπτωμάτων.
Τεχνικές αναπνοής:
-Αναπνέετε αργά
-Αναπνέετε από τη μύτη σας και όχι από το στόμα σας
-Χρησιμοποιήστε τους κοιλιακούς μυς σας για να πάρετε βαθιές «ανάσες» (διαφραγματική αναπνοή)
-Μερικές τεχνικές αναπνοής που χρησιμοποιούνται για το άσθμα περιλαμβάνουν την τεχνική αναπνοής Buteyko και την τεχνική αναπνοής pranayama.
  • Βότανα
Θεραπευτικά βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία παθήσεων των πνευμόνων και εξακολουθούν να θεωρούνται βασική θεραπεία του άσθματος σε πολλές χώρες.
Τα βότανα που έχουν δείξει κάποια υπόσχεση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος περιλαμβάνουν:
-Butterbur
-Αποξηραμένος κισσός
-Εκχύλισμα Ginkgo
-Tylophora indica
-Γαλλικό παραθαλάσσιο πεύκο -εκχύλισμα φλοιού (Pycnogenol)
-Ινδικό λιβάνι (Boswellia serrata)
-Χολίνη
Μείγματα των διαφόρων τύπων των βοτάνων που χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραδοσιακή κινεζική, ινδική και ιαπωνική ιατρική. Ορισμένοι συνδυασμοί των βοτάνων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί από τη λήψη ενός βοτάνου.
Προσοχή! Ορισμένα βότανα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα.
  • Ομοιοπαθητική
Η ομοιοπαθητική στοχεύει στην τόνωση της αντίδρασης αυτοίασης του οργανισμού με τη χρήση πολύ μικρών δόσεων των ουσιών που προκαλούν τα συμπτώματα. Στην περίπτωση του άσθματος, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από ουσίες που προκαλούν γενικά μια ασθματική αντίδραση, όπως η γύρη ή ζιζάνια. Οι ουσίες που προκαλούν τα συμπτώματα χρησιμοποιούνται σε τέτοιες μικρές ποσότητες, ώστε να είναι απίθανο να προκαλέσουν μια κρίση άσθματος. 
  • Εξειδικευμένη προπόνηση αναπνευστικών μυών
Αυτή η τεχνική βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών του πνεύμονα με μια σειρά από ασκήσεις αναπνοής. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται για άλλες ασθένειες των πνευμόνων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), και μετά από ορισμένους τύπους χειρουργικής επέμβασης. Αυτές οι ασκήσεις σίγουρα θα ενισχύσουν τους μυς των πνευμόνων σας.
  • Μασάζ και η χειροπρακτική θεραπεία
  • Θεραπεία χαλάρωσης
Τεχνικές χαλάρωσης περιλαμβάνουν το διαλογισμό, τη βιοανάδραση, την ύπνωση και την προοδευτική χαλάρωση των μυών. 
  • Βιταμίνες και συμπληρώματα
Τρεις που φαίνονται πολύ υποσχόμενες περιλαμβάνουν:
-Τα αντιοξειδωτικά. Οι άνθρωποι με σοβαρό άσθμα φαίνεται να έχουν μειωμένα επίπεδα αυτών των προστατευτικών θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, βιταμίνη Α και το μαγνήσιο μπορεί να έχει κάποια επίδραση στο άσθμα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Βρίσκονται σε διάφορα είδη ψαριών, υγιεινά έλαια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή που οδηγεί σε συμπτώματα του άσθματος. Μπορούν, επίσης, όπως φαίνεται να έχουν και άλλα οφέλη για την υγεία.
-Η βιταμίνη D. Μερικοί άνθρωποι με σοβαρό άσθμα έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. 
Ένα πολυβιταμινούχο χάπι ή συμπλήρωμα μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Βιβλιογραφία
Mayo Clinic 

Όταν κάνετε γυμναστική τρέχει η μύτη σας;


Άσκηση και καταρροή
Πολλοί άνθρωποι όταν κάνουν κάποια άσκηση ή σπορ έχουν καταρροή.
Γιατί σε πολλούς τρέχει η μύτη κατά την άσκηση;
Όταν οι εκκρίσεις της μύτης είναι λευκές και υδαρείς, το πιθανότερο αίτιο είναι κάποια αλλεργία σε εξωτερικό αίτιο όπως κλιματιστικό, σκόνη είτε σε κάποια τροφή που έχει καταναλωθεί.
Όμως, μπορεί να οφείλεται και στην μεγάλη ένταση ή στη μεγάλη διάρκεια μιας προπόνησης σε συνδυασμό με προβλήματα στο ρινικό διάφραγμα ή στις ρινικές κόγχες, όπως πολύποδες και ιγμορίτιδα.
Άλλα αίτια ρινικής καταρροής είναι η χολινεργική ρινίτιδα, η αγγειογενετική ρινίτιδα, η ορμονική ρινίτιδα και το βρογχικό άσθμα.

Επιτρέπεται η άσκηση στην εγκυμοσύνη;


Η ήπια άσκηση κάνει καλό στην εγκυμοσύνη.
Αν διανύετε περίοδο εγκυμοσύνης και δεν έχετε κάποιο γυναικολογικό ή παθολογικό πρόβλημα, καλό θα ήταν να μην διακόψετε την άσκηση.
Η καθημερινή ήπια γυμναστική θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας, να ενισχύσετε την ενεργητικότητά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, αλλά και την διάθεσή σας.
Επιλέξτε ήπια σπορ, όπως κολύμπι, γιόγκα και όχι τρέξιμο ή στεπ.
Προτιμήστε να περπατήσετε και μην ανεβαίνετε σε ποδήλατο.
Το περπάτημα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, που έχουν μια τάση οιδήματος.