Αρχική

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Τι είναι οι βλατίδες;


Η βλατίδα είναι πρωτοπαθές εξάνθημα του δέρματος.
Η βλατίδα (papule) είναι μόνιμη ανύψωση του δέρματος που δεν υποχωρεί στην πίεση  και είναι μεγέθους από κεφαλής καρφίτσας μέχρι μπιζελιού.
Αιτιολογία βλατίδων:
-Μυρμηγκιά (είναι ένα εξόγκωμα στο δέρμα από έναν ιό ο οποίος που ανήκει στην οικογένεια των ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV). 
-Ξανθέλασμα (δερματικές εναποθέσεις χοληστερόλης)
-Ομαλός λειχήνας (φλεγμονώδης νόσος δέρματος, αγνώστου αιτιολογίας).
-Κνήφη (αλλεργία από τσίμπημα εντόμου)
-Συφιλιδικές πλάκες (σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα)
Βιβλιογραφία
James, William; Berger, Timothy; Elston, Dirk (2005) Andrews' Diseases of the Skin: Clinical Dermatology (10th ed.). Saunders. Page 15. 

Τα βλαστοκύτταρα στην πλαστική χειρουργική


Η χρήση των βλαστοκυττάρων στην πλαστική χειρουργική.
Βλαστοκύτταρα μπορούν να ληφθούν σε διάφορες φάσεις της ζωής του ανθρώπου.
Εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από βλαστοκύστεις οι οποίες παραμένουν μετά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης καιβλαστοκύτταρα του τύπου του ενήλικα λαμβάνονται στις επόμενες φάσεις της ζωής του.
Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα αν και έχουν τη δυνατότητα της δημιουργίας οποιουδήποτε τύπου κυττάρου, στην πράξη οι εφαρμογές τους σε ασθενείς συνάντησαν ηθικά και πρακτικά προβλήματα και μόλις τώρα δόθηκε η άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες για πειραματικές μελέτες.
Βλαστοκύτταρα του ενήλικα τύπου λαμβάνονται από το αίμα του πλακούντα, την ουσία του Wharton που βρίσκεται στο περίβλημα των αγγείων του ομφαλίου λώρου, τον μυελό των οστών, τα νεογιλά δόντια και το λίπος. Οι κυτταρικοί τύποι που απομονώνονται από τις παραπάνω πηγές είναι αρχέγονα αιμοποιητικά και μεσεγχυματικά κύτταρα.
Είναι γνωστό ότι η μεταμόσχευση λίπους δεν έχει μεγάλη εφαρμογή στην πλαστική χειρουργική, γιατί μόνο ένα 20-30% του μεταμοσχευμένου λίπους επιβιώνει. Σήμερα,με τον εμπλουτισμό του υπό μεταμόσχευση λίπους σε ενδογενή βλαστοκύτταρα η επιβίωση φθάνει το 90-95% και το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτόλογο λίπος για τη διόρθωση διαφόρων ελλειμμάτων στο σώμα. Τέτοια ελλείμματα μπορεί να είναι συγγενή (από τη γέννηση), όπως ημιπροσωπική ατροφία, ή να έχουν δημιουργηθεί από τραύματα ή από χειρουργικές επεμβάσεις για αφαίρεση όγκων όπως στο μαστό. Στη χειρουργική αντιμετώπιση όγκων μαστού, μπορεί να υπάρχει ολική μαστεκτομή ή μερική (τμηματεκτομή). Η εμφύτευση εμπλουτισμένου σε βλαστοκύτταρα λίπους αποκαθιστά τον ελλειμματικό όγκο στο μαστό ή το πρόσωπο, και το άμεσο χειρουργικό αποτέλεσμα είναι σταθερό στο χρόνο.
Την ίδια τεχνική εφαρμόζει κανείς και στην αισθητική χειρουργική. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γεμίσουν οι χειλεοπαριακές αύλακες, τα ζυγωματικά, τα χείλια, οπουδήποτε δηλαδή που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε τα γνωστά Fillers (πχ, υαλουρονικό οξύ) που κάθε 4-6 μήνες χρειάζεται να επαναληφθούν. Μεγάλη όμως εφαρμογή η τεχνική έχει στην αύξηση του μαστού. Μέχρι τώρα ποτέ δεν είχε καρποφορήσει η τεχνική εμφύτευσης λίπους στο μαστό. Πρώτον γιατί σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες) το 70-80% του λίπους εξαφανιζόταν και δεύτερο γιατί άφηνε ουλές εσωτερικά του μαστού που δύσκολα μια μαστογραφία μπορούσε να διακρίνει από τον καρκίνο. Ο εμπλουτισμός του λίπους με βλαστοκύτταρα έφερε την επανάσταση στην τεχνική μεταμόσχευσης λίπους. Τα βλαστοκύτταρα φαίνεται ότι αναπτύσσουν νεόπλαστα αγγεία μέσα στο μεταμοσχευμένο λίπος, εξασφαλίζοντας την αιμάτωσή του και άρα την επιβίωσή του.
Η σκλήρυση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και ο διαβήτης της παιδικής ηλικίας αποτελούν θεραπευτικό στόχο των κυττάρων αυτών. Το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι θα επιχορηγήσει το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με 7 εκατομμύρια δολάρια για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καθώς και ασθενειών του αίματος με τη χρήση βλαστικών κυττάρων.
Το λίπος αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή λήψης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, η οποία μπορεί να μας προμηθεύσει με τον μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Με μία απλή και ανώδυνη διαδικασία μπορεί να ληφθεί μεγάλος αριθμός κυττάρων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ή να κρυοσυντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Οι χρήσεις των κυττάρων αυτών αφορούν είτε την αισθητική ιατρική, είτε την αποκατάσταση βλαβών οργάνων.
Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας του σώματός μας και είναι ο ιστός ο οποίος εξωτερικά δείχνει τα σημεία της γήρανσης. Η ανανέωση του δέρματος εδώ και πολλά χρόνια επιχειρείται με ενέσιμη χορήγηση ουσιών που προσδίδουν όγκο στην περιοχή που χορηγούνται. Οι ουσίες αυτές, οι πιο κοινές το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αφυδατώνονται και απορροφώνται, με αποτέλεσμα το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι προσωρινό.
Η χορήγηση των μεσεγχυματικών κυττάρων του λίπους στην περιοχή που θέλουμε να αποκαταστήσουμε προσδίδει μόνιμο αποτέλεσμα, διότι τα μεσεγχυματικά κύτταρα είναι αυτά που παράγουν τα συστατικά του δέρματος και αναλαμβάνουν την ανανέωση του, εξαφανίζοντας τις ρυτίδες και επαναφέροντας το δέρμα στη νεανική του μορφή.
Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή, αλλά και η αύξηση του μεγέθους του είναι επίσης μία άλλη χρήση.
Διαβάστε, επίσης...

Βλαστοκύτταρα για το εγκεφαλικό


Τα βλαστοκύτταρα αποδίδουν σε εγκεφαλικό.
Πέντε πάσχοντες από εγκεφαλικό με σοβαρές αναπηρίες εξαιτίας του παρουσίασαν μικρά σημάδια βελτίωσης έπειτα από την έγχυση βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με νέα ευρήματα.
Ο καθηγητής Keith Muir, επικεφαλής του προγράμματος SINAPSE στο Ίδρυμα Νευροεπιστήμης & Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης που πραγματοποίησε τη θεραπεία, λέει ότι έχει εκπλαγεί από την ήπια έως μέτρια βελτίωσή τους. Ωστόσο τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί με βεβαιότητα πως αυτή οφείλεται αμιγώς στην πειραματική θεραπεία.
Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εγκεφαλικών, στο Λονδίνο.
Οι πέντε ασθενείς συμμετέχουν σε μία μικρή κλινική μελέτη, η οποία πραγματοποιείται στο Γενικό Νοσοκομείο Southern της Γλασκώβης. Συνολικώς λαμβάνουν μέρος εννέα 60άρηδες, 70άρηδες και 80άρηδες εθελοντές. Στόχος της μελέτης είναι να αξιολογήσει την ασφάλεια της μεθόδου, κατά την οποία εγχέονται βλαστικά κύτταρα στα τμήματα του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα έως τώρα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς δεν εκδήλωσαν κάποια παρενέργεια έπειτα από την έγχυση, καθώς και ότι απέδωσε αρκετά σε περισσότερους από τους μισούς. Μολονότι είναι νωρίς για να λεχθεί πως η βελτίωσή τους οφείλεται στα βλαστοκύτταρα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πάσχοντες από εγκεφαλικό δεν αναρρώνουν άλλο όταν περάσουν έξι μήνες από το εγκεφαλικό. Οι ασθενείς της μελέτης όμως έπαθαν το εγκεφαλικό έξι μήνες έως πέντε χρόνια πριν υποβληθούν στην έγχυση, γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ πιθανό η βελτίωσή τους να οφείλεται στα βλαστοκύτταρα.
Σε κάθε περίπτωση, εάν αυτή και επόμενες μελέτες δείξουν πως τα βλαστοκύτταρα όντως αποδίδουν, θα περάσουν χρόνια έως ότου αρχίσει η ευρεία εφαρμογή τους.
Βιβλιογραφία
nhs.uk

Οι βιταμίνες της ομορφιάς


Ποιες είναι οι βιταμίνες της ομορφιάς;
Όλοι ξέρουμε ότι, για να μείνουν υγιή τα μάτια, καθαρό το δέρμα και λαμπερά τα μαλλιά, θα πρέπει η διατροφή μας να περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες.
Ποιες είναι όμως οι βιταμίνες της ομορφιάς και πού μπορούμε να τις βρούμε;
♥Βιταμίνη Ε: γνωστή ως η «βιταμίνη της αντιγήρανσης», καθώς μειώνει τις ρυτίδες και γενικότερα τα σημάδια του χρόνου. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, στην ικανότητά της δηλαδή να θωρακίζει τα κύτταρά μας ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται από τις ελεύθερες ρίζες.
Κύριες πηγές: ηλιόσποροι, καρύδια, καλαμποκέλαιο, ελαιόλαδο, βατόμουρα, σπανάκι, αμύγδαλα, ακτινίδια κ.ά..
♥Βιταμίνη Α: βοηθά στην ενδυνάμωση της όρασης και στη διατήρηση του υγιούς δέρματος και μαλλιών. Το ξηρό δέρμα και η πιτυρίδα είναι συμπτώματα έλλειψής της.
Κύριες πηγές: μουρουνέλαιο, συκώτι αρνιού και μοσχαρίσιο, ραδίκια, καρότο, γλυκοπατάτα, σπανάκι, ακτινίδιο κ.ά..
♥Βιταμίνη C: χαρακτηρίζεται ως η «βιταμίνη της λάμψης» και παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού και στη διατήρηση του υγιούς δέρματος. Συμμετέχει στη σύνθεση κολλαγόνου, πρωτεΐνη υπεύθυνη για την ελαστικότητα και ανάπλαση του δέρματος.
Κύριες πηγές: μαύρες σταφίδες, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, γκρέιπφρουτ, φράουλες, πορτοκάλι, λεμόνι κ.ά..
♥Βιταμίνη D: σε συνδυασμό με το ασβέστιο και το φώσφορο είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία των οστών, αλλά και για γερά όμορφα δόντια και νύχια. Η έλλειψή της φαίνεται από τα εύθραυστα νύχια και τις αλλοιώσεις στα δόντια.
Κύριες πηγές: μουρουνέλαιο, σαρδέλες, σολομός, τόνος, μύδια, γαρίδες, αυγά, φέτα, γάλα κ.ά..
♥Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: ρυθμίζουν τις εκκρίσεις των αδένων του δέρματος, έτσι ώστε τα μαλλιά και το δέρμα να μην εμφανίζουν ούτε λιπαρότητα ούτε ξηρότητα.
Κύριες πηγές: μαγιά μπίρας, γιαούρτι, σόγια, συκώτι, ρύζι κ.ά.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι παραπάνω βιταμίνες μας χαρίζουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες είτε όταν τις λαμβάνουμε μέσω των τροφών είτε όταν τις επιλέγουμε ως συστατικά σε καλλυντικά προϊόντα.
Οι βιταμίνες, λοιπόν, είναι ουσίες απαραίτητες για την υγεία του σώματός μας, την εξωτερική μας εμφάνιση, την ψυχική μας υγεία και τη διατήρηση της νεότητάς μας.
Καλό είναι να παίρνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες από φυσικές τροφές και μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένη έλλειψη ή κακή διατροφή από συμπληρώματα διατροφής. Μάλιστα, όσο πιο φρέσκιες και ακατέργαστες είναι οι τροφές, τόσο περισσότερες και καλύτερης ποιότητας είναι οι βιταμίνες που περιέχουν.
Οι βιταμίνες, (vita=ζωή), είναι ουσίες που μας χαρίζουν όχι μόνο ομορφιά, αλλά και… ζωή!
Πηγή
SanaVita

Τι πρέπει να προσέχουμε με τις βιταμίνες


Μυστικά για τις βιταμίνες
♦Μην παίρνετε βιταμίνες με άδειο στομάχι
Οι βιταμίνες Α, Ε, D και Κ χρειάζονται λιπαρά για να απορροφηθούν. Αν φάτε, για παράδειγμα, 1 κουταλάκι τυρί-κρέμα μαζί με τη βιταμίνη Ε, αυξάνετε την απορρόφησή τους στο τριπλάσιο.
Στρατηγική Να παίρνετε τις βιταμίνες σας με το κύριο γεύμα. Αυτό μεγιστοποιεί την πιθανότητα να υπάρχουν οι παράγοντες που χρειάζονται για την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων.
♦Μη λαμβάνετε ξεχωριστά συμπληρώματα
Οι βιταμίνες δε λειτουργούν απομονωμένες. Η βιταμίνη Β6, για παράδειγμα, είναι άχρηστη για τον οργανισμό μέχρι να μετατραπεί σε άλλη μορφή από ένα ένζυμο που εξαρτάται από τον ψευδάργυρο. Εάν έχετε έλλειψη σε ψευδάργυρο και παίρνετε βιταμίνη Β6 για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, δε θα δείτε μεγάλη διαφορά.
Στρατηγική Ξεκινήστε με μία πολυβιταμίνη. Αυτό σας παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία εκεί που πρέπει, έτσι ώστε όταν προσθέσετε ένα ξεχωριστό συμπλήρωμα, να είναι αποτελεσματικό.
♦Μην παίρνετε βιταμίνες που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός σας
Ο οργανισμός απορροφά κάποια θρεπτικά στοιχεία καλύτερα από άλλα. Η απορρόφηση του ψευδαργύρου, για παράδειγμα, ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην επούλωση των πληγών μπορεί να ποικίλλει, από 30 έως 80%, ανάλογα με τον τύπο του χαπιού.
Στρατηγική Να διαβάζετε τις ετικέτες. Τα συμπληρώματα που πρέπει να αποφεύγετε είναι αυτά με το επίθεμα «oxide», «sulphate» ή «carbonate», καθώς δεν απορροφώνται καλά. Προτιμήστε αυτά όπου χρησιμοποιούνται μεταλλικά στοιχεία σε χημική μορφή (chelated) – προσθέτουν ένα επιπλέον μόριο στα μεταλλικά στοιχεία για να βοηθήσουν στην απορρόφησή τους. Επίσης, ελέγξτε την βιταμίνη Ε. Απορροφάται τουλάχιστον 36% περισσότερο από τη φυσική μορφή (d-alpha tocopherol) παρά από τη μορφή dl-alpha.
♦Μην αναμειγνύετε τις βιταμίνες με φάρμακα
Ένας στους 20 συνδυάζει συμπληρώματα και φάρμακα με τρόπους που θα μπορούσαν να έχουν παρενέργειες στην υγεία του. Ορισμένα βότανα ή διατροφικά συμπληρώματα (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα), όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν από ήπια μέχρι σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, πόνο στην κοιλιά και πονοκέφαλο.
Στρατηγική Αν λαμβάνετε φάρμακο για ένα πρόβλημα, μην παίρνετε ποτέ συμπλήρωμα για το ίδιο πράγμα. Επίσης, μην ξεχνάτε να αναφέρετε με λεπτομέρεια στο γιατρό σας τα συμπληρώματα που λαμβάνετε. Ακόμη και οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία χωρίς ιδιαίτερη φαρμακευτική χρήση μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση, το μεταβολισμό και την αποτελεσματικότητα άλλων φαρμάκων.
♦Μην υπερβαίνετε το όριο
Οι υψηλές δόσεις ενός ξεχωριστού συμπληρώματος ανησυχούν τους διατροφολόγους. Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν πρόσφατα ότι το 47% των ανθρώπων παίρνουν τακτικά πάνω από 35 mg νιασίνης, που μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία. Υπάρχουν, επίσης, αναφορές ότι οι άνθρωποι που παίρνουν μεγάλες δόσεις ασβεστίου, οι οποίες δεν απορροφώνται, αναπτύσσουν ενδεχομένως επιβλαβείς εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες τους.
Στρατηγική Προτιμήστε συνδυασμένα συμπληρώματα «υψηλών δόσεων», καθώς είναι θεραπευτικά, αλλά και ασφαλή.
♦Μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα
Τα συμπληρώματα, όπως και πολλά  φάρμακα δεν επιδρούν αμέσως με το πρώτο χάπι. Χρειάζονται χρόνο γι' αυτό και εξαρτάται από την ταχύτητα της ανανέωσης των κυττάρων στην περιοχή στην οποία επιδρούν. Τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται ταχύτατα, οπότε η λήψη λιπαρών οξέων για την ενίσχυση της ενυδάτωσης μπορεί να προσφέρει ορατά αποτελέσματα ακόμη και μέσα σε 2 εβδομάδες. Όμως, αν παίρνετε κάτι για τα νύχια σας, μπορεί να χρειαστούν μήνες μέχρι να δείτε αλλαγή.
Στρατηγική Δείξτε υπομονή και να θυμάστε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα χειροπιαστά, αλλά είναι σίγουρα αν περιμένετε ένα μικρό χρονικό διάστημα υπομονετικά, λαμβάνοντας τα συμπληρώματα. 
Πηγή
shape.gr