Αρχική

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Εσείς μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ;


Όταν ο ύπνος έρχεται δύσκολα
Η αλήθεια είναι ότι δεν ανήκουν όλοι στους λίγους τυχερούς που πέφτουν αμέσως στις αγκάλες του Μορφέα μόλις ακουμπήσουν το κεφάλι τους στο μαξιλάρι. 
Όταν δεν μας παίρνει αμέσως ο ύπνος, εκνευριζόμαστε, επειδή φοβόμαστε ότι θα «χάσουμε τον ύπνο μας», και δεν δίνουμε τελικά στον εαυτό μας την ευκαιρία να αποκοιμηθούμε. Μάλιστα, οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να μας πάρει μέχρι και 30΄ για να κοιμηθούμε. 
Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να προσπαθούμε. Το να αποκοιμηθούμε είναι μια φυσιολογική διαδικασία που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και έτσι κάθε τέτοια προσπάθεια αποβαίνει άκαρπη.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ηρεμήσουμε: να φανταστούμε μια στατική εικόνα, όπως ένα λιβάδι, μια έρημη αμμουδιά, ή να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας, την απαλή αίσθηση του μαξιλαριού στο μάγουλό μας, του σεντονιού στα πόδια μας... Αν το μυαλό μας «φεύγει», πρέπει να προσπαθήσουμε να το «φέρουμε» πίσω επικεντρώνοντας τη σκέψη μας σε κάτι που μας απορροφά, εμποδίζοντάς μας να σκεφτούμε, όπως για παράδειγμα το να μετράμε προβατάκια ή να λέμε από μέσα μας όσες περισσότερες λέξεις μπορούμε να σκεφτούμε που ξεκινούν από τα διαδοχικά γράμματα του αλφάβητου. 
Επιπρόσθετα πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας πρέπει
  1. Να κλείσουμε την τηλεόραση και τον υπολογιστή τουλάχιστον μία ώρα πριν πάμε για ύπνο. Είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσετε το μυαλό και το σώμα σας για την κατάσταση του ύπνου. Τα οπτικά ερεθίσματα από την τηλεόραση και από τον υπολογιστή, δεν είναι ότι πιο βοηθητικό για τη χαλάρωση που επιδιώκετε να πετύχετε.
  2. Ιδιαίτερη προσοχή στα υγρά και στο φαγητό που καταναλώνετε λίγο πριν κοιμηθείτε. Η καφεΐνη, τα τσιγάρα και το αλκοόλ αντενδείκνυνται πριν τον ύπνο καθώς μπορούν να σας απορυθμίσουν και να σας προκαλέσουν αϋπνίες. Βαριά γλυκά και λιπαρά φαγητά καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα, ένα ελαφρύ σνακ και νερό είναι οι ιδανικές επιλογές, αν θέλετε να βάλετε κάτι στο στόμα σας πριν κοιμηθείτε.
  3. Να κάνετε ένα ζεστό ντους. Το νερό πέρα από καθαρτικό λειτουργεί καθαρτικά και στην ψυχολογία. Όχι μόνο θα αισθανθείτε καθαροί, θα αισθανθείτε και πιο ανανεωμένοι, καθώς θα έχετε αποβάλλει όλο το άγχος, το στρες και τα προβλήματα της ημέρας.

Έξυπνη δίαιτα


Μια δίαιτα που πάντα αδυνατίζει
Έξυπνη δίαιτα-Smart Diet
Χάστε 6 κιλά σε 2 εβδομάδες
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
Ημερομηνία έναρξης της δίαιτας:
Βάρος σώματος:                                        Προηγούμενο:

1η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 2 σφιχτά αυγά
Πρόγευμα: τυρί σκληρό
Μεσημέρι: ψάρι ψητό με πράσινη σαλάτα
Απόγευμα: τυρί σκληρό
Βράδυ: ψητά μανιτάρια

2η ΜΕΡΑ
Πρωινό: δημητριακά με γάλα
 Πρόγευμα: 1 γιαούρτι άπαχο με 1 κ.γ. μέλι
Μεσημέρι: φακές με πράσινη σαλάτα
Απόγευμα: σταφύλι
Βράδυ: παξιμάδι με ντομάτα

3η ΜΕΡΑ
Πρωινό: τυρί
Πρόγευμα: ντομάτα και αγγουράκια
Μεσημέρι: μοσχάρι σούπα με λαχανικά (όχι αρακά)
Απόγευμα: ντομάτα και αγγουράκια
Βράδυ: ομελέτα 2 αυγά και βραστά κολοκυθάκια

4η ΜΕΡΑ
Πρωινό: γιαούρτι με μέλι
Πρόγευμα: παξιμάδι με ντομάτα
Μεσημέρι: μακαρόνια με τριμμένη ντομάτα
Απόγευμα: σταφύλι
Βράδυ: γάλα με δημητριακά

5η ΜΕΡΑ
Πρωινό: ομελέτα 2 αυγά
Πρόγευμα: τυρί
Μεσημέρι: κοτόπουλο σουβλάκια και πράσινη σαλάτα
Απόγευμα: τυρί
Βράδυ: ψητά λαχανικά

6η ΜΕΡΑ
Πρωινό: σταφύλι
Πρόγευμα: κουλούρι Θεσσαλονίκης
Μεσημέρι: ρύζι πιλάφι με γιαούρτι
Απόγευμα: γιαούρτι με μέλι
Βράδυ: ψητά λαχανικά

7η ΜΕΡΑ
Πρωινό:  2 αυγά σφιχτά
Πρόγευμα: καρότα
Μεσημέρι: σαλάτα πράσινη με τυρί και γαλοπούλα
Απόγευμα: καρότα
Βράδυ: σαλάτα πράσινη με τυρί και γαλοπούλα
Το γάλα και το γιαούρτι άλιπο.
Στα φαγητά και τις σαλάτες επιτρέπεται λίγο ελαιόλαδο.
Να πίνετε πολύ νερό.
by Savvi Diet

Ομοιοπαθητική και αϋπνία


Ομοιοπαθητική Ιατρική για την αϋπνία
Η κλασική ομοιοπαθητική ιατρική,  μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την μόνιμη επίλυση της αϋπνίας.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν προκαλούν σωματική εξάρτηση ή εθισμό, ούτε έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η ομοιοπαθητική βοηθά το σώμα να ανακάμψει πιο γρήγορα από την ασθένεια, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο της έκθεσης σε επικίνδυνα φάρμακα και τις παρενέργειές τους.
Η επιλογή της ολιστικής θεραπείας έχει περισσότερο νόημα ως επιλογή πρώτης γραμμής πριν χορηγηθούν κλασσικά φάρμακα για την αϋπνία.
Ορισμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ιδιαίτερα κατάλληλα  για τη θεραπεία των διαταραχών του ύπνου.
Τα καλύτερα ομοιοπαθητικά φάρμακα για την αϋπνία
  • Argenticum nitricum - Άτομα που χρειάζονται αυτό το φάρμακο συχνά υποφέρουν από άγχος και αϋπνία. Είναι εξαιρετικά ταραγμένοι και διατηρούνται ξύπνιοι από τους πολλούς φόβους και τις ανησυχίες.
  • Arsenicum album - Τα άτομα που επωφελούνται από αυτό το φάρμακο, επίσης, τείνουν να είναι ανήσυχα, αλλά δεν έχουν φόβους. Συχνά δεν κοιμούνται, επειδή δεν μπορούν να βρουν μια άνετη θέση και αλλάζουν συνεχώς θέσεις στο κρεβάτι το βράδυ.
  • Coffea cruda - Τα άτομα που επωφελούνται από αυτό το φάρμακο, συχνά, βιώνουν μια αυξημένη αίσθηση συνείδησης και διανοητικής δραστηριότητας το βράδυ. Το μυαλό τους είναι ενεργό, με πολλές σκέψεις, ακόμη και αν το σώμα τους είναι εξαντλημένο.
  • Nux vomica - Τα άτομα που επωφελούνται από αυτό το φάρμακο, συνήθως, έχουν συνηθίσει να πίνουν για να κοιμηθούν και υπάρχει βαρύ ιστορικό αλκοόλ, τσιγάρου και καφέ. 
Βιβλιογραφία
homeopathicmd.com

Γιατί μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος;


Τι επηρεάζει την γονιμότητα στη γυναίκα; 
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αποδεδειγμένα βοηθούν ή εμποδίζουν  το ρυθμό με τον οποίο χτυπά το βιολογικό  ρολόι της γυναίκας.
Τα κυριότερα αίτια υπογονιμότητας στη γυναίκα είναι:
  • Η απόφραξη των σαλπίγγων μετά συνήθως από φλεγμονές και οι ορμονικές διαταραχές, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική ή ποιοτική ωορρηξία.
  • Η ενδομητρίωση αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα υπογονιμότητας.
  • Η ηλικία αποτελεί σημαντικό λόγο γιατί ο ενδοκρινολογικός άξονας μεταβάλλεται.
  • Η μετατόπιση του μέσου όρου τεκνοποίησης σήμερα έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό αίτιο υπογονιμότητας σε σύγκριση με παλαιότερα.

Όταν μια γυναίκα ξεκινά τις προσπάθειες τεκνοποίησης
Και οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες πρέπει να προσέξουν και να αποφύγουν:
  • Το υπερβολικό ή εξαιρετικά χαμηλό βάρος: Και οι δύο αυτές καταστάσεις μειώνουν την γονιμότητα της γυναίκας. Οι διαταραχές στην έκκριση υποφυσιακών ορμονών που επηρεάζουν τη λειτουργία του γυναικείου γεννητικού συστήματος, είναι συχνές στις παχύσαρκες γυναίκες και στις γυναίκες με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. Καλό είναι ο δείκτης μάζας σώματος να μην είναι άνω του 25 και κάτω του 17, στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια.
  • Κάπνισμα: Αναμφισβήτητα το κάπνισμα ελαττώνει τη γονιμότητα και αυτό φαίνεται από τα ποσοστά υπογονιμότητας, τα οποία είναι υψηλότερα στους καπνιστές συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Οι τοξίνες που παράγονται στον οργανισμό του καπνιστή, οδηγούν σε ταχύτερη απώλεια ωαρίων και σε ορμονικές διαταραχές.
  • Φάρμακα και τοξικές ουσίες: Ορισμένα φάρμακα και τοξικές ουσίες (π.χ. κοκαΐνη, μαριχουάνα), ελαττώνουν τη γονιμότητα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλή ποιότητα σπέρματος στον άνδρα και μείωση της γυναικείας γονιμότητας. Εάν μία γυναίκα βρίσκεται σε αναπαραγωγική προσπάθεια, δεν θα πρέπει να καταναλώνει πάνω από τέσσερα ποτά αλκοόλ την εβδομάδα και πάνω από ένα καφέ την ημέρα.
  • Διατροφικές ελλείψεις: Ορισμένες διατροφικές ελλείψεις (π.χ. έλλειψη φυλλικού οξέος)  έχουν συνδεθεί με ελαττωμένη γονιμότητα ή ανωμαλίες μετά τη σύλληψη. Για τον λόγο αυτό ορισμένες γυναίκες επωφελούνται από συμπληρώματα διατροφής εναλλακτικής ιατρικής ή βιταμινών που τονώνουν συνολικά τον οργανισμό.
  • Λοιμώξεις: Ορισμένες λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται κύρια με τη σεξουαλική επαφή (π.χ. χλαμύδια, μυκόπλασμα) μειώνουν τη γονιμότητα. Συχνά οι φλεγμονές αυτές είναι σιωπηλές, υπάρχουν επί μακρόν χωρίς εμφανή συμπτώματα και αποτελούν στην Ευρώπη βασικά αίτια στειρότητας, υπογονιμότητας, καταστροφής των γυναικείων σαλπίγγων, έκτοπης κύησης. Αρκετά άτομα θα είχαν αποφύγει υψηλού κόστους θεραπείες στειρότητας, εάν χρησιμοποιούσαν ανελλιπώς προφυλακτικό, από την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, δεν αμελούσαν την ορθή περιοδική προληπτική ιατρική εξέταση και εάν είχαν διερευνηθεί και θεραπευτεί σωστά για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις εγκαίρως, μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.
  • Υπερβολική κούραση: Η επίπονη, πολύωρη, καθημερινή σωματική άσκηση στη γυναίκα συνδέεται με πτώση της γονιμότητας. Οι αθλήτριες παρουσιάζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά στις διαταραχές του κύκλου και μικρότερη γονιμότητα κατά τις περιόδους της επίπονης σωματικής άσκησης. Καλό είναι μία γυναίκα να επιλέγει ήπιες μορφές άσκησης (π.χ. περπάτημα), που βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση του οργανισμού και να μην κάνει υπερβολές εάν είναι σε αναπαραγωγική προσπάθεια.
  • Άγχος: Οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν μικρότερα ποσοστά γονιμότητας –αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Μία συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να υιοθετεί κανείς χαλαρωτικές συνήθειες, τις οποίες να απολαμβάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα (π.χ. μασάζ, ήπια άσκηση).
Βιβλιογραφία
babycenter.com


Γαϊδουράγκαθο


Οι  αντικαρκινικές επιδράσεις του γαϊδουράγκαθου, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Το  Γαϊδουράγκαθο ή Silybum marianum χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία για τις ασθένειες του ήπατος. Το γάλα από το γαϊδουράγκαθο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό και προστατεύει το ήπαρ από τα φάρμακα ή το αλκοόλ.
Το Silibinin έχει καθορισμένη χημική δομή  και μοριακό βάρος (C25H22O10, MW: 482,44). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο  ηπάτωμα, με μείωση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων του καρκίνου μεσολαβώντας στον κυτταρικό κύκλο και με ενίσχυση του προγραμματισμένου θανάτου  των καρκινικών κυττάρων, αλλάζοντας τη δομή της χρωματίνης στα καρκινικά κύτταρα.
Τα ερευνητικά τους αποτελέσματα δείχνουν ότι το silibinin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος.
Το Σίλυβο το μαριανό είναι διετές ακανθώδες φυτό που φθάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Τα φύλλα του είναι πράσινα με χαρακτηριστικά άσπρα σημάδια σαν φλέβες και τα λουλούδια του έχουν χρώμα βυσσινί. Είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογείου και φυτρώνει σε όλη την νότια Ευρώπη. Είναι αυτοφυές, ευδοκιμεί σε χερσότοπους, αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη και τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Πολλαπλασιάζεται εύκολα από μόνο του με τους σπόρους του και αντέχει μέχρι και τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται, κυρίως, οι σπόροι από τα άνθη του, που μαζεύονται προς το τέλος του καλοκαιριού όταν ξεραθούν πλήρως. Και τα άλλα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά, αλλά έχουν χαμηλότερες περιεκτικότητες σε δραστικές ουσίες.

Περιέχει σιλυμαρίνη, τυραμίνη, κινικίνη, φλαβονικά γλυκοσίδια, άλατα νιτρικού οξέος, νιτρικό κάλιο και αιθέριο έλαιο.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα λευκά σημάδια σαν φλέβες στα πράσινα φύλλα του, προκλήθηκαν όταν έπεσαν πάνω στο φυτό σταγόνες από το γάλα της Παρθένου Μαρίας και για αυτό πήρε το αγγλικό του όνομα milk thistle (γαλατοαγκάθι) ή Mary thistle (αγκάθι της Μαρίας).
Ο Διοσκουρίδης συνιστά το μέγα κενταύριον, ή σίλυβον για την επούλωση των πληγών. Τα κεφάλια από τα άνθη του τρώγονταν βραστά την άνοιξη πριν ανθίσουν, όπως οι αγκινάρες και βοηθούσαν στη τόνωση του οργανισμού, το καθάρισμα του αίματος, την αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά και στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος των γυναικών. Ακόμα χρησιμοποιούταν και για όλες τις ασθένειες της μελαγχολίας.

Ευεργετικές ιδιότητες γαϊδουράγκαθου
  • Στη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική, το γαϊδουράγκαθο είναι το κύριο γιατρικό που χρησιμοποιείται στη προστασία του ήπατος από λοιμώξεις, κατανάλωση αλκοόλ ή χημειοθεραπείες. Μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστούν οι βλάβες στο ήπαρ αλλά και στην ανανέωση των κυττάρων του.
  • Χρησιμοποιείται ακόμα στη θεραπεία της ηπατίτιδας, του ίκτερου και της κίρρωσης του ύπατος.
  • Χορηγείται σε όλες τις νόσους της χοληδόχου κύστης, καθώς, αυξάνει την έκκριση και την ροή της χολής από το ήπαρ και της χοληδόχου κύστης.Είναι αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από μύκητες του γένους Amanita καθώς και από άλλες τοξίνες του περιβάλλοντος.
  • Χρησιμοποιείται ακόμα σαν δυναμωτικό του εγκεφάλου και της μνήμης, σαν καταπραϋντικό στη καταρροή και στη πλευρίτιδα, αλλά και στη ψωρίαση.
  • Πρόσφατα ανακαλύφθηκε η αντικαρκινική, η νευροπροστατευτική αλλά και η καρδιοπροστατευτική του δράση λόγο της μείωση της χοληστερόλης που προκαλεί. 

Χρήσεις γαϊδουράγκαθου
  • H ρίζα και τα φρέσκα νέα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα, αλλά πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν οι αιχμηρές άκρες τους, το οποίο είναι αρκετά χρονοβόρο. Τα φύλλα είναι αρκετά παχιά και έχουν ήπια γεύση όταν είναι νέα, αλλά γίνονται πιο πικρά το καλοκαίρι με τη ζέστη. Μαγειρεμένα έχουν γεύση σπανακιού.
  • Τα κεφάλια του μπορούν να φαγωθούν, όπως οι αγκινάρες πριν ανθίσουν, αλλά είναι πολύ πιο μικρά.
  • Οι ξεφλουδισμένοι μίσχοι του τρώγονται ωμοί ή μαγειρεμένοι, είναι εύγευστοι και θρεπτικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το σπαράγγι ή το ρεβέντι ή να προστεθούν σε σαλάτες. Τρώγονται καλύτερα την άνοιξη όταν είναι νέοι πριν σκληρύνουν.
  • Οι ψημένοι σπόροι του είναι υποκατάστατο του καφέ. Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλάκι ξηρούς σπόρους 3 φορές την ημέρα.

Παρενέργειες
Το γαϊδουράγκαθο, δεν παρουσιάζει τοξικότητα. Σε υψηλές και μακροχρόνιες δόσεις ίσως χρειαστεί συμπληρωματικά κάποιο σκεύασμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, γιατί λόγω της χολαιρετικής δράσης του φυτού, μπορεί να ερεθιστεί ο εντερικός βλεννογόνος και να προκληθεί μικρή μάζα κοπράνων.
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

Βιβλιογραφία
Lah JJ, Cui W, Hu KQ. Effects and mechanisms of silibinin on human hepatoma cell lines. World J Gastroenterol 2007; 13(40): 5299-5305

Σύνδρομο των καθ' έξιν αποβολών



Για ποιο λόγο γίνονται οι αποβολές;
Όταν μια γυναίκα έχει δύο ή περισσότερες συνεχόμενες αποβολές, λέμε ότι πάσχει από το σύνδρομο των καθ' έξιν αποβολών, ICD-10 N96.
Οι καθ' έξιν αποβολές παρουσιάζουν συχνότητα στο γενικό πληθυσμό 1:200. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα διακόσια ζευγάρια που προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια αντιμετωπίζουν αυτή την οδυνηρή εμπειρία.
Η αποβολή πρώτου τριμήνου αποτελεί τη συχνότερη επιπλοκή της κύησης και συμβαίνει στο 75% των γυναικών που συλλαμβάνουν. Η πλειονότητα των αποβολών (50% περίπου) παραμένει κλινικώς αδιάγνωστη, γιατί συμβαίνει πολύ πρώιμα, λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της κανονικής έμμηνου ρύσης. Σε ποσοστό 15% - 20% οι κυήσεις αναγνωρίζονται κλινικώς «αυτόματες» αποβολές και σε μικρό ποσοστό εξωμήτριες κυήσεις. Το 5% περίπου των γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν εμφανίζει 2 συνεχόμενες αποβολές, ενώ ποσοστό 1% περίπου εμφανίζει 3 ή και περισσότερες συνεχόμενες αποβολές.


Αιτίες αποβολών
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένη αιτία, αν και το 65%-70% θεωρείται αποτέλεσμα χρωματοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου. Η μεγάλη ηλικία της μητέρας (άνω των 40 ετών) αποτελεί επίσης σοβαρή αιτία αυτομάτων αποβολών πιθανόν λόγω χρωματοσωμικών ανωμαλιών.
Στις πρώιμες αποβολές η εκβολή του κυήματος συνδέεται κυρίως με τα αίτια τα οποία προκάλεσαν τον θάνατο του, ενώ στις όψιμες (2ου τριμήνου) προφανώς συνυπάρχουν και άλλες αιτίες οι οποίες προκαλούν την αποβολή ζώντων κυημάτων.
Τα αίτια μπορούν να προέρχονται:
  • Από το κύημα
Οι περισσότερες αυτόματες αποβολές σχετίζονται με ανωμαλίες της ανάπτυξης του γονιμοποιημένου ωαρίου, του εμβρύου και του πλακούντα. Υπολογίζεται ότι το 65%-70% των αυτομάτων αποβολών οφείλεται σε χρωματοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου. Οι ανωμαλίες αυτές αφορούν εκείνες με παθολογικό αριθμό χρωματοσωμάτων (ανευπλοειδία) και εκείνες με φυσιολογικό αριθμό (ευπλοειδία). Οι περισσότερες είναι αυτοσωματικές τρισωμίες, με συχνότερες τις τρισωμίες 13, 16, 18, 21 και 22. Λιγότερο συχνές είναι η μονοσωμία Χ (45, Χ) και η πολυπλοειδία (47, XXX ή 47, ΧΧΥ). Τα αίτια των αυτομάτων αποβολών με ευπλοειδικά έμβρυα είναι λιγότερο γνωστά και εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών. Πιο πιθανά αίτια θεωρούνται οι ισόρροπες μεταθέσεις, η επίδραση πολυγονιδιακών παραγόντων, μητρικών παραγόντων και πιθανότατα ορισμένων πατρικών παραγόντων.
  • Από την μητέρα
Πολλές παθολογικές καταστάσεις της μητέρας μπορούν να ευθύνονται για την πρόκληση αυτομάτων αποβολών.
Οι κυριότερες από αυτές είναι:
-Ηλικία. Γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό αυτομάτων αποβολών, ακόμη και αν επιτευχθεί κύηση με τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
-Λοιμώξεις. Μικροβιακοί παράγοντες όπως το Mycoplasma, το Ureaplasma urealyticum, το Toxoplasma gondii, τα Clamydia trachomatis, o Herpes simplex και ο CMV έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αυτομάτων αποβολών.
-Συστηματικά νοσήματα. Τέτοια είναι η αρτηριακή υπέρταση, η νεφρική ανεπάρκεια καθώς και νοσήματα του κολλαγόνου π.χ. ο ερυθηματώδης λύκος.
-Ενδοκρινολογικές παθήσεις. Κυρίως ο υποθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης και η ανεπάρκεια έκκρισης προγεστερόνης από το ωχρό σωμάτιο ή τον πλακούντα.
-Τρόπος διαβίωσης - Συνήθειες της μητέρας. Το κάπνισμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, η λήψη φαρμάκων ή ναρκωτικών ουσιών, η κακή διατροφή και το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο προδιαθέτουν στην πρόκληση αυτομάτων αποβολών.
-Ανοσολογικοί παράγοντες. Ο ρόλος του ανοσολογικού συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς με αυτοάνοσους ή αλλοάνοσους μηχανισμούς το ανοσοποιητικό σύστημα συμμετέχει στην πρόκληση των αυτομάτων αποβολών. Στους αυτοάνοσους μηχανισμούς συμπεριλαμβάνεται και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, στο οποίο ανιχνεύονται αντικαρδιολιπινικά αντισώματα και τα αντιπηκτικά του λύκου. Τα αντισώματα αυτά στρέφονται εναντίον των αιμοπεταλίων και του ενδοθηλίου των αγγείων με αποτέλεσμα την θρόμβωση των αγγείων του πλακούντα και τελικά την αυτόματη αποβολή. Οι αλλοάνοσοι μηχανισμοί προκαλούνται από παράγοντες που διαταράσσουν την φυσιολογική ισορροπία συνύπαρξης του εμβρύου και της μητέρας. Στους παράγοντες αυτούς συμμετέχουν τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA), οι ανασταλτικοί παράγοντες και τα αντιπατρικά αντιγόνα.
-Παθήσεις της μήτρας. Συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας όπως η δίκερη, η δίδελφυς και η μονόκερη μήτρα ενοχοποιούνται για το 15% περίπου των αυτομάτων αποβολών. Επίσης, άλλες παθήσεις όπως τα υποβλεννογόνια ινομυώματα, οι πολύποδες και οι ενδομήτριες συμφύσεις (σύνδρομο Ashermann) αποτελούν σημαντικά αίτια πρόκλησης αποβολών. Ακόμη, η ανεπαρκής αιμάτωση της μήτρας, όπως στο σύνδρομο των ωοθηκικών φλεβών, καθιστά δυσχερή την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, τον σχηματισμό και την ανάπτυξη του πλακούντα. Τέλος, ορισμένες ανωμαλίες της αρχιτεκτονικής δομής του μυομητρίου, όπως η αδενομύωση, περιορίζουν σημαντικά την ανάπτυξη της μήτρας κατά την διάρκεια της κύησης.
-Ανεπάρκεια έσω τραχηλικού στομίου. Δυνατόν να είναι συγγενούς αιτιολογίας ή συνηθέστερα αποτέλεσμα βιαίας διαστολής του τραχηλικού σωλήνα κατά την απόξεση της μήτρας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στο 2ο τρίμηνο της κύησης, με διαστολή του τραχήλου, προβολή του θυλακίου και τελικά ρήξη των εμβρυϊκών υμένων. Η κύηση οδηγείται αναπόφευκτα σε αυτόματη αποβολή. Στις μη εγκυμονούσες γυναίκες η διάγνωση τίθεται είτε με την υστεροσαλπιγγογραφία είτε με την εισαγωγή ενός κηρίου Hegar διαμέτρου 8mm. Στις εγκυμονούσες γυναίκες η διάγνωση τίθεται με την βοήθεια της υπερηχογραφίας. Η αντιμετώπιση της τραχηλικής ανεπάρκειας γίνεται με την περίδεση του τραχήλου, συνήθως με την τεχνική Shirodkar ή την τεχνική McDonald.
  • Από τον πατέρα
Ελάχιστα είναι γνωστά για την επίδραση των πατρικών παραγόντων στην αιτιολογία των αυτομάτων αποβολών. Το βέβαιο είναι ότι χρωματοσωμικές μεταθέσεις στα σπερματοζωάρια μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή.
  • Μικτής αιτιολογίας
Δυνατόν να υπάρχει συνδυασμός αιτιών.


Συμπτώματα αποβολής
  • Μεγάλη αύξηση των κολπικών εκκρίσεων ή αιμορραγία, συνήθως, είναι τα πρώτα συμπτώματα αποβολής. Έχετε υπόψη σαν ότι μια στις τέσσερις εγκυμοσύνες έχουν αιμορραγία στο 1ο τρίμηνο και παρόλα αυτά μόνο το 50% αποβάλλεται, ενώ οι υπόλοιπες συνεχίζουν και ολοκληρώνονται γεννώντας ένα υγιές μωρό.
  • Κοιλιακός πόνος που έχει τη μορφή του πόνου περιόδου ή άλλες φορές είναι πιο δυνατός σαν κράμπα και αντανακλά χαμηλά στη μέση πίσω μπορεί να είναι σύμπτωμα αποβολής. Ο συνδυασμός της αιμορραγίας με τον πόνο αυξάνουν τις πιθανότητες αποβολής.
Μια έκτοπη κύηση (κύηση εκτός μήτρας - εξωμήτριο) μπορεί να έχει τα ίδια συμπτώματα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σύντομα στο γιατρό για εξέταση και θεραπεία για να αποφύγετε μια αποβολή, όταν αυτό είναι εφικτό.
Παλίνδρομος κύηση ονομάζουμε την κύηση εκείνη που κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο δεν βρίσκουμε καρδιακή λειτουργία στο έμβρυο ή κάποιες φορές δεν βρίσκουμε έμβρυο στο σάκο κύησης.


Εφόσον μια γυναίκα αποβάλει 2 ή και περισσότερες φορές είναι σωστό να γίνεται:
•               Αναλυτική λήψη ιστορικού
•               Ενδελεχής κλινική εξέταση
•               Πλήρης υπερηχογραφικός έλεγχος
•               Υστεροσκόπηση
•               Χρωμοσωματικός έλεγχος και των δύο γονέων
•               Ορμονικός και Αιματολογικός έλεγχος
•               Έλεγχος για πιθανά ανοσολογικά προβλήματα της μητέρας.
Πρέπει να γίνει σαφώς κατανοητό ότι ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων, η οποία αποσκοπεί στο να αποδείξει αν η μητέρα χρειάζεται μια φαρμακευτική θεραπεία, που θα βελτιώσει τις πιθανότητές της να προχωρήσει η εγκυμοσύνη φυσιολογικά.

Αντιμετώπιση
  • Η αντιμετώπιση των καθ' έξιν αποβολών θα πρέπει να γίνεται με έλεγχο του καρυοτύπου των γονέων, έλεγχο για επίκτητη και κληρονομική θρομβοφιλία, έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς και έλεγχο των αιτιολογικών παραγόντων φλεγμονών.
  • Η κοιλότητα της μήτρας και το έσω τραχηλικό στόμιο θα πρέπει να ελέγχονται με απεικονιστικές μεθόδους, όπως με την υστεροσαλπιγγογραφία και με το υπερηχογράφημα, κυρίως όμως υστεροσκοπικά.
  • Σε διαπιστωμένη ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου προτείνεται η συρραφή του έσω τραχηλικού στομίου με ειδική τεχνική.
  • Σε περίπτωση ανεύρεσης θρομβοφιλίας η χορήγηση ηπαρινών χαμηλού μοριακού βάρους, ασπιρίνης και πιθανότατα κορτικοστεροειδών βοηθά στην αντιμετώπιση.

Γάτα Αβησσυνίας


Η γάτα που αντέχει το νερό 
Η φυλή αυτή μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο στην Αγγλία,  όπου και έγινε συστηματική εκτροφή της. Θεωρείται μία γάτα πολλών χιλιάδων ετών και μοιάζει πολύ με τις γάτες που απεικονίζονται σε ευρήματα της αρχαίας Αιγύπτου. Παρά την Αφρικανική προέλευση και την Ευρωπαϊκή εκτροφή της είναι η πιο συχνή γάτα στην Αμερική. 
Σωματική διάπλαση: Μεσαίου μεγέθους, ευλύγιστη λεπτή και μυώδης, όλο χάρη.
Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι μεσαίου μήκους, απαλό, λεπτό, γυαλιστερό και πυκνό. Μπορεί να είναι καστανόχρυσο με μαύρη σκίαση, κόκκινο με σοκολατί στίγματα ή γκρίζο με σκούρα γκρι-μπλε στίγματα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι έχει σφηνοειδές σχήμα με ελαφρώς  στρογγυλεμένες γωνίες. Έχει οβάλ μάτια, μεγάλα, αμυγδαλωτά, πράσινα, κίτρινα ή φουντουκί. Συνήθως τα περιβάλλει μια λεπτή σκούρα γραμμή. Τα αυτιά είναι μεγάλα, μυτερά, σε σχήμα κούπας στη βάση και καμπυλωτά και το τρίχωμα στο σημείο αυτό είναι πολύ κοντό. 
Χαρακτήρας
Η γάτα Αβησσυνίας είναι είναι παιχνιδιάρα και πονηρή Τρέχει γρήγορα και αθόρυβα. έξυπνη και της αρέσει να εξερευνά το περιβάλλον της. Είναι όμως ντροπαλή με τους ξένους. Τα πηγαίνει καλά με άλλες γάτες, ενώ θεωρείται απαραίτητη η καθημερινή επαφή με την οικογένεια διότι διαφορετικά χάνει το κέφι της και δείχνει να είναι σε κατάθλιψη.
Οι γάτες της Αβησσυνίας έχουν περισσότερη αντοχή στο νερό από τις άλλες γάτες.
Βιβλιογραφία
http://www.fabcats.org

Μείνετε για πάντα νέες με γλυκοπατάτες


Οι φυτικές ορμόνες της γλυκοπατάτας θα σας ανανεώσουν
Είναι γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου η παραγωγή των ορμονών αρχίζει να μειώνεται με αντίστοιχη επιβάρυνση στην εμφάνιση, στη καλή διάθεση αλλά και στη αίσθηση της ζωντάνιας και ενέργειας που νιώθουμε.

Η πιο σύγχρονη απάντηση σε ανάλογα θέματα δίνεται με την βοήθεια των βιοπανομοιότυπων ορμονών. Είναι η τελευταία λέξη στην ορμονική υποκατάσταση που εφαρμόζεται στην Αμερική.
Έγιναν παγκοσμίως διάσημες από το σήριαλ Sex & the City, όπου η Σαμάνθα κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες “yam” για να μειώσει τις εξάψεις και όλα τα άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Οι βιοπανομοιότυπες (b-HRT) ορμόνες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη περίπου 20 χρόνια και είχαν μεγάλη επιτυχία. Η χρήση τους δεν περιορίζεται μόνο για την εμμηνόπαυση. Μπορούν να δώσουν λύση σε πολλά ορμονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα σε διάφορες περιόδους της ζωής της. Προέρχονται από φυτικές ορμόνες και η θεραπεία είναι εξατομικευμένη ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Η κυριότερη πηγή είναι η ρίζα yam (η γνωστή γλυκοπατάτα) η οποία περιλαμβάνει τη φυτική ορμόνη Diosgenin και μετατρέπεται στις επιμέρους βιοπανομοιότυπες ορμόνες.

Οι βιοπανομοιότυπες ορμόνες είναι ορμόνες που έχουν την ίδια βιοχημική δομή και πανομοιότυπη δράση με τις ανθρώπινες ορμόνες. Προηγείται πάντα της θεραπείας λεπτομερής εργαστηριακός έλεγχος και στη συνέχεια η παρακολούθηση επιτυγχάνεται με τακτικό επανέλεγχο των ορμονικών επιπέδων ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία της.

Τι προσφέρουν οι βιοπανομοιότυπες ορμόνες;
Υπάρχει αισθητή βελτίωση στην εμφάνιση, στην ποιότητα του δέρματος αλλά και στην επανάκτηση της μνήμης, της libido, της ενέργειας και της διάθεσης. Στο μέλλον με την εξέλιξη της επιστήμης είναι πολύ πιθανό να σβήνουμε ακόμη και τα σημάδια του χρόνου απλά βελτιώνοντας την ορμονική μας ισορροπία.
Βιβλιογραφία
totalhealthinstitute.com