Αρχική

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Γυμνή, μόνο με μια πετσέτα;


Μόλις είχε κάνει ντους...
Το παρακάτω παράδειγμα θα σας βοηθήσει πραγματικά ν' ανεβείτε επαγγελματικά!
Είναι ένα πολύ καλό μάθημα διοίκησης...
Ένας άνδρας μπαίνει στο μπάνιο μόλις η γυναίκα του έχει κάνει ντους, και το κουδούνι της πόρτας χτυπά.
Η γυναίκα του ρίχνει μια πετσέτα επάνω της και τρέχει στην πόρτα.
Όταν ανοίγει την πόρτα βλέπει τον Γιώργο, τον γείτονα.
Πριν ανοίξει το στόμα της ο Γιώργος της λέει:
-«Σου δίνω 1.000 ΕΥΡΩ να βγάλεις την πετσέτα και να με αφήσεις να σου χαϊδέψω τα στήθη».
Μετά από λίγη σκέψη η γυναίκα βγάζει την πετσέτα και στέκεται γυμνή μπροστά στον Γιώργο. Αυτός την κοιτάζει για λίγο, τη χαϊδεύει, της δίνει τα 1.000 ΕΥΡΩ και φεύγει.
Η γυναίκα βάζει πάλι την πετσέτα και γυρνά πίσω στο μπάνιο.
Ο άνδρας της την ρωτά :
-«Ποιος ήταν;» 
-«Ήταν ο Γιώργος ο γείτονας», απαντά αυτή.
-«Ωραία», λέει  ο  άνδρας, «μήπως  είπε  τίποτα  για τα 1.000 ΕΥΡΩ που μου χρωστά;»
Ηθικό δίδαγμα της ιστορίας:
Εάν μοιράζεσαι έγκαιρα κρίσιμες πληροφορίες με τους συνεταίρους σου, μπορεί να προλάβεις δυσάρεστες εκπλήξεις.
emedi life coaching

Εσείς βαριέστε στο γυμναστήριο;


Υπάρχει λύση! Γυμναστείτε διασκεδάζοντας
Με σκοπό να καταπολεμηθεί η πλήξη των απρόσωπων γυμναστηρίων και των μονότονων ασκήσεων σε βαρετά μηχανήματα εκγύμνασης, η μόδα επιβάλλει νέα προγράμματα άσκησης που συνδυάζουν την μουσική, το χορό και την γυμναστική.
Η ανταπόκριση είναι μεγάλη...
Άλλωστε η άσκηση είναι συνυφασμένη με την μουσική και είναι φανερό ότι η κίνηση του ανθρώπινου σώματος ανταποκρίνεται με μεγάλη απόλαυση στους ρυθμούς της αγαπημένης του μελωδίας.
Διαλέξτε απλώς...
  • Zumba: Η γυμναστική σε ρυθμούς λάτιν, βραζιλιάνικους...Μουσική και σώμα γίνονται ένας χτύπος, ένας ρυθμός!
  • Dance aerobic: Μικρή χορογραφία με συνεχόμενη ροή με μουσική club!
  • Pole dance: Χορός σε κάθετη δοκό που συνδυάζει ισορροπία, εκγύμναση της κοιλιάς και της πλάτης, αισθησιακή κίνηση και κάνει γερά χέρια.
  • Barre a terre: Ειδικές ασκήσεις μπαλέτου προσαρμοσμένες σε κάθε ηλικία με τη συνοδεία κλασσικής μουσικής που δυναμώνουν και τεντώνουν το κορμί με τον πιο σωστό τρόπο, για τους κουλτουριάρηδες.
  • Fight boxing: Πολεμική γυμναστική με μουσική εμπνευσμένη από τις πολεμικές τέχνες και κατάλληλη ενδυμασία.
  • Belly dance: Ο χορός της κοιλιάς με τα ιδιαίτερα σπασίματά του και τα ιδιόρρυθμα γυρίσματα.
  • Hip hop: Η γυμναστική του street dancing με την κατάλληλη μουσική.
Όποια κι αν είναι η προτίμησή σας θα είναι η άσκηση με την απόλυτη ψυχαγωγία.

Η αλλαγή που θα απογειώσει την Ελλάδα


Τι είναι αυτό που θα μας απογειώσει ως χώρα;
Μα φυσικά η σωστή στάση.
Η διαφορά μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών δεν έγκειται στην ηλικία της χώρας. Αυτό αποδεικνύεται από χώρες όπως η Ινδία και η Αίγυπτος, που έχουν ιστορία 2000 χρόνων όμως είναι φτωχές. Από την άλλη ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, που πριν από 150 χρόνια ήταν άνευ σημασίας, σήμερα είναι ανεπτυγμένες και πλούσιες χώρες.
Η διαφορά μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών δεν έγκειται στο  φυσικό πλούτο που διαθέτουν. Η Ιαπωνία είναι χώρα περιορισμένης έκτασης, κατά 80% ορεινή, ανεπαρκής  για καλλιέργεια και  κτηνοτροφία, αλλά η οικονομία της είναι δεύτερη στον κόσμο.  Η χώρα μοιάζει με ένα απέραντο πλωτό εργοστάσιο, που εισάγει πρώτες ύλες απ’ όλο τον κόσμο και εξάγει βιομηχανικά προϊόντα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Ελβετία, η οποία δεν έχει φυτείες κακάου, έχει όμως την καλύτερη σοκολάτα στον κόσμο.  Παρ’ όλη τη μικρή της έκταση αυτή η χώρα έχει αναπτύξει την κτηνοτροφία και το έδαφός της καλλιεργείται 4 μήνες το χρόνο. Σα να μην ήταν αυτό αρκετό, παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα αρίστης ποιότητας.  Είναι μια χώρα που εκπέμπει μια εικόνα ασφάλειας, τάξης και μόχθου.
Ανώτεροι υπάλληλοι πλουσίων χωρών που επικοινωνούν με αντίστοιχους ανώτερους υπαλλήλους φτωχών χωρών δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική διανοητική διαφορά μεταξύ τους.
Ούτε και η ράτσα ή το χρώμα της επιδερμίδας έχουν καμιά σημασία: οι μετανάστες, που στις χώρες τους αποκαλούνται τεμπέληδες, αποτελούν την παραγωγική δύναμη των πλούσιων Ευρωπαϊκών χωρών.
Πού έγκειται λοιπόν η διαφορά; Η διαφορά έγκειται στη στάση των ανθρώπων όπως αυτή έχει διαμορφωθεί δια μέσου των ετών από την παιδεία και την κουλτούρα (καλλιέργεια).
Αναλύοντας τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες βρίσκουμε, ότι η πλειονότητα των ανθρώπων ακολουθεί τις ακόλουθες αρχές στη ζωή της:
  1. Ηθική ως βασική αρχή.
  2. Ακεραιότητα.
  3. Υπευθυνότητα.
  4. Σεβασμός προς τους νόμους και τους κανόνες.
  5. Σεβασμός των δικαιωμάτων των συμπολιτών τους.
  6. Αγάπη για την εργασία.
  7. Αγώνας για αποταμίευση και επένδυση.
  8. Βούληση για πολύ μεγάλη δράση.
  9. Ακρίβεια.
Στις φτωχές χώρες μόνο μια μικρή μειονότητα ακολουθεί αυτές τις βασικές αρχές στην καθημερινή της ζωή. Δεν είμαστε φτωχοί επειδή έχουμε έλλειψη πρώτων υλών ή επειδή η φύση είναι σκληρή απέναντί μας.
Είμαστε φτωχοί επειδή μας λείπει η σωστή στάση. Μας λείπει η βούληση να συμμορφωνόμαστε και να διδάσκουμε αυτές τις λειτουργικές αρχές των πλούσιων και ανεπτυγμένων κοινωνιών.
''Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.''
ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ
Αν αγαπάτε την Ελλάδα και τους Έλληνες, τον κόσμο όλο, τους εαυτούς σας και τις οικογένειές σας, αλλάξτε και προπαντός δράστε…
By PREDICT

Μυστικά για να βγάζετε τα φρύδια σας


Σωστά βγαλμένα φρύδια για ένα τέλειο βλέμμα 
Τα σωστά βγαλμένα φρύδια μπορούν να κάνουν το μάτια σας να φαίνονται υπέροχα και να αναδείξουν το βλέμμα σας. 
Το πρώτο βήμα είναι να προμηθευτείτε με ένα καλό τσιμπιδάκι φρυδιών. Να προσέξετε οι άκρες του να εφάπτονται πλήρως μεταξύ τους όταν κλείνει, για να μπορείτε να βγάζετε και τις πολύ μικρές τριχούλες. Οι άκρες του θα πρέπει έχουν μία μικρή κλίση προς τα κάτω.
Οδηγίες για να βγάλετε τα φρύδια σας
-Τοποθέτησε ένα χάρακα κάθετα στην εσωτερική γωνία του ματιού μέχρι τα φρύδια. Θα δείτε ότι το φρύδι σας είναι είτε πιο έξω από τον χάρακα είτε πιο μέσα. Και στις δύο περιπτώσεις είναι λάθος. Το σχήμα του φρυδιού πρέπει να ξεκινάει ακριβώς στο εξωτερικό σημείο του χάρακα και να σχηματίζει ευθεία με την εσωτερική γωνία του ματιού σας.
-Για να βρείτε την σωστή γωνία του φρυδιού τοποθετήστε τον χάρακα πάλι κάθετα μέχρι τα φρύδια, αλλά αυτή την φορά ο χάρακας θα περνάει από το μέσο της ίριδας. Το σημείο που θα βρείτε είναι το κατάλληλο για να σχηματίσετε την γωνία.
-Τέλος, θα βρούμε το τελείωμα του σχήματος του φρυδιού. Τοποθετείτε τον χάρακα στην βάση  στην βάση του ρουθουνιού με κατεύθυνση την εξωτερική γωνία του ματιού. Αυτό είναι και το σημείο όπου θα πρέπει να τελειώνει το φρύδι σας.
-Σε περίπτωση που δεν έχετε πυκνά φρύδια, προμηθευτείτε με ένα μολύβι φρυδιών για να δώσετε το τελικό επιθυμητό σχήμα.
-Για να αποφύγετε τον ερεθισμό που προκαλείται στην περιοχή των φρυδιών όταν τα βγάζετε, φροντίστε να κάνετε ζεστές κομπρέσες με νερό  ή να τοποθετείτε κομπρέσες με οινόπνευμα στην περιοχή, πριν ξεκινήσετε. Όταν τελειώσετε τοποθετήστε κομπρέσες με κρύο νερό ή τρίψτε την περιοχή με ένα παγάκι.

Εσείς ξέρετε να γερνάτε;


Ο χρόνος φέρνει φθορά στο σώμα
Η φθορά αυτή στο σώμα, όσο περνούν τα χρόνια γίνεται πιο αισθητή.
Έτσι προγραμματισμένα φθάνουμε στα γηρατειά και τα όργανα ατροφούν, ο συνδετικός ιστός παθαίνει σκλήρυνση, η όραση, η ακοή και η μνήμη εξασθενίζει και οι ενδοκρινείς αδένες υπολειτουργούν.
Άλλοι ηλικιωμένοι εγκαταλείπουν τον αγώνα και ζουν παθητικά προσμένοντας το θάνατο και άλλοι ηλικιωμένοι συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους και προσαρμόζονται στη ζωή με χαρά, κοινωνικό ενδιαφέρον και ιδανικά. Η ισορροπημένη διατροφή, το περπάτημα, η δραστήρια ζωή, το παιχνίδι και ο ενθουσιασμός πάντα δίνουν νόημα κι ελπίδα.
''Το να ξέρεις να γερνάς είναι το αριστούργημα της σοφίας κι ένα από τα δυσκολότερα μέρη της τέχνης της ζωής.''
Ανρί Αμιέλ

Γενετικό τεστ για BRCA 1 και BRCA 2


Το γενετικό τεστ για έλεγχο του κινδύνου για καρκίνο  
Στην Ελλάδα 1 στις 12 γυναίκες έχει πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τον καρκίνο της ωοθήκης είναι 1 στις 70.
Μερικές γυναίκες, οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, συνήθως ανήκουν σε οικογένειες των οποίων και άλλα μέλη είχαν αυτές τις ασθένειες.


Ο ρόλος των γονιδίων στον καρκίνο του μαστού
Κάθε άνθρωπος γεννιέται με 2 ομάδες από εκατό περίπου χιλιάδες διαφορετικά γονίδια. Η μια ομάδα γονιδίων προέρχεται από τη μητέρα και η άλλη από τον πατέρα. Σε μερικές οικογένειες, ο καρκίνος προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη στα γονίδια αυτά, η οποία κληρονομείται από τη μητέρα ή τον πατέρα στα παιδιά.
Δύο γονίδια, τα BRCA 1 και BRCA 2 βρέθηκαν να παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλοστον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισής τους, όταν φέρουν γενετική μεταλλαγή. Για αυτό είναι σημαντικό, η γυναίκα με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθηκών στην οικογένεια, να υποβάλλεται σε εξέταση (γενετικό τεστ για BRCA 1 και BRCA 2) για να μάθει αν έχει αυτή την προδιάθεση.
Είναι εξίσου σημαντικό μια γυναίκα που έχει ήδη προσβληθεί από τη νόσο να κάνει το τεστ, καθότι ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου και στον άλλο το μαστό, είναι περίπου 60% μεγαλύτερος εάν η γυναίκα έχει μεταλλαγμένο BRCA 1 ή BRCA 2 γονίδιο.


Τι είναι τα γονίδια BRCA 1 και BRCA 2
Πρόσφατες ανακαλύψεις μακροχρόνιων ερευνών έδειξαν ότι δύο γονίδια, τα BRCA 1 και BRCA 2, σε περίπτωση γενετικής μεταλλαγής τους, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισής του.
Μέχρι την ηλικία των 70 ετών, το 87% των γυναικών που έχουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA 1 θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, ενώ το 64% θα αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών. Αντιθέτως, αν σε μια γυναίκα βρεθεί ότι δεν έχει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη στο BRCA 1, ακόμη κι αν έχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, τότε η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή ωοθηκών μειώνεται στα επίπεδα του γενικού πληθυσμού (περίπου 10% για καρκίνο του μαστού και 1,4% για καρκίνο των ωοθηκών).


Τι είναι η γενετική ανάλυση των γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2;
Η ανάλυση των γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2 είναι μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη και λεπτομερής εξέταση, που ερευνά και ανιχνεύει τις μεταλλάξεις που μπορεί να υπάρχουν σ' αυτά τα γονίδια.


Η απόφαση για το γενετικό τεστ
Το γενετικό τεστ, με το οποίο διαπιστώνεται η προδιάθεση για καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, απευθύνεται σε ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έναν από αυτούς τους καρκίνους, λόγω βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού.
Πριν πάρετε την απόφαση να κάνετε το γενετικό τεστ, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε γι' αυτό από ειδικευμένους ιατρούς και ιδιαίτερα για τις δυνατότητες αντιμετώπισης που υπάρχουν μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων.
Παρότι ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος στους άνδρες, ο άνδρας με καρκίνο του μαστού ή με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό μπορεί να κληρονομήσει την προδιάθεση στα παιδιά του.


Η σημασία του να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα
Σε περίπτωση που το τεστ βγει αρνητικό, ο κίνδυνος για τη γυναίκα περιορίζεται στο δείκτη του γενικού πληθυσμού. Επίσης, τα παιδιά της γυναίκας αυτής, δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και δεν χρειάζεται να κάνουν το τεστ.
Στην περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, η γυναίκα κατατάσσεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών. Γνωρίζοντας το αποτέλεσμα, η κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει τον κατάλληλο τρόπο ζωής, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες προσβολής της από τη νόσο.
Επίσης, αλλάζει η ιατρική της παρακολούθηση και αντιμετώπιση. Η ίδια η γυναίκα, πάντα σε συνεργασία με τον ιατρό της, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τις διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που θα ακολουθηθούν στην περίπτωσή της. Σκοπός είναι, η διάγνωση να γίνει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, έτσι ώστε η θεραπεία να αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, ή ακόμη και να περιορισθεί η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Γαστροσκόπηση


Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση του εσωτερικού του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου
Η γαστροσκόπηση γίνεται με την εισαγωγή από το στόμα ειδικού εύκαμπτου γαστροσκοπίου, το οποίο διαθέτει στην άκρη του ισχυρό φως, κάμερα και ειδική λαβίδα βιοψίας.
Αποτελεί την καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών.
Είναι εξέταση ασφαλής και σύντομη (διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά).
Την παραμονή της εξέτασης η δίαιτα του εξεταζόμενου είναι ελεύθερη.
Το πρωί της εξέτασης, όμως, πρέπει να παραμείνει νηστικός. Αν ο εξεταζόμενος λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να συνεννοηθεί με το γιατρό του αν θα τη λάβει.
Πριν την εξέταση τοποθετείται φλεβοκαθετήρας ώστε να μπορεί να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης ελαφρά αναισθητική ουσία (μέθη). Αφαιρούνται ξένες οδοντοστοιχίες και γυαλιά, αν υπάρχουν. Γίνεται περιποίηση στοματικής κοιλότητας.
Συνήθως, μια ώρα μετά την εξέταση ο εξεταζόμενος μπορεί να φάει (ελαφρά δίαιτα) και να λάβει τη φαρμακευτική του αγωγή. Ο εξεταζόμενος μπορεί να αισθάνεται ερεθισμένο το φάρυγγά του για το υπόλοιπο της ημέρας καθώς και διάταση του στομάχου (πιθανόν από μικρή ποσότητα αέρα που έχει παραμείνει σε αυτό). Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως αναμενόμενα και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Επίσης, εξαιτίας της χορήγησης υπναγωγού φαρμάκου, μπορεί να εμφανίζει υπνηλία μερικές ώρες μετά την εξέταση και λόγω αυτού δεν πρέπει να οδηγήσει.

Ποια είναι η καταλληλότερη ώρα για γυμναστική;


Μπορεί να επηρεάσει η γυμναστική το βιολογικό ρολόι μας;
Λίγοι το έχουν σκεφτεί αυτό, αλλά το σώμα μας – και κατ’ επέκτασιν η υγεία μας – ρυθμίζεται από αυτό το βιολογικό ρολόι.
«Η καρδιά, το ήπαρ, ο εγκέφαλος, τα πάντα ελέγχονται από έναν ενδογενή κιρκάδιο ρυθμό», λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Κρίστοφερ Κάλγουελ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ιδρυμα Ερευνας του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες (UCLA), ο οποίος ηγήθηκε σειράς νέων πειραμάτων για τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει η γυμναστική το βιολογικό ρολόι μας.
Τα πειράματα διεξήχθησαν σε ποντίκια, αλλά τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι όντως η γυμναστική επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς – και η επίδραση είναι περισσότερο ωφέλιμη όταν ασκούμαστε το μεσημέρι.
Για να πραγματοποιήσουν τα πειράματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο τεύχος Δεκεμβρίου του 2012 της επιθεωρήσεως «Journal of Physiology», οι ερευνητές συγκέντρωσαν διάφορα είδη ποντικιών. Τα περισσότερα ήταν υγιή και νεαρά, αλλά μερικά είχαν τροποποιηθεί, ώστε να διαθέτουν ένα ελαττωματικό βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλό τους – ουσιαστικά, ένα σύνολο κυττάρων που μεταξύ άλλων «λένε» στον εγκέφαλο τι ώρα είναι.
Τα κύτταρα αυτά δέχονται μηνύματα φωτός ή σκότους από το περιβάλλον και ενεργοποιούν μία αλληλουχία μοριακών μηχανισμών για να ενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια που παράγουν πρωτεΐνες, οι οποίες απελευθερώνονται στον οργανισμό και φθάνουν έως την καρδιά, τα νευρικά κύτταρα, το ήπαρ και άλλα σημεία, για να συγχρονίσουν τη λειτουργία τους με το υπόλοιπο σώμα.
Ποντίκια ή άνθρωποι, η αλληλουχία είναι η ίδια: κοιμόμαστε, ξυπνάνε και λειτουργούμε φυσιολογικά αναλόγως με τις επιταγές αυτού του βιολογικού ρολογιού.
Βιβλιογραφία
Schroeder AM, Truong D, Loh DH, Jordan MC, Roos KP, Colwell CS., Voluntary scheduled exercise alters diurnal rhythms of behaviour, physiology and gene expression in wild-type and vasoactive intestinal peptide-deficient mice, J Physiol. 2012 Dec 1;590(Pt 23):6213-26. 

Το καλύτερο ρόφημα για την γρίπη

Συνταγή για αφέψημα για την γρίπη 

Συνταγή για αφέψημα για την γρίπη
Η γρίπη προκαλεί μια γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτό είναι μια φυσική αντίδραση και ισοδυναμεί με την προσπάθεια του οργανισμού να περιορίσει την λοίμωξη.
Ο πυρετός, όμως, εξασθενίζει τον άρρωστο, γι' αυτό είναι καλύτερα να προκαλέσουμε εφίδρωση, που θα κατεβάσει τη θερμοκρασία.
Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται το εξής αφέψημα:
Υλικά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φιλιπέντουλα
  • 1/2 κουταλάκι άγριοι μενεξέδες
  • 1/2 κουταλάκι άνθη πριμαβέρας
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού τίλιο
Εκτέλεση
  • Προσθέτετε μισό λίτρο βραστού νερού στο παραπάνω μείγμα, το σκεπάζετε και το αφήνετε να σταθεί.
  • Μετά το σουρώνετε και το πίνετε ζεστό και μένετε στο κρεβάτι.
  • Για τους δύσκολους ασθενείς επιτρέπεται να προστεθεί λίγο μέλι και μια κουταλιά κονιάκ ή ρούμι.
  • Ανακουφιστείτε, τυλίγοντας τα πόδια σας με κομπρέσες από αραιωμένο ξύδι.
Βιβλιογραφία
Βότανα για ηλικιωμένους, Agatha Moore, Εκδ. Evripos

Τι κινδύνους έχει η γρίπη στην εγκυμοσύνη


Η γρίπη της εγκύου μπορεί να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές στο παιδί.
Αν η έγκυος μητέρα κολλήσει γρίπη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνεται ο κίνδυνος να γεννήσει παιδί, το οποίο αργότερα στη ζωή του θα εμφανίσει διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής "JAMA Psychiatry", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις 814 εγκύων και διαπίστωσαν ότι η γρίπη της εγκύου σχεδόν τετραπλασιάζει κατά μέσο όρο τον κίνδυνο το παιδί κάποια στιγμή να αναπτύξει την εν λόγω ψυχική διαταραχή.
Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογα ευρήματα των ίδιων ερευνητών, που έχουν ήδη συνδέσει τη γρίπη κατά την εγκυμοσύνη με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισηςσχιζοφρένειας στο παιδί.
Οι ερευνητές επισήμαναν την ανάγκη οι έγκυες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.Πάντως ο κίνδυνος παραμένει μικρός και, σύμφωνα με τον Μπράουν, οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λοίμωξη με γρίπη κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μια πιθανότητα της τάξης του 3% έως 4% για μετέπειτα διπολική διαταραχή στο παιδί. Συνεπώς,στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών διπολικής, δεν υπάρχει ιστορικό γρίπης κατά την εγκυμοσύνη της μητέρας.
Η διπολική διαταραχή προκαλεί απότομες αλλαγές διάθεσης στον πάσχοντα, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν για μήνες, με συνέπεια ο ασθενής από το ένα άκρο της κατάθλιψης, της αδράνειας και της απελπισίας να περνάει στο άλλο της μανιακής ευφορίας, της υπερδαστηριότητας και της έλλειψης αναστολών. Η πάθηση, που πλήττει περίπου το 1% του πληθυσμού, συχνά διαγιγνώσκεται κατά το τέλος της εφηβείας και μεταξύ 20 έως 30 ετών.
Ο μηχανισμός που αιτιολογεί την αρνητική επίπτωση της γρίπης πάνω στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, δεν έχει ακόμα εξηγηθεί πλήρως. Η γρίπη δεν θεωρείται ότι κάνει άμεση ζημιά στο έμβρυο μέσα στη μήτρα, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας απέναντι στον ιό, πιστεύεται ότι κυρίως επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη του αγέννητου ακόμα παιδιού.
Βιβλιογραφία
philly.com

Σεξ για ηλικιωμένους



Το σεξ στην Τρίτη ηλικία
Το σεξ για όσους έχουν περάσει τα 65 τους χρόνια φέρνει την ευτυχία.
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσο πιο συχνά κάνουν σεξ οι ηλικιωμένοι, τόσο πιθανότερο είναι να νιώθουν ευτυχισμένοι από τη ζωή τους, αλλά και από το γάμο τους. Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία, όπως το φύλο, η κατάσταση της υγείας και η ικανοποίηση από το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα.
Η μελέτη βασίστηκε στις απαντήσεις 238 παντρεμένων εθελοντών ηλικίας άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με αυτές, το 60% όσων έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά το μήνα δήλωσαν ευτυχισμένοι από τη ζωή τους, έναντι του 40% για τους οποίους το σεξ ήταν μια μακρινή ανάμνηση.
Αντίστοιχα, ευτυχισμένοι από τον γάμο τους δήλωσαν οι οκτώ στους δέκα απ’ όσους έκαναν συχνά σεξ, έναντι του 59% όσων δεν έκαναν.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί προάγγελο ευτυχίας τόσο μέσα στον γάμο, όσο και από τη ζωή γενικότερα.
Βιβλιογραφία
64ο Ετήσιο Συνέδριο της Γεροντολογικής Εταιρείας της Αμερικής (GSA), στη Βοστώνη.

Φυλλικό οξύ



Το φυλλικό οξύ είναι βιταμίνη απαραίτητη για τον οργανισμό
Το φυλλικό οξύ απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA που είναι οι βασικές δομικές μονάδες της ζωής.
Έτσι, το φυλλικό οξύ απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη.
Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά χρειάζονται φυλλικό οξύ, όχι μόνο για να δημιουργήσουν φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλά και για να αποτρέψουν την αναιμία.
Η οριακή ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνδέεται με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη στο αίμα, που φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιάκές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Δεδομένου ότι το φυλλικό οξύ βοηθά να αποτραπούν βλάβες στο DNA, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν, ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα τον καρκίνου του παχέος εντέρου.
Συστήνεται τα παιδιά άνω των 14 ετών και οι ενήλικες να καταναλώνουν 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ανά ημέρα, ενώ τα παιδιά 9-13 ετών πρέπει να παίρνουν συνολικά 300 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ανά ημέρα και οι έγκυες γυναίκες  600 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ανά ημέρα.
Οι διαιτητικές πηγές φυλλικού οξέος  περιλαμβάνουν: χυμό πορτοκαλιού, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φιστίκια, φασόλια, όσπρια και εντόσθια.
Για να αποφευχθεί η οριακή ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, καλό είναι να καταναλώνει κάποιος τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ισχυρά στοιχεία κατέδειξαν, ότι γυναίκες που έλαβαν συμπληρώματα φυλλικού οξέος κοντά στην περίοδο της σύλληψης, μείωσαν στο μισό και περισσότερο τον κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με νευρικές ατέλειες, όπως η δισχιδής ράχη. Εκστρατείες δημόσιας υγείας προωθήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη για να ενθαρρύνουν τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να αυξήσουν την πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε φυλλικό οξύ και να λάβουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος (600 μικρογραμμάρια/ημέρα).
Το φυλλικό οξύ μπορεί να συγκαλύψει τα συμπτώματα της μεγαλοβλαστικής αναιμίας που συνδέεται με ανεπάρκεια βιταμίνης B12 και τις προκύπτουσες αλλαγές στο νευρικό σύστημα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη νευρική βλάβη. Γι' αυτό σε υπόνοια μεγαλοβλαστικής αναιμίας καλό είναι να συγχορηγούνται η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ.
Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος δρουν, επίσης, παρεμποδιστικά σε ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο.
Σουηδική μελέτη, επίσης, έδειξε ότι οι έφηβοι που καταναλώνουν πολύ φυλλικό οξύ έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις.
Η ανεπάρκεια του φυλλικού οξέος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ενοχοποιηθεί για σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.
Όσοι πίνουν καθημερινά πρέπει απαραίτητα να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ ή να παίνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος.

Ενίσχυση της πρόσληψης φυλλικού οξέος με τις τροφές
•          Το επίπεδο φυλλικού οξέος στα προϊόντα ζύμωσης, όπως το ψωμί, η μπύρα και το κρασί, μπορεί να αυξηθεί με την επιλογή στελεχών μαγιάς που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ.
•          Άλλοι μικροοργανισμοί ζύμωσης, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων γΑλακτικού οξέος, συνθέτουν, επίσης, φυλλικό οξύ. Η σωστή επιλογή της αρχικής καλλιέργειας μπορεί να αυξήσει κατά 20 φορές την περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ γΑλακτοκομικών προϊόντων ζύμωσης, όπως το τυρί και το γιαούρτι.
•          Η περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ των επεξεργασμένων τροφίμων, όπως οι σούπες και οι χυμοί φρούτων, μπορεί να αυξηθεί με την επιλογή ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, που είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος, και με τη χρήση ηπιότερων τεχνικών επεξεργασίας, που οδηγούν σε μικρότερες απώλειες φυλλικού οξέος.
•          Το φυλλικό οξύ συγκεντρώνεται στο εξωτερικό μέρος των δημητριακών, οπότε η χρήση τεχνικών άλεσης των δημητριακών που διατηρούν το εξωτερικό τους μέρος μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του αλευριού σε φυλλικό οξύ.
Υπολογίζεται, ότι η πρόοδος στις τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων και η εκλεκτική επιλογή συστατικών πλούσιων σε φυλλικό οξύ θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την τρέχουσα πρόσληψή μας σε φυλλικό οξύ.
Πάντως στο εμπόριο κυκλοφορούν τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν έχει ανεπάρκεια. 

Βιβλιογραφικές αναφορές
1.         Torbjörn K. Nilsson, MD, PhD, Agneta Yngve, PhD,  Anna K. Böttiger, PhD, Anita Hurtig-Wennlöf, PhD, Michael Sjöström, MD, PhD, High Folate Intake Is Related to Better Academic Achievement in Swedish Adolescents, Pediatrics, March 31, 2011.
2.         Strain JJ. Dowey L. et al (2004) B-vitamins, homocysteine metabolism and CVD. Proceedings of the Nutrition Society. 63; 597-603.
3.         Duthie SJ. Narayanan S.  et al (2004) Folate, DNA stability and colo-rectal neoplasia. Proceedings of the Nutrition Society. 63; 571-578.
4.         Peters GJ, Hooijberg JH, et al (2005) Folates and anti-folates in the treatment of cancer; role of folic acid supplementation on efficacy of folate and non-folate drugs. Trends in Food Science and Technology 16;289-297.
5.         Jägerstad M. Piironen V. et al (2005) Increasing natural food folates through bioprocessing and biotechnology. Trends in Food Science and Technology 16: 298-306.

Τριχόπτωση


Τριχόπτωση είναι η πτώση των μαλλιών του ανθρώπου από το τριχωτό τμήμα της κεφαλής.
Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. Περί τις 100.000 με 150.000 τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Φυσιολογικά πέφτουν καθημερινά 50-100 τρίχες, καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.
Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών (στάδια αλωπεκίας σύμφωνα με τις κλίμακες Hamilton και Ludwig) η οποία ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης, ονομάζεται αλωπεκία.

Αιτίες τριχόπτωσης
Οι αιτίες της τριχόπτωσης και για τα δύο φύλα είναι η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική δόση φαρμάκων, δερματικές παθήσεις, μολύνσεις, λοιμώξεις, προγράμματα δίαιτας, χρήση προϊόντων με χημικά, έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες, ατμοσφαιρική μόλυνση, μολυσμένο νερό. Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη σε συγκεκριμένες τιμές είναι μία αιτία της πτώσης των μαλλιών, καθώς, εκτός των άλλων ιδιοτήτων της επηρεάζει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο ανδρικό, αλλά και στο γυναικείο σώμα. Επίσης, έχουν σημειωθεί ως σημαντικές αιτίες τριχόπτωσης ο διαβήτης, καθώς και ο καρκίνος. Επίσης οι βαφές των μαλλιών, η περμανάντ, και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και λουσίματος μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Στις γυναίκες τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.Η τριχόπτωση εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικία.

Τα είδη της τριχόπτωσης είναι:
♦Ανδρογενετική Αλωπεκία ή φαλάκρα
Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού μέχρι σε βαθμό λείανσης όπου δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου τριχοφυΐα σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού συνήθως στους κροτάφους, αλλά σε βαθμό μέχρι και όλου του κεντρικού τμήματος του κεφαλιού, αφήνοντας μαλλιά μόνο στο στεφάνι γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες. Οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Γυροειδής Αλωπεκία
Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος.

Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες συστηματικές αγωγές και θεραπείες:
-Καταρχήν πρέπει να γίνει ιατρικός έλεγχος για τυχόν φαρμακευτικές αγωγές, δερματοπάθειες, διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, άγχος, λοιμώξεις ή μικρόβια που μπορεί να προκαλούν τριχόπτωση.

Τροφές για υγιή και όμορφα μαλλιά
  • Η τρίχα αποτελείται κυρίως από κερατίνη που παράγει ο βολβός, συνθέτοντας ουσίες όπως αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και λιπίδια, που φτάνουν μέχρι αυτόν μέσω του αίματος. Όταν όμως ο οργανισμός δεν εφοδιάζεται με τις κατάλληλες τροφές, ο βολβός αδυνατεί να παράγει αυτές τις ουσίες.
  • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ακόρεστα λιπαρά οξέα που θα βρείτε στο ψάρι, στα αυγά, στο άπαχο κρέας, στα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, στα όσπρια, στο γάλα, στο ψωμί ολικής άλεσης, στα δημητριακά και στο ελαιόλαδο.
  • Λήψη διαφόρων βιταμινών όπως η βιοτίνη, η βιταμίνες C & E ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος  βοηθούν στην υγεία της τρίχας.
  • Μείγμα από πολυαμίνη, σπερμιδίνη, μεθιονίνη, βιταμίνη C, πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε, παντοθενικό ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6, χαλκό, φολικό οξύ και βιοτίνη βοηθά στην τριχόπτωση.
  • Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη λήψη βασιλικού πολτού, που εκτός από τις τονωτικές ιδιότητες που έχει για τον οργανισμό, βελτιώνει την όψη του δέρματος, δυναμώνει τα νύχια και θεωρείται ότι επιβραδύνει την τριχόπτωση. Η κατανάλωση βασιλικού πολτού δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό γραμμάριο καθημερινά.
  • Ένα μείγμα από λυκίσκο, δεντρολίβανο, απόσταγμα από swertia japonica και silanodiol salicilate, δείχνει  να βοηθά στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Περιποίηση μαλλιών
  • Προσεκτική χρήση διαφόρων προϊόντων περιποίησης μαλλιών που τα εξασθενούν και προκαλούν την πτώση τους καθώς και το προσεκτικό λούσιμο και βούρτσισμα χειρισμοί που αν γίνουν έντονοι και λαθεμένοι επίσης ταλαιπωρούν τα μαλλιά με αποτέλεσμα πάλι την σταδιακή τους πτώση.
  • Αρκετός και σωστός ύπνος που έχει ως αποτέλεσμα την σωστή συντήρηση και θρέψη και ενδυνάμωση των μαλλιών μας από τον ίδιο τον οργανισμό.
  • Αποφυγή σε έκθεση των μαλλιών σε έντονες καιρικές συνθήκες όπως οι έκθεση τους σε έντονο ήλιο καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες βλάπτουν την τρίχα, ή σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση παράγοντες που εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη τους προκαλώντας τους επίσης σημαντική φθορά.

Λάδια για τα μαλλιά
  • Μία φορά τη βδομάδα, πριν το λούσιμο, κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με λάδι ελιάς για μερικά λεπτά και στη συνέχεια απλώστε το λάδι μέχρι τις άκρες. Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον μισή ώρα και για καλύτερο αποτέλεσμα καλύψτε τα μαλλιά με ένα σκουφάκι ή ζεστή πετσέτα, καθώς η ζέστη ενισχύει την τονωτική και θεραπευτική δράση του.
  • Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε δαφνέλαιο, που περιέχει λιπαρά οξέα και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, το οποίο επίσης ενδείκνυται για την τόνωση των μαλλιών, επειδή προστατεύει και ενισχύει και τη δομή της τρίχας.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μασάζ με αμυγδαλέλαιο ή λάδι αβοκάντο.
  • Έχετε, ωστόσο υπόψη ότι, αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά, ενδέχεται τα λάδια (και ειδικά το δαφνέλαιο) να βαρύνουν την τρίχα και να εντείνουν τη λιπαρότητα. Γι’ αυτό, φροντίστε να τα λούζετε προσεκτικά. Το μυστικό για να απαλλαγείτε πιο εύκολα από το λάδι μετά τη θεραπεία είναι να μη βρέξετε τα μαλλιά πριν βάλετε το σαμπουάν. Ρίξτε όσο σαμπουάν χρειάζεστε στην παλάμη σας, αναμείξτε το με λίγο ζεστό νερό και μετά απλώστε το στα λαδωμένα μαλλιά. Η χρήση λαδιού πριν το λούσιμο θα σας «απαλλάξει» και από τη μαλακτική κρέμα.
  • Ελαιώδες μείγμα με βάση την παραφίνη, γούνα ενυδρίδος ή βιζόν και καθαρή αλκοόλη. Εφαρμόζεται στην πάσχουσα περιοχή του κεφαλιού και, κατά τον κάτοχο της πατέντας, βοηθάει τα μαλλιά και το κεφάλι να ανακτήσουν τη φυσική τους υγεία και ισορροπία καταπολεμώντας δερματικά προβλήματα όπως ξηροδερμία, λιπαρότητα, κνησμό, πιτυρίδα, ερυθρότητα και δυναμώνοντας τα ώστε να μην πέφτουν. Η πατέντα ανήκει στον έλληνα εφευρέτη Γεώργιο Μέξη, ο οποίος έπασχε και ο ίδιος από συνδυασμό ανδρογενετικής και γυροειδούς αλωπεκίας.

Φυσικές μάσκες και τονωτικές λοσιόν
  • Ανακατέψτε ένα κεσέ γιαούρτι με έναν κρόκο αυγού και κάντε μασάζ στο κεφάλι σας. Αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε με άφθονο νερό.
  • Φτιάξτε ένα διάλυμα που θα αποτελείται από 1 φλιτζάνι του ελληνικού μέλι (το οποίο θα έχετε πρώτα ζεστάνει για να ρευστοποιηθεί) και 4 κούπες ζεστό νερό. Απλώστε τη λοσιόν στα μαλλιά μετά το λούσιμο και αφήστε τη να δράσει για περίπου 20 λεπτά. Ξεβγάλτε με άφθονο νερό.
  • Φτιάξτε 100 γρ. αφέψημα από χαμομήλι που είναι γνωστό για τις μαλακτικές του ιδιότητες και ανακατέψτε το με 200 γρ. άχρωμη χένα σε μορφή σκόνης, 4 κουταλιές ελαιόλαδο (αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά, μειώστε τις σε δύο) και 1 κρόκο αυγού. Απλώστε την παχύρρευστη μάσκα στα μαλλιά σας πριν το λούσιμο και αφήστε τη να δράσει για περίπου μισή ώρα.
  • Λοσιόν της οποίας τα συστατικά είναι φυτικά, λυκίσκος, δεντρολίβανο swertia japonica και siladiol salicitate σε αλκοολούχο ή υδροαλκοολούχο μέσο με βιταμίνες, χρώμα και άρωμα. Η εταιρία που κατέθεσε την πατέντα υποστηρίζει πως το μείγμα καταπολεμά την τριχόπτωση, βοηθάει στην ανάπτυξη τριχών και επιτυγχάνει μείωση του σμήγματος, πιτυρίδας.

Αιθέρια έλαια για τα μαλλιά
  • Ylang-ylang: Θεωρείται ότι δρα κατά της τριχόπτωσης.
  • Πατσουλί: Θεωρείται θαυμάσιο τονωτικό τόσο για την επιδερμίδα όσο και για τα μαλλιά.
  • Θυμάρι: Περιορίζει την τριχόπτωση και την πιτυρίδα στα λιπαρά μαλλιά.
  • Δεντρολίβανο: Γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες στα αδύναμα μαλλιά.
  • Λεμόνι: Προσθέτει λάμψη στα φυσικά και στα βαμμένα μαλλιά.
  • Αγριοκυπάρισσο: Είναι αντισηπτικό και ρυθμιστικό της λιπαρότητας.
  • Φασκόμηλο: Από τα πιο γνωστά τονωτικά των μαλλιών.
• Αναμείξτε 2 σταγόνες ylang-ylang και 2 σταγόνες δεντρολίβανο σε αμυγδαλέλαιο, προσθέστε και λίγο σιτέλαιο στο μείγμα και κάντε μασάζ στο κεφάλι.
• Προσθέστε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι και 5 σταγόνες tea tree oil.
• Προσθέστε σε δαφνέλαιο 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο και 10 σταγόνες λεμόνι και αφού κάνετε μασάζ στο κεφάλι, αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά.
• Για τόνωση σε αδύνατα μαλλιά με τριχόπτωση, προσθέστε στο σαμπουάν σας 8 σταγόνες φασκόμηλο.
• Για την τριχόπτωση, μπορείτε επίσης να αναμείξετε σε 20 ml αμυγδαλέλαιο 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο και 5 σταγόνες πιπερόριζα.


Συνταγές για κάθε τύπο μαλλιών
Oι διαφορετικοί τύποι μαλλιών απαιτούν και διαφορετική φροντίδα. Τα μείγματα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να έχετε όμορφα και υγιή μαλλιά. Χρησιμοποιήστε κάθε φορά ως βάση 20 ml αμυγδαλέλαιο και προσθέστε τις απαιτούμενες σταγόνες αιθέριων ελαίων για να κάνετε μασάζ.

Για ξηρά μαλλιά: Προσθέστε 3 σταγόνες τριαντάφυλλο και 7 σανταλόξυλο.
Για λιπαρά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες άρκευθο και 6 πετιγκρέιν. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αγριοκυπάρισσο.
Για κανονικά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες λιβάνι και 6 πορτοκάλι.
Για θαμπά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες πατσουλί και 6 παλμαρόζα. Εναλλακτικά, προσθέστε σε 20 ml δαφνέλαιο 30 σταγόνες λεμόνι.
Για πιτυρίδα: Προσθέστε 4 σταγόνες μελαλεύκα και 6 γεράνι.


Τι να αποφεύγετε:
• Το σφιχτό δέσιμο των μαλλιών σας, γιατί με τον καιρό αδυνατίζει η τρίχα.

• Το κάπνισμα.
• Το άγχος.
• Το καθημερινό στέγνωμα με πιστολάκι.
• Τη συχνή χρήση χημικών βαφών που καταπονούν τα μαλλιά.


Φάρμακα για την τριχόπτωση
Η μινοξιδίλη είναι φάρμακο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και η φιναστερίδη για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη. Η μινοξιδίλη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τόσο της τριχόπτωσης όσο και της αραίωσης των μαλλιών. Η φιναστερίδη μπλοκάρει την παραγωγή των ανδρικών σεξουαλικών ορμονών οι οποίες είναι μία από τις αιτίες της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Η θεραπεία με αντιανδρογόνα επιβραδύνει την εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Alpharegul. Κατά τον κάτοχο της πατέντας, οι κάψουλες alpharegul έχουν παρόμοια δράση με αυτή της φιναστερίδης, ρυθμίζοντας την ορμόνη 5-alpha αναγωγάση (reductase). Η ευρεσιτεχνία ανήκει στον καθηγητή-φαρμακοποιό Marc Schwaller.
Μεταμόσχευση μαλλιών. Είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποσπώνται τρίχες από συνήθως το πίσω μέρος του κεφαλιού και εμφυτεύονται σε φαλακρά ή αραιά σημεία του.
Βιβλιογραφία
  • Vita.gr
  • wikipedia.org

Διάγνωση μιας νόσου από το τριχωτό της κεφαλής


Ο γιατρός μπορεί να ανακαλύψει κάποια νόσο εξετάζοντας το τριχωτό της κεφαλής
Η κυριότερη πάθηση του τριχωτού της κεφαλής είναι η αλωπεκία, δηλαδή η πτώση των τριχών.
Η αλωπεκία μπορεί να είναι τοπική ή ολική.
Διακρίνεται στην κληρονομική, δηλαδή στη φαλάκρα που αφορά, συνήθως, άνδρες άνω των 40 ετών και στη συμπτωματική που εμφανίζεται στη διαδρομή λοιμωδών νόσων (τυφοειδής πτρετός, ιλαρά κ.α.), τη θεραπεία με κυτταροτοξικά φάρμακα (κυκλοφωσφαμίδη, μεθοτρεξάτη) και σε ορισμένες ενδοκρινοπάθειες (μοιξήδημα, υπογοναδισμός κ.α)
Η ψηλάφηση των τριχών της κεφαλής δίνει πληροφορίες στον γιατρό.
Στο μυξοίδημα π.χ. οι τρίχες είναι ξηρές, τραχειές και έχουν χάσει τη γυαλάδα τους. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό οι τρίχες ψηλαφούνται λεπτές, λείες και μαλακές.
Βιβλιογραφία
Κλινική Σημειολογία και Διαγνωστική, Γιώργος Ι. Αραπάκης, Εκδ. Πασχαλίδης

Ειδική Νευρωνική Ενολάση


H Ειδική Νευρωνική Ενολάση (NSE) είναι ένας χρήσιμος καρκινικός δείκτης
Παθοφυσιολογία
Η γ-ενολάση, επίσης, γνωστή ως 2 ενολάση (ENO2) ή νευρωνική ειδική ενολάση (NSE), είναι ένα ένζυμο που σε ανθρώπους κωδικοποιείται από το γονίδιο ENO2. Η γ-ενολάση είναι μία φωσφοροπυρουβική υδρατάση.
Ανίχνευση της NSE με αντισώματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό νευρωνικών κυττάρων και κυττάρων με νευροενδοκρινική διαφοροποίηση. Η NSE παράγεται από καρκινώματα μικρών κυττάρων που είναι νευροενδοκρινικής προέλευσης.
Η NSE είναι επομένως ένας χρήσιμος δείκτης όγκου για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
Η ειδική νευρωνική ενολάση (NSE) είναι η μορφή της ενολάσης που ανευρίσκεται σε νευρωνικούς ιστούς και στα κύτταρα του διάχυτου νευροενδοκρινικού συστήματος, ιστούς που προσλαμβάνουν και αποκαρβοξυλιώνουν πρόδρομες αμίνες (APUD). Πρόκειται για διαλυτό γλυκολυτικό μεταλλοένζυμο που παρέχει απαραίτητα συστατικά για την αερόβια γλυκόλυση.

Ειδική Νευρωνική Ενολάση για τον καρκίνο πνεύμονος
Η ειδική νευρωνική ενολάση είναι χρήσιμος καρκινικός δείκτης για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του μικροκυτταρικού καρκίνου των πνευμόνων.
Σε άτομα με μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων η ευαισθησία είναι 80% και η ειδικότητα 80-90%.
Η ειδική νευρωνική ενολάση είναι ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας υψηλής σημασίας για τον μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων.
Για κάθε αύξηση 5 μg/L στην τιμή του NSE παρατηρείται πτώση της μέσης επιβίωσης κατά 10%.
Οι τιμές NSE ορού πριν τη θεραπευτική αγωγή έχουν προγνωστική αξία για το προσδόκιμο επιβίωσης.
Η NSE του ορού δεν είναι αρκετά ευαίσθητη και ειδική για τη διαφορική διάγνωση μικροκυτταρικού από μη μικροκυτταρικού καρκίνου των πνευμόνων και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιστολογική εξέταση.
Η NSE του ορού μπορεί να έχει κλινική χρησιμότητα σε περιπτώσεις (20%) όπου για διάφορους λόγους είναι αδύνατη η διάγνωση με βιοψία.
Ελαττωμένες τιμές μετά τη θεραπεία αποτελούν το πρώτο σημείο καλής πρόγνωσης.
Η NSE του ορού δεν έχει την δυνατότητα να διαχωρίσει μεταξύ μερικής και πλήρης απάντησης στη χημειοθεραπεία.

Ειδική Νευρωνική Ενολάση για το νευροβλάστωμα
Υψηλές τιμές NSE παρατηρούνται στο μεγαλύτερο από το 90% των παιδιών με προχωρημένο νευροβλάστωμα. Υψηλά επίπεδα NSE συνοδεύονται από κακή πρόγνωση. Τα επίπεδα φαίνονται να συσχετίζονται με το στάδιο της νόσου.

Αιμολυμένα δείγματα είναι ακατάλληλα για προσδιορισμό NSE.
Μέθοδος
• Χημειοφωταύγεια.
Προετοιμασία ασθενούς και δείγματος: Ορός. Αποφυγή αιμόλυση.
Φυσιολογικές τιμές: <16,3 ng/ml SI: <16,3 μg/L.
Κλινική χρησιμότητα
• Διάγνωση και παρακολούθηση μικροκυτταρικού καρκίνου των πνευμόνων (SCLC)

Mεταβολές
• Μικροκυτταρικός καρκίνος πνευμόνων
• Νευροβλάστωμα
• Φαιοχρωμοκύττωμα
• Καρκινοειδές
• Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς
• Μελάνωμα
• Ενδοκρινικοί όγκοι πακρέατος
• Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως
• Οξείες λευχαιμίες
• Ογκος του Wilm
• Σάρκωμα του Ewing
• Αιμόλυση

Έλεγχος για AIDS στο σπίτι


Γρήγορο ατομικό τεστ για τον έλεγχο AIDS είναι έτοιμο.
Το ατομικό τεστ που γίνεται στο σπίτι και κυκλοφορεί με την ονομασία OraQuick λέγεται ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Η δυνατότητά του να περιορίσει την εξάπλωση του ιού μεταξύ των ανθρώπων είναι μεγάλη. Το τεστ διαρκεί 20 λεπτά, είναι κατά 93% ακριβές στα θετικά αποτελέσματα και κατά 99,8% στα αρνητικά, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία OraSure Technologies Inc, με έδρα την Πενσιλβάνια. Αυτό σημαίνει ότι το τεστ με μεγάλη βεβαιότητα δείχνει ότι κάποιος δεν έχει AIDS, ενώ υπάρχουν κάποιες αυξημένες πιθανότητες να δείξει μία ανύπαρκτη μόλυνση. Η τιμή του θα είναι 50 ευρώ περίπου.
Το τεστ ελέγχει ένα δείγμα από τα στοματικά υγρά στην εξωτερική περιοχή των ούλων. Το τεστ πρέπει να γίνεται, αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από την τελευταία επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου.
Για να είναι πάντως κανείς απολύτως σίγουρος, θα πρέπει στη συνέχεια να κάνει κι ένα τεστ αίματος για AIDS, το οποίο είναι πιο ακριβές.
Στα καλά νέα προστίθεται η έγκριση του φαρμάκου Truvada σε μορφή ταμπλέτας, που παράγεται από την εταιρία Gilead Sciences Inc και δρα προστατευτικά για τους υγιείς απέναντι στον ιό HIV. 

Τι χρώματα πρέπει να έχει το γραφείο μας;


Το γραφείο είναι χώρος δημιουργικότητας, ηρεμίας, μελέτης και έμπνευσης.
Τίποτα δεν θα πρέπει να διαταράσσει την ενέργεια του γραφείου σας!
Feng Shui χρώματα για το γραφείο
Για να πετύχετε εξομάλυνση της ενέργειας χρησιμοποιήστε γκρι, λευκό και κυπαρισσί με πινελιές μοβ ή κίτρινου αν το γραφείο είναι ανατολικό, νοτιοανατολικό, νότιο ή βορειοδυτικό. Σε διαφορετικό προσανατολισμό του δωματίου διαλέξτε σοκολατί ή ανοιχτό βερικοκί με προσθήκη του κρεμ της βανίλιας για την εξομάλυνση της ενέργειας chi στο χώρο.
Βιβλιογραφία
fengshui.about.com

Η όρθια επανάσταση


Γραφεία για όρθιους
Τα γραφεία για όρθιους έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται μόδα, κυρίως στις ΗΠΑ.
Το καθισιό είναι γνωστό ότι βλάπτει σοβαρά την υγεία, καθώς συνδέεται με καρδιοαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκίνο, ακόμη και πρόωρο θάνατο.
Κάποιοι προτείνουν την όρθια επανάσταση
Το «γραφείο για όρθιους».
Ο χρήστης ενός τέτοιου γραφείου εργάζεται όρθιος, ενώ ανάλογα με το μοντέλο μπορεί ακόμη και να περπατά ή να γυμνάζεται (κάνοντας για παράδειγμα ποδήλατο ή διάδρομο). Στις ΗΠΑ εταιρείες κατασκευής τέτοιων γραφείων παρουσιάζουν τεράστια άνθηση.
Για παράδειγμα η μεγάλη εταιρεία κατασκευής επίπλων Steelcase το 2004 κυκλοφόρησε τα πρώτα μοντέλα γραφείων τα οποία έχουν προσαρμόσιμο ύψος - τα τελευταία πέντε χρόνια είδε τις πωλήσεις σε ό,τι αφορά αυτά τα γραφεία καθώς και το γραφείο-διάδρομο που έχει κατασκευάσει να πενταπλασιάζονται ξεπερνώντας τα 40 εκατομμύρια δολάρια.
Βέβαια η νέα εργονομική τάση για τους χώρους εργασίας παρέχεται με το αζημίωτο: τα γραφεία της Steelcase κοστίζουν από 1.600 ως 4.000 δολάρια (για το μοντέλο με τον διάδρομο): πιθανότατα γι' αυτό και οι εταιρικοί πελάτες είναι κολοσσοί όπως η Intel, η Boeing, η Apple και η Google.
Έχουν εμφανιστεί όμως και άλλες μικρότερες εταιρείες, όπως η ErgoDesktop ή η TrekDesk, οι οποίες πωλούν γραφεία με προσαρμόσιμο ύψος σε χαμηλότερες τιμές (της τάξεως των 250 ως 600 δολαρίων) και βλέπουν τα κέρδη τους συνεχώς να αυξάνονται.
Έχουν, επίσης, «γεννηθεί» νέου τύπου συσκευές κατά της… καθιστικής ζωής. Για παράδειγμα η συσκευή Gruve δονείται εάν ο χρήστης που τη φορά κάθεται για μεγάλο διάστημα, ενώ το «μαξιλαράκι-συναγερμός» ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία ειδοποιώντας τον χρήστη ότι ήρθε η ώρα να σηκωθεί από την καρέκλα.

Δέκα εντολές σωτηρίας
1. Περπατήστε όσο περισσότερο μπορείτε μέσα στην ημέρα. Ακόμη και μισή ώρα ημερήσιο περπάτημα μέτριας έντασης (όταν λαχανιάζουμε ελαφρώς αλλά δεν ιδρώνουμε) μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Αν πάρετε το αυτοκίνητο για να πάτε στο γραφείο, αφήστε το λίγο πιο μακριά από το κτίριο και περπατήστε.
2. Περπατήστε και μέσα στο γραφείο. Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Ακολουθήστε μεγαλύτερη... βόλτα για να πάτε στην τουαλέτα ή στο γραμματοκιβώτιο προκειμένου να παραλάβετε την αλληλογραφία σας.
3. Ενόσω δουλεύετε βάλτε υπενθύμιση στο κινητό ώστε να χτυπά κάθε μισή ώρα. Κάθε φορά που χτυπά σηκωθείτε από τη θέση σας, κουνήστε τα πόδια σας και τεντωθείτε. Για να κινηθείτε περισσότερο εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που έχετε «κλέψει» από τη δουλειά προκειμένου να καθαρίσετε το γραφείο σας.
4. Μη στέλνετε e-mail αν ο παραλήπτης βρίσκεται σχετικά κοντά μέσα στο γραφείο. Σηκωθείτε, περπατήστε και πηγαίνετε να του μιλήσετε.
5. Αν βρίσκεστε μέσα σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, προτιμήστε να είστε όρθιοι και όχι καθιστοί στη διαδρομή.
6. Όταν βλέπετε τηλεόραση, «εξαφανίστε» το τηλεχειριστήριο. Κάντε τον κόπο να σηκωθείτε για να αλλάξετε κανάλια ή την ένταση του ήχου. Κάντε το ίδιο με όλα τα υπόλοιπα τηλεχειριστήρια, όπως αυτό του ηχοσυστήματος.
7. Μπορείτε να γυμνάζεστε ενώ βλέπετε τηλεόραση. Αν αυτό σας φαίνεται... βουνό, τότε τουλάχιστον φροντίστε να σηκώνεστε στις διαφημίσεις ώστε να περπατάτε λίγο ή να κάνετε κάποια δουλειά που έχετε αφήσει.
8. Μην κάθεστε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο αλλά εκμεταλλευτείτε τον χρόνο περπατώντας. 
9. Μπορείτε επίσης να περπατάτε ενώ διαβάζετε ή αποστηθίζετε κάτι.
10. Αν έχετε απορροφηθεί σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι, μην ξεχνάτε να σηκώνεστε μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων ή σε στιγμές φόρτωσης του παιχνιδιού.

Εάν διαβάσατε αυτό το άρθρο καθιστοί, τότε αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο...
Εναλλακτικά προτιμήστε να το διαβάσετε όρθιοι...
Κάντε την όρθια επανάσταση για να βοηθήσετε την υγεία σας

Βιβλιογραφία
ΒΗΜΑscience, Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Μετατροπή του λίπους


Η καλύτερη θεραπεία για την παχυσαρκία
Γράφει ο
Φώτης Κασβίκης
Δημοσιογράφος
Θεραπεία για την παχυσαρκία: καύση του λίπους αντί για αποθήκευση
Μια δραστική ουσία που εμποδίζει τη μετατροπή της βιταμίνης Α σε λιπώδη κύτταρα μπορεί να προωθήσει την απώλεια λίπους.
Μία από τις στρατηγικές κατά της παχυσαρκίας είναι η μετατροπή της λιποαποθήκευσης του λευκού λιπώδη ιστού σε λιποδιαλυτό καφέ λιπώδη ιστό.Αμερικανοί γιατροί  ανακάλυψαν ότι αυτή η διαδικασία ελέγχεται από τους νευροδιαβιβαστές, που αναπτύσσονται στο σώμα από τη βιταμίνη Α. Σταμάτησαν την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή ρετινοϊκού οξέος, αφού κατάφεραν να αναστείλουν τη δράση ενός ενζύμου στα κύτταρα του κοιλιακού λίπους σε ποντίκια. Κατά συνέπεια, η περιεκτικότητα αυξήθηκε σε Retinοl (μορφή της Αλδεΰδης της βιταμίνης Α) και τα λιπώδη κύτταρα ανέπτυξαν χαρακτηριστικά του καφέ λιπώδους ιστού.  Στα παχύσαρκα ζώα, που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη θεραπεία,  μειώθηκε το σωματικό βάρος, αλλά και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό "Nature Medicine", τα ποντίκια ήταν λιγότερο ευαίσθητα στο κρύο, καθώς οι περισσότερες θερμίδες που αποθηκεύονται στο λίπος μετατρέπονται σε θερμική ενέργεια.
Το ένζυμο Αλδεΰδη-αφυδρογονάση1Α1 {Aldehyd-Dehydrogenase 1a1 (Aldh1a1)} παράγεται κυρίως στο λευκό λιπώδη ιστό – όπως και στις «αποθήκες» του λίπους της κοιλιάς των ποντικιών και των ανδρών". Αυτό το ένζυμο μετατρέπει τη μορφή της Αλδεΰδης της βιταμίνης Α (Retinol) σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο δρα ως ορμόνη και επηρεάζει το μεταβολισμό των λιποκυττάρων. Το ρετινοϊκό οξύ, σε υψηλό ποσοστό, ευνοεί την ανάπτυξη της λιποαποθήκευσης του  λευκού λιπώδη ιστού.
Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν στα κύτταρα αυτά  το ALDH1A1 γονίδιο, αυξήθηκε το ποσοστό του Retinal (μορφή της Αλδεΰδης της βιταμίνης Α). Αυτό το ενεργοποιημένο γονίδιο, είναι χαρακτηριστικό των καφέ λιπωδών κυττάρων. Έτσι επέτρεψε τους επιστήμονες στα παχύσαρκα ποντίκια, να αυξήσουν της παραγωγή θερμότητας από την καύση λίπους και έτσι να φρενάρουν την αύξηση του σωματικού βάρους. Ταυτόχρονα, ο μεταβολισμός του σακχάρου ήρθε σε κανονικά επίπεδα.
Πλέον οι γιατροί ψάχνουν για μία καλή ανεκτή δραστική ουσία, που να αναστέλλει το ένζυμο ALDH1A1 στο λευκό λιπώδη ιστό. Ένα τέτοιο φάρμακο θα είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται.
Βιβλιογραφία
Περιοδικό «Nature Medicine», θέμα: «Retinaldehyde dehydrogenase 1 regulates a thermogenic program in white adipose tissue», του Florian W. Kiefer