Αρχική

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα


Η απομόνωση είναι απαραίτητη σε όλα τα μεταδοτικά νοσήματα
Με την απομόνωση των υδαρών σωματικών ουσιών καταργεί την απομόνωση των ασθενών με εξαίρεση τα μέτρα προφύλαξης από αερογενείς και μέσω του αναπνευστικού συστήματος μολύνσεις.
Για την απομόνωση σωματικών ουσιών:
-Χρήση γαντιών σε άμεση επαφή με σωματικές ουσίες (πύον, πτύελα, ούρα, κόπρανα, αίμα).
-Χρήση ποδιάς για την προστασία των ενδυμάτων.
-Χρήση προσωπίδας και γυαλιών σε περίπτωση εκτίναξης σταγονιδίων σωματικού υγρού από τον ασθενή.
Αναπνευστική απομόνωση
Εφαρμόζεται σε μεταδοτικά νοσήματα μέσω του αέρα. Ο ασθενής πρέπει να τοποθετείται σε ιδιαίτερο θάλαμο. Το προσωπικό και οι συγγενείς παρακολουθούνται και σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται χημειοπροφύλαξη.
Νοσήματα
-Άνθρακας: Οι προφυλάξεις παίρνονται όσο διαρκεί η νόσος.
-Ανεμοβλογιά: Οι προφυλάξεις παίρνονται μέχρι να εφελκιδοποιηθούν οι αλλοιώσεις (όσοι δεν έχουν ανοσία δεν πρέπει να εισέρχονται στον θάλαμο)
-Διφθερίτιδα: Οι προφυλάξεις παίρνονται μέχρι να γίνουν αρνητικές οι καλλιέργειες συνήθως 24 ώρες από την διακοπή των αντιβιοτικών.
-Αιμορραγικός πυρετός: Οι προφυλάξεις παίρνονται όσο διαρκεί η νόσος.
-Έρπητας ζωστήρας: Οι προφυλάξεις παίρνονται μέχρι να εφελκιδοποιηθούν οι αλλοιώσεις (όσοι δεν έχουν ανοσία δεν πρέπει να εισέρχονται στον θάλαμο).
-Γρίπη: Οι προφυλάξεις παίρνονται όσο διαρκεί η νόσος.
-Ιλαρά: Οι προφυλάξεις παίρνονται όσο διαρκεί η νόσος.
-Μηνιγγίτιδα από αιμόφιλο της γρίππης ή μηνιγγιτιδόκοκκο: Οι προφυλάξεις παίρνονται για 24 ώρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιβίωσης.
-Μηνιγγιτιδοκοκκική πνευμονία ή σήψη: Οι προφυλάξεις παίρνονται για 24 ώρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιβίωσης.
-Παρωτίτιδα: Οι προφυλάξεις παίρνονται για 10 ημέρες από την διάγνωση(όσοι δεν έχουν ανοσία δεν πρέπει να εισέρχονται στον θάλαμο)
-Κοκκύτης: Οι προφυλάξεις παίρνονται για 7 ημέρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιβίωσης.
-Ερυθρά: Οι προφυλάξεις παίρνονται για 8 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος (όσοι δεν έχουν ανοσία δεν πρέπει να εισέρχονται στον θάλαμο).
-Φυματίωση πνευμονική με πυορρούντα τραύματα: Οι προφυλάξεις παίρνονται για 2-3 εβδομάδες από την έναρξη θεραπείας. Πρέπει να γίνεται έλεγχος της ελάττωσης των οξεάντοχων βακτηριδίων στα παρασκευάσματα.

Έλεγχος θρομβοφιλίας


Οι διαγνωστικές εξετάσεις αίματος για έλεγχο της θρομβοφιλίας
Έλεγχος θρομβοφιλίας
-PT
-APTT
-Ποσοτικός προσδιορισμός ινωδογόνου
-Αντιθρομβίνη ΙΙΙ
-Φιμπρονεκτίνη
-P.A.I
-Πρωτεΐνη C
-Πρωτεΐνη S
-APC-R
-Αντιπηκτικό λύκου
-Lp (a)
-Ομοκυστεϊνη
-Μετάλλαξη ομοκυστεϊνης
-Μετάλλαξη προθρομβίνης
-Παράγοντας V (LEIDEN)
-F.D.P
-D-dimers
-Αντισώματα καρδιολιπίνης

Ελαιόλαδο για προστασία του εντέρου


Το ελαιόλαδο είναι πολύτιμο και για το έντερο
Ξέρουμε τόσα για τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιόλαδου...
Μια έρευνα που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Journal of Leucocyte Biology αποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο προστατεύει στην ισχαιμία του εντέρου, αλλά και στις βλάβες όταν επανέρχεται απότομα η παροχή αίματος.
Η χημική ουσία του ελαιόλαδου που ονομάζεται oleuropein aglycone και ανήκει στην ομάδα των πολυφαινολών που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, θα μπορούσε να είναι το νέο φάρμακο για τη θεραπεία της εντερικής ισχαιμίας...
Οι φαινολικές ενώσεις του ελαιόλαδου μπορούν να μειώσουν τις δευτερογενείς αλλοιώσεις που προκαλούνται από την βλάβη του εντέρου.
Η oleuropein aglycone είναι χρήσιμη για τη θεραπεία της φλεγμονής του εντέρου.

Παράξενα συστατικά θεραπεύουν αρρώστιες των ανθρώπων


Έλαια, βλέννα, κέρατα, σάλιο και δηλητήρια που θεραπεύουν
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Mail », ερευνητικά εργαστήρια ανά τον πλανήτη διεξάγουν μελέτες για πλήθος ασθενειών, χρησιμοποιώντας έλαια, βλέννα και δηλητήρια ζώων.
Έλαιο εμού (είδος στρουθακαμήλου του Αμαζονίου). Το έλαιό τους δοκιμάζεται για την καταπολέμηση του πόνου στις αρθρώσεις, καθώς και για τους μώλωπες και τις εκδορές. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας, στη Μελβούρνη, έδειξε πως το έλαιο, είτε αλείφεται τοπικά είτε λαμβάνεται με τη μορφή συμπληρώματος από το στόμα, καταπραΰνει τον πόνο σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα στα χέρια.
* Κολλαγόνο βοοειδών. Δοκιμάζεται σε όσους πασχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Αργεντινή έδειξε ότι η λήψη συμπληρώματος κολλαγόνου βοοειδών μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων δύο ουσιών στο αίμα (του ρευματοειδούς παράγοντα και του παράγοντα νεκρώσεως των όγκων) που προκαλούν βλάβες στις αρθρώσεις. Όμως πολλοί ειδικοί, όπως ο ρευματολόγος δρ Αντριου Μπαμίλ από το Νοσοκομείο Queen Mary's στο Λονδίνο, αμφιβάλλουν κατά πόσον το κολλαγόνο που λαμβάνεται από το στόμα μπορεί να φτάσει έως τις προσβεβλημένες αρθρώσεις, διότι διασπάται στο έντερο και μπορεί να μην απορροφηθεί καν από τον οργανισμό.
* Βλέννα σαλιγκαριών. Η βλέννα που αφήνουν τα σαλιγκάρια, καθώς κινούνται δοκιμάζεται για την επούλωση των πληγών, τα κατάγματα των οστών και τον πόνο. Προσείλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων όταν Χιλιανοί αγρότες παρατήρησαν πως την εποχή που μάζευαν σαλιγκάρια τα χέρια τους ήταν εξαιρετικά απαλά και οι μικρές πληγές έκλειναν ασυνήθιστα γρήγορα.
Στην «Επιθεώρηση της Διεθνούς Εταιρείας Δερματολογικής Φαρμακολογίας» (ISSPJ) δημοσιεύθηκε μελέτη που έδειξε πως η βλέννα αυτή όντως έχει αναγεννητικές ιδιότητες, καθώς περιέχει ουσίες, όπως η αλλαντοΐνη, το κολλαγόνο και η ελαστίνη που χρησιμοποιούν τα σαλιγκάρια για να επιδιορθώνουν το κέλυφός τους όταν υφίσταται βλάβες.
Επιπλέον, μελέτη με ένα είδος γιγαντιαίου σαλιγκαριού της Αφρικής, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, έδειξε πως η βλέννα τους περιέχει και κρυστάλλους ασβεστίτη, ενός συνηθισμένου ιχνοστοιχείου που σκληραίνει πολύ γρήγορα και ελπίζεται ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική ως ένα είδος «τσιμέντου» για τα κατάγματα των οστών.
Άλλη μελέτη, τέλος, από το ερευνητικό ίδρυμα Health Innovations στη Μελβούρνη έδειξε ότιτα δηλητηριώδη θαλάσσια σαλιγκάρια των ακτών της Αυστραλίας περιέχουν φυσικές αναισθητικές ουσίες, τις οποίες χρησιμοποιούν για να ακινητοποιούν τα θύματά τους (γίνονται έρευνες για να απομονωθούν αυτές οι ουσίες).
Δηλητήριο μέλισσας. Δοκιμάζεται για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και του καρκίνου. Το δηλητήριο της μέλισσας (αλλά και της σφήκας) χορηγείται στο πλαίσιοανοσοθεραπείας, κατά την οποία ο ασθενής εκτίθεται (υπό ιατρική παρακολούθηση) σε μικροσκοπικές ποσότητες από το δηλητήριο, ώστε σταδιακά να απευαισθητοποιηθεί ο οργανισμός του και να πάψει να προκαλείται σοβαρή αλλεργική αντίδραση έπειτα από ένα τσίμπημα. Το δηλητήριο των εντόμων δοκιμάζεται, επίσης, για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας.
Επιπλέον, σε μελέτη που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στο Σεντ Λούις, χρησιμοποιήθηκε μελιττίνη για να καταστραφούν καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο. Η μελιττίνη είναι η δηλητηριώδης χημική ουσία που απελευθερώνεται όταν μας τσιμπάει μια μέλισσα και στη μελέτη ενώθηκε με μικροσκοπικά μόρια (νανομόρια) για να φτάσει ως τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέψει.
* Κέρατα ελαφιού. Οι κοντές, πυκνές τρίχες που τα επιστρώνουν και έχουν υφή βελούδου δοκιμάζονται για τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτας, στον Καναδά, ανακάλυψαν πως περιέχουν ουσίες (γλυκοζαμινογλυκάνες, ασβέστιο, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα) που μπορεί να ελαττώσουν τη φλεγμονή και έτσι να καταπραΰνουν τον πόνο σε πάσχοντες από αρθρίτιδα. Το τρίχωμα αυτό αφαιρείται υπό αναισθησία, δίχως να σκοτωθούν τα ζώα.
* Δηλητήριο ταραντούλας. Δοκιμάζεται ως παυσίπονο στη μυϊκή δυστροφία και για τις καρδιακές αρρυθμίες. Βιοφυσικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο ανακάλυψαν ότι μία πρωτεΐνη στο δηλητήριο της ταραντούλας υπόσχεται πολλά ως αναλγητικό για τη μυϊκή δυστροφία, μια ανίατη νόσο που προκαλεί αδυναμία και εκφύλιση των μυών.
Η πρωτεΐνη λέγεται GsMTx4 και δρα σταματώντας τον νευρικό πόνο. Η ίδια πρωτεΐνη μπορεί να μετριάσει τη συχνότητα και τη διάρκεια του πτερυγισμού των κόλπων, μια συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας που προκαλεί «φτερουγίσματα» της καρδιάς και μπορεί να οδηγήσει σε θρομβώσεις, εμφράγματα και εγκεφαλικά.
* Σάλιο μεταξοσκώληκα. Δοκιμάζεται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και για τον μετεγχειρητικό πόνο και τη διόγκωση. Το σάλιο περιέχει ένα ένζυμο (λέγεται σερραπεπτάση) με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Επιστήμονες από το Πολιτειακό Νοσοκομείο του Ουλμ, στη Γερμανία, μελέτησαν τη δράση της σερραπεπτάσης στον μετεγχειρητικό πόνο και το οίδημα, διαπιστώνοντας πως οι ασθενείς που την έλαβαν παρουσίασαν μείωση κατά 50% στο οίδημα τις τρεις πρώτες μέρες από τις εγχειρήσεις τους.
Βιβλιογραφία
dailymail.co.uk

Κάντε ένα διάλειμμα από την ενήλικη ζωή


Αξέχαστα τα παιδικά μας χρόνια...
Ποιος δεν θα ήθελε να επιστρέψει στα χρόνια που:
  • Τις σημαντικές αποφάσεις τις παίρναμε μέσω μίας πρακτικής… «α-μπε-μπα-μπλόμ» ή κορώνα-γράμματα.
  • Τα λάθη στη γραμματική διορθώνονταν απλά με το «σκίσε το χαρτί και γράφτο απ’ την αρχή!»
  • Η χειρότερη τιμωρία και αγγαρεία ήταν να γράψεις εκατό φορές «Δε πρέπει να ξανα...
  • Οι διαφωνίες τελείωναν με «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» ή μερικές «ψιλές», αλλά αμέσως μετά συνασπιζόμαστε έναντι όποιας «απειλής»
  • «Έχω λεφτά», σήμαινε μόνο να μπορείς να αγοράσεις τσίχλες παίζοντας «τον μαγαζάτορα» ή ένα παγωτό στο διάλειμμα.
  • Το να γεμίζεις μία σακούλα ή την τσέπη σου με βόλους ήταν αρκετό για να σε κρατήσει ευτυχισμένο όλο το απόγευμα.
  • Δεν ήταν παράξενο να έχεις δύο ή τρεις «καλύτερους» φίλους/ες.
  • «Είναι πολύ μεγάλος/η» αναφερόταν μόνο για όσους ήταν πάνω από 18 ετών.
  • «Κλέφτες και Αστυνόμοι» ήταν ένα παιχνίδι μόνο για τα διαλείμματα... Και ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό να είσαι ο κλέφτης παρά ο αστυνόμος...
  • «Δηλητηριώδης» αναφερόταν μόνο σε ένα είδος «εντόμου ή υγρού απαγορευμένου» και όχι σε ανθρώπους...
  • Για να ταξιδέψει κανείς από τη Γη στον ουρανό, το μόνο που χρειαζόταν να κάνεις ήταν να γίνεις «αστροναύτης ή superman»...
  • Το τέλειο ήταν να παίζεις ποδόσφαιρο χωρίς τέρμα ή βόλεϊ χωρίς δίχτυ και οι κανόνες δεν είχαν και πολύ σημασία...
  • Το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί με το αντίθετο φύλο ήταν να σε έπιαναν παίζοντας το «γιατρό»!
  • «Έχει φέρει όπλο στο σχολείο» σήμαινε ότι σ’ έπιασαν να έχεις σφεντόνα...
  • «Ο τελευταίος που θα φτάσει είναι χαζός!!!» ήταν η κραυγή που σ’ έκανε να τρέχεις μέχρι που νόμιζες ότι θα σπάσει η καρδιά σου...
  • Καμία στον κόσμο δεν ήταν πιο όμορφη από τη μαμά. Ήταν η μόνη που μ’ ένα φιλί στο τραύμα σου σ΄έκανε αμέσως καλά...
  • Ποτέ δεν έλειπε ένα νόμισμα κάτω από το μαξιλάρι, που στο άφηνε η «Καλή Νεράιδα» ως αντάλλαγμα για το δόντι που σου έπεσε. Ήσουν φυσικά σε άλλο κόσμο αν σου άφηνε χαρτονόμισμα…
  • Πάντα ανακάλυπτες τις νέες σου ικανότητες εξαιτίας ενός «Βάζω στοίχημα ότι δεν μπορείς να...»
  • Η απογοήτευση ήταν να είσαι ο τελευταίος που θα έχεις επιλεχθεί για το θεατρικό του σχολείου.
  • «Πόλεμος», σήμαινε μόνο να πετάς κομμάτια κιμωλίας και μπαλίτσες από χαρτί κατά τις «ελεύθερες ώρες»… άντε και κάπου κάπου και πέτρες ή δίπροκα.
  • Οι «βόμβες νερού» ήταν το πιο μοντέρνο, έξυπνο και δυνατό όπλο που είχε εφευρεθεί…
  • «Πόλεμος» ήταν κάτι που είχε συμβεί πριν γεννηθούμε και ποτέ δεν θα συνέβαινε ξανά...
  • Τα παγωτά και τα φρούτα αποτελούσαν ομάδες βασικής διατροφής!
  • Για να μετατρέψεις το ποδήλατό σου σε μία δυνατή «μηχανή» χρειαζόταν μόνο να βάλεις μία φιάλη κοντά στις ρόδες.
  • Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να περνάς τα απογεύματα του Καλοκαιριού από το να παίζεις με τα παιδιά της γειτονιάς σου ή να περιμένεις να δεις τον γείτονα/γειτόνισσα που τόσο σε αγαπούσε να περνάει...
  • Τα «μεγαλύτερα αδέρφια» ήταν τα χειρότερα βασανιστήρια, αλλά επίσης ήταν οι πιο δυνατοί και πιστοί προστάτες...
Αν μπορείτε να θυμηθείτε τα περισσότερα απ’ όλα αυτά, τότε αυτό σημαίνει ότι έχετε πραγματικά ζήσει!!!

Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο και Λα Νίνια


Το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια είναι  μετεωρολογικά φαινόμενα
-Ελ Νίνιο
Κατά το Ελ Νίνιο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά 3°C περίπου.
Η έκταση των θερμών νερών είναι συγκρίσιμη με την έκταση μιας μεγάλης χώρας.
Συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια, και διαρκεί για ένα χρόνο.
Στο φαινόμενο αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό, όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές, τροπικοί κυκλώνες.
Το Ελ Νίνιο διαταράσσει τα καιρικά συστήματα από τη κανονική λειτουργία τους. Αιτία του φαινομένου η διαταραχή των αληγών δυτικών ανέμων.
Το όνομά του φαινομένου δόθηκε από ψαράδες στα ισπανικά El Nino, που κυριολεκτικά σημαίνει το παιδί και ειδικότερα το θείο βρέφος, γιατί το φαινόμενο συμβαίνει κοντά στα Χριστούγεννα.
Το Ελ Νίνιο έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά από το φαινόμενο Λα Νίνια, ενώ και τα δύο μαζί θεωρούνται ως μέρος της Νότιας ταλάντωσης, μιας ταλάντωσης του Ειρηνικού Ωκεανού. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με το Ελ Νίνιο είναι μερικές φορές φυσικές καταστροφές, γι' αυτό γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί και να προβλεφθεί, για παράδειγμα το Ελ Νίνιο μάλλον συνέβαλλε στον αφανισμό του πολιτισμού των Χμερ, ενώ συμβάλλει και στο λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική.
Όταν δεν υπάρχει Ελ Νίνιο, εξαιτίας της περιστροφής της γης συνήθως υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που φυσούν δυτικά. Το ίδιο συμβαίνει με τα νερά. Ταυτόχρονα, λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, τα νερά θερμαίνονται, δημιουργούνται σύννεφα στην νοτιοανατολική Ασία και πολλές βροχές, ενώ στη νότια Αμερική, στο τμήμα δυτικά των Άνδεων υπάρχει ξηρασία.
Το Ελ Νίνιο διαταράσσει αυτό το κλίμα. Αρχικά, διαταράσσονται οι δυτικοί άνεμοι. Έτσι, τα θερμά νερά μεταφέρονται από το δυτικό Ειρηνικό στον κεντρικό και ανατολικό ισημερινό ωκεανό.Τα σύννεφα δημιουργούνται στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ μπορεί να βρέξει στη Νότια Αμερική δυτικά των Άνδεων. Αντίθετα, δεν βρέχει κατά το αναμενόμενο στη νοτιανατολική Ασία και Αυστραλία, φέρνοντας ξηρασία.
-Λα Νίνια
Το κλιματικό φαινόμενο «Λα Νίνια» αποσταθεροποιεί το παγκόσμιο κλίμα με την ακριβώς αντίστροφη διαδικασία από αυτή του διάσημου «Ελ Νίνιο».
Ενώ ρίχνει τη θερμοκρασία στα τροπικά νερά του Νότιου Ειρηνικού που βρέχουν τις ακτές της Λατινικής Αμερικής, την ίδια στιγμή ανεβάζει τη θερμοκρασία των υδάτων της Αυστραλίας, των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας.
Αυτή η σημαντική διαφορά θερμοκρασίας παρεμβαίνει στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία δημιουργώντας από τη μία πλευρά κατακλυσμούς στην Αυστραλία και την Άπω Ανατολή, ενώ από την άλλη έντονη ξηρασία στο δυτικό τμήμα της Λατινικής Αμερικής. Οι καταστροφές του «Λα Νίνια» είναι, ωστόσο, μικρότερης έκτασης από του «Ελ Νίνιο», καθώς αυτή είναι μικρότερης διάρκειας, όχι μεγαλύτερη του ενός χρόνου.
Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι συχνές εμφανίσεις του κλιματικού φαινομένου «Λα Νίνια» την τελευταία εικοσαετία συνδέονται με την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το κλιματικό φαινόμενο έκανε την περασμένη άνοιξη την εμφάνισή του και οι μετεωρολογικές προβλέψεις το θέλουν να κορυφώνεται τον ερχόμενο Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
Για να κατανοήσετε το φαινόμενο Ελ Νίνο παρακολουθήστε το βίντεο

Φτιάξτε μόνοι σας εκχύλισμα βοτάνου


Πώς να φτιάξετε εκχύλισμα βοτάνου
Το εκχύλισμα του βοτάνου προέρχεται από τη συμπύκνωση του εγχύματος ή του αφεψήματος του βοτάνου, αν αφήσουμε να εξατμιστεί ένα μέρος του νερού που περιέχει.
Το διατηρούμε σε γυάλινο μπουκάλι και το αραιώνουμε σε νερό (1 κ.γ. σε 1 φλιτζάνι νερό).
Εκχύλισμα γίνεται και από τον φρέσκο χυμό του φυτού αν αφήσουμε να εξατμιστεί το νερό του.

Εκτυπωτής ανθρώπινων οργάνων


Ο βιοεκτυπωτής Ιnkjet αντί να χρησιμοποιεί μελάνι χρησιμοποιεί κύτταρα και τυπώνει όργανα
Ειδικοί του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα πέτυχαν να «τυπώσουν» έναν πραγματικό ανθρώπινο νεφρό! Η εξέλιξη αυτή θεωρείται άκρως σημαντική δεδομένης της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου δρ Άντονι Ατάλα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ΤΕD στο Λονγκς Μπιτς της Καλιφόρνιας η όλη διαδικασία μοιάζει με την προετοιμασία ενός …κέικ. 
Ο δρ Ατάλα εξήγησε στην ομιλία του ότι αρχικώς η ερευνητική του ομάδα χρησιμοποιεί εξελιγμένα απεικονιστικά μηχανήματα τα οποία λαμβάνουν τρισδιάστατες εικόνες του νεφρού του ασθενούς που χρειάζεται αντικατάσταση. Στη συνέχεια αφαιρείται τμήμα ιστού σε μέγεθος μικρότερο από εκείνο ενός γραμματοσήμου το οποίο και τοποθετείται μέσα στον ειδικό «εκτυπωτή» οργάνων.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα «ψεκάζει» στη συνέχεια τους ιστούς σε στρώματα, έως ότου δημιουργηθεί το ολοκληρωμένο όργανο.
Σύμφωνα, με όσα είπε ο δρ Ατάλα στο συνέδριο, η μέθοδος έχει τελειοποιηθεί την τελευταία δεκαετία και υπόσχεται μια λύση για εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως τα οποία βρίσκονται στις λίστες αναμονής για μόσχευμα. Ο ειδικός εξήγησε ότι σήμερα εννέα στους δέκα ασθενείς που έχουν ανάγκη μοσχεύματος αναζητούν έναν νέο νεφρό, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε μεγάλη έλλειψη των συγκεκριμένων μοσχευμάτων.
Ο 22χρονος σήμερα φοιτητής Λιουκ Μασέλα ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έλαβαν τεχνητό όργανο – προϊόν εκτύπωσης (ουροδόχος κύστη) σε ηλικία 10 ετών στο πλαίσιο πειράματος. Γεννήθηκε με δισχιδή ράχη (συγγενής ανωμαλία που αφορά αδυναμία σύγκλισης των σπονδύλων και κατ’ επέκταση ολοκλήρωσης σχηματισμού του νευρικού σωλήνα) και το αποτέλεσμα ήταν ότι οι νεφροί του και η ουροδόχος κύστη δεν λειτουργούσαν σωστά.
Παρακολουθήστε την ομιλία του Anthony Atala


Δίαιτα με ζεστή σοκολάτα από γανόδερμα



Η δίαιτα με ζεστή σοκολάτα από γανόδερμα είναι απολαυστική
Απώλεια 6-9 κιλών σε δύο εβδομάδες
Γρήγορα αλλά, κυρίως, υγιεινά…
Θα νιώσετε όμορφα όταν προσφέρετε ζεστή σοκολάτα από γανόδερμα σε ολόκληρη την οικογένεια.  Ακόμη και τα  παιδιά σας θα λατρέψουν την ζεστή σοκολάτα από γανόδερμα.
Και το σημαντικότερο ενώ απολαμβάνετε την υγιεινή σοκολάτα χάνετε βάρος…
Η δίαιτα μπορεί να ακολουθηθεί και από όσους έχουν προβλήματα υγείας…

Διαιτολόγιο

1η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα, 2 φρυγανιές
Πρόγευμαζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Μεσημέρι: κοτόπουλο, μπρόκολο-κουνουπίδι
Απόγευμαζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Βράδυ: ομελέτα 2 αυγά με πιπεριές

2η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 2 φρυγανιές
Πρόγευμα: ζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Μεσημέρι: φασολάκια, λάχανο-καρότο
Απόγευμαζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Βράδυ: φασολάκια, λάχανο-καρότο

3η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα, 2 φρυγανιές
Πρόγευμαζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Μεσημέρι: χοιρινή μπριζόλα με πράσινη σαλάτα
Απόγευμαζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Βράδυ: σαλάτα πράσινη με βραστή γαλοπούλα

4η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα, 2 φρυγανιές
Πρόγευμαζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Μεσημέρι: αγκινάρες, μαρούλι σαλάτα
Απόγευμαζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Βράδυ: αγκινάρες μαρούλι σαλάτα

5η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα, 2 φρυγανιές
Πρόγευμαζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Μεσημέρι:  μπιφτέκια, ντομάτα - αγγούρι
Απόγευμαζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Βράδυ: μπιφτέκια, ντομάτα - αγγούρι

6η ΜΕΡΑ 
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα, 2 φρυγανιές
Πρόγευμα: ζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Μεσημέρι: γλώσσα φιλέτο στον ατμό με μπρόκολο-κουνουπίδι
Απόγευμαζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Βράδυ: Τονοσαλάτα

7η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα, 2 φρυγανιές
Πρόγευμαζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Μεσημέρι: μοσχάρι σούπα με λαχανικά
Απόγευμα: ζεστή σοκολάτα από γανόδερμα
Βράδυ: σαλάτα πράσινη με βραστή γαλοπούλα

Παρατηρήσεις:
--Πολύ νερό και καφές μαύρος από γανόδερμα ελεύθερα
--Οι τροφές δεν χρειάζονται ζύγισμα
by Savvi Diet

Έκτακτες συστολές


Οι έκτακτες συστολές αποτελούν τη συχνότερη αιτία τού αισθήματος παλμών
Έκτακτες συστολές είναι οι συστολές της καρδιάς εκτός του κανονικού ρυθμού.
Το άτομο αισθάνεται ένα ενόχλημα στο στήθος λίγο ή πολύ ισχυρό, πού ακολουθείται από περίοδο παύσεως κατά την οποία η καρδιά δεν χτυπά. Ακόμη και αυτό το προσωρινό «σταμάτημα» της καρδιάς είναι δυνατό να γίνει αντιληπτό. Αμέσως έπειτα η καρδιά ξαναρχίζει τη φυσιολογική της λειτουργία ωσότου μετά από κάποιο διάστημα έρχεται μια άλλη έκτακτη συστολή.
Οι δύο χαρακτηριστικότερες καταστάσεις οι οποίες προκαλούν καρδιακή αρρυθμία είναι οι έκτακτες κολπικές και κοιλιακές συστολές και η κολπική μαρμαρυγή.
Τα αίτια τα οποία προκαλούν τις έκτακτες συστολές μπορεί να είναι το άγχος και οι καρδιακές παθήσεις. Η κατάχρηση καπνού και καφέ αποτελεί, επίσης, μια από τις συνηθισμένες αιτίες των εκτάκτων συστολών.
Η μαρμαρυγή των κόλπων αποτελεί συχνά επακόλουθο κάποιας καρδιακής νόσου. Η μαρμαρυγή των κόλπων χαρακτηρίζεται από πολλές ακανόνιστες συστολές των κόλπων. Οι συστολές αυτές μεταβιβάζονται και στις κοιλίες, με αποτέλεσμα την άρρυθμη και ακανόνιστη συστολή αυτών και κατά συνέπεια όλης της καρδιάς. Ο σφυγμός του ατόμου πού πάσχει από μαρμαρυγή είναι τελείως ακανόνιστος. Ο χτύπος της καρδιάς κατά τη μαρμαρυγή γίνεται συχνά αισθητός με τη μορφή αισθήματος παλμών.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
-Όταν οι αρρυθμίες γίνονται αντιληπτές, πρέπει να καταγράφονται σε ηλεκτροκαρδιογράφημα ή σε μια ειδική συσκευή που καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό όλο το 24ωρο (holter ρυθμού 24ώρου). Σε περιπτώσεις που ήδη υπάρχει υπόστρωμα καρδιοπάθειας, η διερεύνηση για αρρυθμίες θα πρέπει να γίνεται και προληπτικά, χωρίς δηλαδή να προϋπάρχουν συμπτώματα.
-Με ειδικές τεχνικές (ηλεκτροφυσιολογική μελέτη): εισαγωγή ειδικών καλωδίων στην καρδιά που καταγράφουν το ρυθμό της καρδιάς και τις διαταραχές του) η αρρυθμία μπορεί επίσης να προκληθεί μέσα στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, ώστε να αναγνωριστεί η φύση της και η ενδεδειγμένη θεραπεία.
-Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις εμφυτεύεται ειδική συσκευή καταγραφής αρρυθμιών (reveal holter) κάτω από το δέρμα στο επάνω μέρος του θώρακα, η οποία καταγράφει τις αρρυθμίες για διάστημα περίπου ενός έτους.

Πώς θεραπεύεται;
Θεραπεία χρειάζεται να δοθεί σε λίγες επιλεγμένες καταστάσεις. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ονομάζονται αντιαρρυθμικά.
  • Εάν η καρδιά είναι φυσιολογική, η πρόγνωση των εκτακτοσυστολών είναι άριστη και συνήθως είναι αρκετή η διαβεβαίωση του εξεταζομένου ότι δεν έχει οργανική καρδιοπάθεια, ενώ μερικές φορές χρειάζεται και η χορήγηση ηρεμιστικών. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να δοθεί αναστολέας των β-αδρενεργικών υποδοχέων, ιδίως εάν οι έκτακτες συστολές συνδυάζονται με φλεβοκομβική ταχυκαρδία και τα ενοχλήματα είναι επίμονα.
  • Εάν η δακτυλίτιδα ή τα διουρητικά είναι η αιτία των εκτάκτων συστολών, τότε αυτά διακόπτονται και χορηγείται χλωριούχο κάλιο.
  • Σε επίμονες οργανικές συστολές μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου η πρόγνωση βελτιώνεται με τη χορήγηση αναστολέα των β-υποδοχέων, ενίοτε σε συνδυασμό με αμιοδαρόνη.
  • Σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια φάρμακα πρώτης επιλογής είναι η αμιοδαρόνη ή η βεραπαμίλη ή αναστολέας β-υποδοχέων.
  • Σε διατατική μυοκαρδιοπάθεια και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, οι έκτακτες συστολές συνήθως υποχωρούν με τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας κατόπιν χορήγησης αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης. Υπάρχουν δε ενδείξεις πως η χορήγηση αμιοδαρόνης σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια και σύμπλοκη κοιλιακή εκτοπία μπορεί να βελτιώσει την ολική πρόγνωση.
Γενικά εφόσον η λειτουργική κατάσταση της αριστερής κοιλίας είναι ικανοποιητική με κλάσμα εξωθήσεως μεγαλύτερο από 35-40%, τότε η πρόγνωση είναι καλή και δεν υπάρχει ανάγκη θεραπείας των εκτάκτων συστολών, εκτός εάν είναι πολύ ενοχλητικές.
Τα παραδοσιακά αντιαρρυθμικά φάρμακα, όπως η κινιδίνη, η προπαφενόνη κ.ά. χορηγούνται μόνον για βραχέα χρονικά διαστήματα επί εξάρσεως των ενοχλημάτων από τις έκτακτες συστολές, και τούτο διότι η μακρόχρονη χορήγησή τους σε έμφραγμα μυοκαρδίου και άλλες καρδιοπάθειες προκαλεί σοβαρές αρρυθμίες και αύξηση της θνησιμότητας.
Γενικά, οι λειτουργικές συνέπειες ενός επεισοδίου αισθήματος παλμών εξαρτάται από τη διάρκεια, την ταχύτητα του καρδιακού ρυθμού και την κατάσταση της καρδιάς πριν από την έναρξη του επεισοδίου.
Παροξυσμική ταχυκαρδία ρυθμού 140 σφύξεων το λεπτό περίπου μπορεί να είναι ανεκτή για μια ή δύο ημέρες, αλλά μια οξεία εισβολή ταχυαρρυθμίας που διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα ή 10 ημέρες είναι πιθανό να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και σε υγιή νεαρά άτομα. Σε ηλικιωμένους και άρρωστους ασθενείς, ιδιαίτερα σε ασθενείς με αναιμία ή υποξία, βαριά καρδιακή ανεπάρκεια αναπτύσσεται σε βραχύτερο χρόνο.
Αλγόριθμος διαχείρισης αισθήματος παλμών
Ορισμός
  • Η συνειδητοποίηση ότι η καρδιά κτύπησε ή φτερούγισε
Συμπτώματα
  • Αίσθηση σφυροκοπήματος ή κυματισμού στο στήθος 
  • Η αίσθηση πηδήματος ή καινού 
  • Αίσθηση ότι η  καρδιά σταματά ή πηδά 
Συμπτώματα υποδηλωτικά σοβαρής κατάστασης
  • Συγκοπή
  • Θωρακικός πόνος ή δύσπνοια
Διαφορική διάγνωση
  • Μεμονωμένοι κτύποι που εξαφανίζονται με την άσκηση
    • Πρόωρη υπερκοιλιακή συστολή 
    • Πρόωρη κοιλιακή συστολή 
  • Αργή καρδιακή συχνότητα με κτύπους 
    • Κολποκοιλιακός αποκλεισμός 
    • Σύνδρομο νοσούντος φλεβόκομβου
  • Γρήγορη καρδιακή συχνότητα με κτύπους 
    • Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία
    • Κοιλιακή ταχυκαρδία
    • Κολπική μαρμαρυγή
  • Διαλείποντα επεισόδια με βαθμιαία αρχή 
    • Καφεΐνη (τσάι, καφές, σόδα, σοκολάτα) 
    • Τονωτικά (Κοκαΐνη Εφεδρίνη
    • Τοξικότητα μονοξειδίου άνθρακα 
    • Προϊόντα καπνού 
    • Πανικός
    • Φαιοχρωμοκύττωμα  (σπάνιο) 
    • Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας 
  • Παλμοί υποτροπιάζοντες σε ανάπαυση 
    • Αναιμία  (χειρότερα με  την άσκηση) 
    • Υπερθυρεοειδισμός
    • Υπέρταση
    • Πυρετός
    • Αφυδάτωση 
    • Άγχος
    • Καρδιακή πάθηση
Εργαστηριακές εξετάσεις
  • Ορμόνες θυρεοειδούς 
  • Αιμοσφαιρίνη
Πρόσθετες εξετάσεις
  • Κάλιο
  • Ασβέστιο
  • Μαγνήσιο
  • Σάκχαρο
  • Επίπεδα Digoxin 
Πρόσθετες εξετάσεις όταν υπάρχουν ενδείξεις 
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα 
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα  24ωρου κατά Holter
  • Ηχοκαρδιογράφημα
  • Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη εάν συνοδεύονται από συγκοπή
Θεραπεία
  • Αξιολογήστε και θεραπεύστε τις συγκεκριμένες αιτίες 
  • Γενικά μέτρα 
  • Πρόγραμμα  άσκησης (εάν αξιολόγηση αρνητική) 
  • Διακόψτε ή μειώστε την καφεΐνη, οινόπνευμα, και  κάπνισμα 
  • Μεγιστοποιήστε την ενυδάτωση 
  • Μειώστε το άγχος
Βιβλιογραφία
incardiology.gr

Πίνακας αλλεργιογόνων


Πίνακας αλλεργιογόνων
Τα τεστ της αλλεργίας στο αίμα...

Πίνακας Αλλεργιογόνων
Κωδικός Αγγλική Ονομασία
Ελληνική Ονομασία





foods
ΤΡΟΦΕΣ




41001 EGG WHITE (f1) f1 ΑΣΠΡΑΔΙ  ΑΥΓΟΥ
41002 COW MILK (f2) f2 ΓΑΛΑ ΑΓΕΛΑΔΟΣ
41003 CODfish (f3) f3 ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ
41004 WHEAT(f4) f4 ΣΙΤΑΡΙ
41160 RYE (f5) f5 ΣΙΚΑΛΗ
41121 OAT (f7) f7 ΒΡΩΜΗ
41005 CORN (f8) f8 ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
41006 RICE (f9) f9 ΡΥΖΙ
41007 SESAME SEED (f10) f10 ΣΟΥΣΑΜΙ
41008 GREEN PEA (f12) f12 ΑΡΑΚΑΣ
41009 PEANUT (f13) f13 ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΡΑΠΙΚΟ
41010 SOYA BEEN (f14) f14 ΣΟΓΙΑ
41011 WHITE BEAN (f15) f15 ΦΑΣΟΛΙΑ ΑΣΠΡΑ
41012 HAZELNUT (f17) f17 ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ
41151 BRAZIL NUT (f18) f18 ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟ ΦΥΣΤΙΚΙ
41013 ALMOND (f20) f20 ΑΜΥΓΔΑΛΟ
41122 CRAB (f23) f23 ΚΑΒΟΥΡΙ
41014 SHRIMP (f24) f24 ΓΑΡΙΔΑ
41015 TOMATO (f25) f25 ΝΤΟΜΑΤΑ
41016 PORK (f26) f26 ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
41017 BEEF (f27) f27 ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ
41018 CARROT (f31) f31 ΚΑΡΟΤΟ
41019 ORANGE (f33) f33 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
41020 POTATO (f35) f35 ΠΑΤΑΤΑ
41021 COCONUT (f36) f36 ΚΑΡΥΔΑ
41022 BLUE MUSSEL (f37) f37 ΜΥΔΙ
41023 TUNA (f40) f40 ΤΟΝΟΣ
41123 SALMON (f41) f41 ΣΟΛΩΜΟΣ
41024 STRAWBERRY (f44) f44 ΦΡΑΟΥΛΑ
41124 YEAST (f45) f45 ΜΑΓΙΑ
41025 APPLE (f49) f49 ΜΗΛΟ
41155 OKTOPUS (f59) f59 ΧΤΑΠΟΔΙ
41026 EGG YOLK (f75) f75 ΚΡΟΚΟΣ ΑΥΓΟΥ
41027 ALPHA LACTALBUMIN (f76) f76 ΑΛΦΑ ΓΑΛΑΚΤΟΑΛΒΟΥΜΙΝΗ
41028 BETA LACTOGLOBULIN (f77) f77 ΒΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣΦΑΙΡΙΝΗ
41029 CASEIN (f78) f78 ΚΑΖΕΪΝΗ
41030 GLUTEIN (79) f79 ΓΛΟΥΤΕΝΗ
41156 LOBSTER (f80) f80 ΑΣΤΑΚΟΣ
41031 CHEESE, CHEDDAR TYPE (f81) f81 ΤΥΡΙ ΤΥΠΟΥ ΚΑΣΕΡΙ
41032 CHEESE, MOLD TYPE (f82) f82 ΤΥΡΙ ΤΥΠΟΥ ΡΟΚΦΟΡ
41033 CHICKEN MEAT (f83) f83 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
41034 KIWI FRUIT (f84) f84 ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
41035 CELERY (f85) f85 ΣΕΛΙΝΟ
41036 MELON (f87) f87 ΠΕΠΟΝΙ
41037 LAMB (MUTTON) (f88) f88 ΑΡΝΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ
41038 BANANA (f92) f92 ΜΠΑΝΑΝΑ
41040 CACAO (f93) f93 ΚΑΚΑΟ
41146 PEAR (f94) f94 ΑΧΛΑΔΙ
41039 PEACH (f95) f95 ΡΟΔΑΚΙΝΟ
41125 CASHEW NUT (f202) f202 ΚΑΣΙΟΥΣ
41126 PISTACHIO (f203) f203 ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ
41041 LEMON (f208) f208 ΛΕΜΟΝΙ
41042 COFFEE (f221) f221 ΚΑΦΕΣ
41147 PUMPKIN (f225) f225 ΚΟΛΟΚΥΘΙ
41088 LENTIL (f235) f235 ΦΑΚΕΣ
41152 APRICOT (f237) f237 ΒΕΡΙΚΟΚΟ
41127 CHERRY (f242) f242 ΚΕΡΑΣΙ
41158 EGG (FULL) (f245) f245 ΑΥΓΟ
41043 WALNUT (f256) f256 ΚΑΡΥΔΙ
41157 SQUID (f258) f258 ΚΑΛΑΜΑΡΙ
41106 GRAPE (f259) f259 ΣΤΑΦΥΛΙ
41128 BLACK PEPPER (f280) f280 ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ
41148 CAULIFLOWER (f291) Rf291 ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
41044 CHESTNUT (f299) f299 ΚΑΣΤΑΝΟ
41090 PECAN NUT, CASHEW NUT, WALNUT, PISTACHIO (fx22) fx22 ΜΕΙΓΜΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ
41129 SUNFLOWER SEED (k84) k84 ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΣ








* drugs
ΦΑΡΜΑΚΑ
41046 PENICILLOYL G (c1) c1 ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ G
41047 PENICILLOYL V (c2) c2 ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ V
41048 AMPICILLOYL (c5) c5 ΑΜΠΙΚΙΛΙΝΗ
41049 AMOXICILLOYL (c6) c6 ΑΜΟΞΥΚΙΛΙΝΗ
41107 CEFACLOR (c7) c7 ΚΕΦΑΛΟΣΠΟΡΙΝΗ








* parasites
ΠΑΡΑΣΙΤΑ
41045 ECHINOCOCCUS (p2) p2 ΕΧΙΝΙΚΟΚΚΚΟΣ








* miscellaneous
ΔΙΑΦΟΡΑ
41149 COTTON (CRUDE FIBERS) (o1) o1 ΒΑΜΒΑΚΙ








* GRASS POLLEN
ΓΥΡΕΙΣ ΧΟΡΤΩΝ
41120 MIX GRASS (gx1) g3,  g4, g5, g6, g8 gx1 ΜΕΙΓΜΑ ΧΟΡΤΩΝ
41130 MIX GRASS (gx2) g2,  g5,  g6, g8,g10, g17 gx2 ΜΕΙΓΜΑ ΧΟΡΤΩΝ
41050 SWEET VERNAL GRASS(g1) g1
41051 BERMUDA GRASS (g2) g2 ΑΓΡΙΑΔΑ
41052 COCKSFOOT (DAKTYLIS) (g3) g3
41117 MEADOW FESCUE (g4) g4 ΦΕΣΤΟΥΚΑ
41053 LOLIUM PERENNE (g5) g5 ΛΟΛΙΟ
41054 TIMOTHY GRASS (g6) g6 ΤΡΙΦΥΛΛΙ
41055 KENTUCKY BLUE (g8) g8
41118 BENT GRASS (g9) g9 ΑΓΡΟΣΤΩΔΗ
41091 JOHNSON GRASS g10 ΣΟΡΓΟΝ
41092 CULTIVATED RYE g12 ΓΥΡΗ ΣΙΚΑΛΗΣ
41132 CULTIVATED OAT g14 ΓΥΡΗ ΒΡΩΜΗΣ
41119 CULTIVATED WHEAT g15 ΓΥΡΗ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
41134 ZEA MAYS (CORN) g202 ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ








* VENOMS AND insects
ΕΝΤΟΜΑ
41056 HONEY BEE i1 ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
41057 WHITE-FACED HORNET i2 ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΦΗΚΑΣ
41058 YELLOW JACKET i3 ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΦΗΚΑΣ
41093 PAPER WASP i4 ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΦΗΚΑΣ
41094 YELLOW HORNET i5 ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΦΗΚΑΣ
41059 COCKROACH i6 ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ
41095 MOSQUITO i71 ΚΟΥΝΟΥΠΙ
41096 EUROPEAN HORNET i75 ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΦΗΚΑΣ








* mites
ΑΚΑΡΕΑ
41060 DERMATOPHAGOIDES PTERONYSSINUS d1
41061 DERMATOPHAGOIDES FARINAE d2
41135 DERMATOPHAGOIDES MICROCERAS d3
41062 ACARUS SIRO d70








* microorganisms
ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
41063 PENICILLIUM MOTATUM m1
41064 CLADOSPORIUM HERBARUM m2
41065 ASPERGILLUS FUMIGATUS m3
41097 MUCOR RACEMOSUS m4
41098 CANDIDA ALBICANS m5
41066 ALTERNARIA TENUIS m6
41162 STAPHYLOCOCCAL ENTEROTOXIN A m80
41163 STAPHYLOCOCCAL ENTEROTOXIN B m81
41150 MIX MOLDS  m1, m2, m3, m5, m6, m8 mx2 ΜΕΙΓΜΑ ΜΥΚΗΤΩΝ








* OCCUPATIONALS
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
41067 ISOCYANATE TDI k75 ΙΣΟΚΥΑΝΙΚΟ ΟΞΥ
41099 ETHYLENE OXIDE k78 ΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ
41068 FORMALDEHYDE / FORMALIN k80 ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ
41069 latex k82 ΛΑΤΕΞ
41136 ABACHI WOOD dust k212 ΡΟΚΑΝΙΔΙΑ ΞΥΛΟΥ








* TREE POLLENS
ΓΥΡΕΙΣ ΔΕΝΔΡΩΝ
41137 BOX-ELDER t1 ΣΦΕΝΔΑΜΙ
41138 COMMON SILVER BIRCH t3 ΣΗΜΥΔΑ
41070 HAZEL t4 ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
41071 MOUNTAIN JUNIPER t6 ΚΕΔΡΟΣ
41079 OAK t7 ΔΡΥΣ
41139 ELM t8 ΦΤΕΛΙΑ
41072 OLIVE t9 ΕΛΙΑ
41073 SYCAMORE t11 ΣΥΚΟΜΟΥΡΙΑ
41074 WILLOW t12 ΙΤΙΑ
41116 COTTONWOOD t14 ΛΕΥΚΑ
41075 WHITE ASH t15 ΦΡΑΞΟΣ
41076 WHITE PINE t16 ΠΕΥΚΟ
41077 EYCALYPTUS t18 ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ
41141 ACACIA t19 ΑΚΑΚΙΑ
41078 ITALIAN CYPRESS t23 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ
41142 MULBERRY t70 ΜΟΥΡΙΑ








* WEED POLLENS
ΓΥΡΕΙΣ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΩΝ
41144 AMBROSIA ELATIOR w1 ΑΜΒΡΟΣΙΑ Η ΚΟΙΝΗ
41145 AMBROSIA PSILOSTACHYA w2 ΑΜΒΡΟΣΙΑ H ΨΙΛΟΣΤΑΧΥΑ
41080 MUGWORT w6 ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ
41100 MARGUERITE w7 ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
41143 DANDELION w8 ΑΓΡΙΟΡΑΔΙΚΙ
41101 PLANTAIN w9 ΠΕΝΤΑΝΕΥΡΟ
41102 GOOSEFOOT w10 ΧΗΝΟΠΟΔΙΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ
41103 SALTWORT w11 ΑΛΜΥΡΙΚΙ
41081 GOLDENROD w12
41082 PARIETARIA OFFICINALIS w19 ΠΕΡΔΙΚΟΥΛΙ
41104 NETTLE w20 ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
41083 PARIETARIA JUDAICA w21 ΠΕΡΔΙΚΟΥΛΙ
41159 CAMOMILE w206 ΧΑΜΟΜΗΛΙ








* animals
ΖΩΑ
41084 CAT EPITHELIUM e1 ΕΠΙΘΗΛΙΟ ΓΑΤΑΣ
41085 DOG EPITHELIUM e2 ΕΠΙΘΗΛΙΟ ΣΚΥΛΟΥ
41154 HORSE DANDER e3 ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΑΛΟΓΟΥ
41153 GOAT EPITHELIUM e80 ΕΠΙΘΗΛΙΟ ΑΙΓΑΣ
41105 GOOSE-CHICKEN-DUCK AND TURKEY FEATHERS ex71 ΜΕΙΓΜΑ ΠΟΥΠΟΥΛΩΝ








* HOUSE DUST
ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΚΟΝΗ
41086 GREER LABS. h1 ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΚΟΝΗ
41087 HOLLISTER-STIER LABS. h2 ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΚΟΝΗ