Αρχική

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η βιταμίνη D στην πρόληψη καρκίνου μαστού


Η βιταμίνη D προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού
H έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Αυτό υποστηρίζει επιστημονική έρευνα που αναφέρει ότι ο παραπάνω συνδυασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κατά 43%.
Οι επιστήμονες μελέτησαν για περισσότερα από 10 χρόνια την υγεία 70.000 γυναικών και διαπίστωσαν ότι όσες είχαν επαρκή έκθεση στο ήλιο και έπαιρναν βιταμίνη D, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
Ο ήλιος και η βιταμίνη D μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Σύμφωνα με την έρευνα, αν μία γυναίκα λαμβάνει βιταμίνη D από τη διατροφή της και αρκετές «δόσεις» ήλιου, τότε οι πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού μειώνονται κατά 43%.
Στην έρευνα σημειώνεται ότι το 45% των γυναικών έπαιρνε την κατάλληλη ποσότητα της βιταμίνης από τα ψάρια και τα θαλασσινά, το 16% από τα αυγά, το 11% από γαλακτοκομικά προϊόντα και το 10% από το λάδι και τη μαργαρίνη.
Βιβλιογραφία
Karolinska Institute in Sweden

Ερλιχίωση από μολυσμένο τσιμπούρι


Η ερλιχίωση είναι μια σοβαρή και ύπουλη ασθένεια του σκύλου
Η ερλιχίωση προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού. Οφείλεται στον μικρoργανισμό  ehrlichia, που πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα του αίματος και σταδιακά τα καταστρέφει.
Οι Ερλιχιώσεις συνιστούν σύνολο νοσολογικών οντοτήτων που χαρακτηρίζονται από προσβολή από gram-βακτηρίδια, γνωστά ως Ehrlichia. Το γνωστότερο για τη χώρα μας είδος, απομονώθηκε το 1980 και είναι η E. Canis. Πρωτοαναφέρθηκε στην Αλγερία το 1935 και  σκότωσε δεκάδες αμερικανικά σκυλιά κατά τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Μελετήθηκε από Αμερικανούς κτηνιάτρους που υπήρξαν πρόοδοι στον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας.
Η E. Canis προσβάλλει τα μονοκύτταρα του αίματος και τα μακροφάγα των ιστών και εισβάλλει στον οργανισμό του σκύλου από το τσίμπημα των κροτώνων (τσιμπουριών) Rhipichephalus Sanguineus και Dermacentor Variabilis. Το τσιμπούρι Rhipishephalus Sanguineus που μεταδίδει την Ερλιχίωση, είναι ικανό να ζήσει για τουλάχιστον 500 ημέρες χωρίς να πιει αίμα.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με εξετάσεις αίματος και αν δεν διαγνωστεί και θεραπευθεί έγκαιρα, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το θάνατο του σκύλου.
Το αίμα εξετάζεται άμεσα στο μικροσκόπιο, είτε με έμμεσο ανοσοφθορισμό για ανίχνευση αντισωμάτων, είτε με άλλες μεθόδους (π.χ. PCR).
Η  Ερλιχίωση, συχνά, συνυπάρχει με Λεϊσμανίαση (Καλά-α-ζαρ), Πιροπλάσμωση κ.α.
Η ερλιχίωση εμφανίζεται, συνήθως, το καλοκαίρι, που τα τσιμπούρια είναι δραστήρια.
Η νόσος έχει τρία στάδια: το οξύ, το υποκλινικό και το χρόνιο.
Οξύ στάδιο: Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση και είναι ήπια όπως αδιαθεσία, ανορεξία και  ατονία και διαρκούν λίγες ημέρες και μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά.
Υποκλινικό στάδιο: Ο σκύλος μετά από αυτό το στάδιο δείχνει υγιής. Δυστυχώς, όμως, η νόσος σιωπηρά καταστρέφει τα κύτταρα του αίματος, προκαλώντας διαταραχές στα αιμοπετάλια, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η πήξη του αίματος. Τα συμπτώματα στο στάδιο αυτό είναι η αιματοχεσία, η αιματουρία, οι πετέχειες, οι εκχυμώσεις, οι ουλοραγίες και η επίσταξη αίματος από τη μύτη.
Ακολουθεί το στάδιο της χρόνιας βαριάς ερλιχίωσης: Ο μικροργανισμός προκαλεί βλάβες στους οφθαλμούς όπως ιριδοκυκλίτιδα, βλάβες στις αρθρώσεις όπως αρθρίτιδα, βλάβες στους νεφρούς και στα άλλα ζωτικά όργανα και τέλος εισβάλλει στο νωτιαίο μυελό και καταστρέφει τις πρόδρομες μορφές των κυττάρων, προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες στα ερυθρά και  στα λευκά.
Ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι στη νόσο είναι τα Γερμανικά Ποιμενικά, τα Ντόμπερμαν,  τα Κόλεϊ , τα νεαρά ζώα καθώς και αυτά που ήδη νοσούν από άλλη ασθένεια, όπως το καλα-α-ζάρ.
Δυστυχώς δεν υπάρχει, ακόμη,εμβόλιο για προφύλαξη από την ερλιχίωση. Πρόληψη πρέπει να γίνει καταπολεμώντας τα τσιμπούρια. Αρκεί ένα και μόνο μολυσμένο τσιμπούρι για να μεταδώσει τη νόσο. Βέβαια, η εντόπιση τσιμπουριών είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι μικρά και ο σκύλος μπορεί να έχει πυκνό τρίχωμα. Επιπλέον εξαιτίας του βιολογικού τους κύκλου τα τσιμπούρια παραμένουν στον σκύλο για αρκετά 24ωρα.
Γι’ αυτό πρέπει οι σκύλοι να προστατεύονται με ειδικά κολάρα, σπρέι και αμπούλες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για πρόληψη συνιστάται χρησιμοποίηση των κατάλληλων εξωπαρασιτοκτόνων φαρμάκων όπως ψεκασμός με φιπρονίλη ( κάθε 15-30 ημέρες ) καθώς και τοποθέτηση περιλαιμίου με αμιτράζη, το οποίο πρέπει να αλλάζετε κάθε 3 μήνες.
Επειδή η ερλιχίωση έχει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης στη χώρα μας, πρέπει να γίνεται προληπτικός αιματολογικός έλεγχος στον σκύλο, μία φορά τον χρόνο, συνήθως τον Νοέμβριο.
Η θεραπεία της ερλιχίωσης συνίσταται στη χορήγηση δοξυκυκλίνης από το στόμα  10 mg/Kg ΚΑΘΕ 12 ΩΡΕΣ ΓΙΑ 2-3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ. Ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΩΣ ΚΑΙ 12 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΤΙ Η ΔΟΞΥΚΥΚΛΙΝΗ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΔΙΝΕΙ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΔΟΞΥΚΥΚΛΙΝΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΕΣΕΙΣ ΙΜΙΔΟΚΑΡΒΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ, ΑΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.
Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνουν και 2 ειδικές ενέσεις με την ουσία διπροπιονική ιμιδοκάρβη με μεσοδιάστημα 2 εβδομάδων. Οι ενέσεις αυτές ενδέχεται να συνοδεύονται από σοβαρές παρενέργειες. Τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 48 ώρες στην οξεία και την ήπια χρόνια ερλιχίωση. Ο αριθμός των αιμοπεταλίων αρχίζει να αυξάνεται μέσα σε 2 με 7 ημέρες από την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής και αποκαθίσταται πλήρως σε 14 ημέρες.
Με τη κατάλληλη θεραπεία, η πρόγνωση είναι καλή, εκτός και αν η καταστολή του μυελού των οστών είναι έντονη. Υπενθυμίζεται πως ο μυελός των οστών είναι το σημείο που γίνεται η παραγωγή των κυττάρων του αίματος και για αυτό είναι τόσο σημαντικός.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι δυνατόν να προκαλέσουν ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα και εάν ληφθούν από έγκυες σκύλες, να χρωματίσουν κίτρινα τα μόνιμα δόντια των κουταβιών. Η εγκυμοσύνη, κατά τα άλλα, δεν φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά.
Συμβουλές όταν  ο σκύλος σας κολλήσει  τσιμπούρια:
1. Μην  τραβάτε ποτέ τα τσιμπούρια, εκτός κι αν είναι τόσο λίγα ώστε θα μπορούσατε να τα αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Αφού πρώτα τα διαποτίσετε με λάδι, να τα «πιάσετε» όσο πιο κοντά στο στόμα τους γίνεται.

2. Μη χρησιμοποιείτε άλλου τύπου εντομοκτόνα που η χρήση τους αντενδείκνυται στους σκύλους.
3. Μην αφήνετε τον σκύλο σας να περιφέρεται σε ακάθαρτο περιβάλλον, γεμάτο αγριόχορτα και αδέσποτα ζώα που μεταφέρουν ασθένειες. Ψεκάστε τις περιοχές που κινείται ο σκύλος σας με ειδικά φάρμακα κατά των τσιμπουριών, προσέχοντας το διάλυμα να μη λιμνάσει, ώστε ο σκύλος να μην πιει από αυτό, αποψιλώστε τα αγριόχορτα κοντά στο σπιτάκι του σκύλου σας και ψεκάστε με φιπρονίλη.

Ισραηλινοί επιστήμονες από την Κτηνιατρική Σχολή του Κόρετ θεωρούν ότι η παρασκευή εμβολίου είναι πλέον εφικτή μέσα από την εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Vaccine”.
Στην ερευνητική τους εργασία  δημιούργησαν ένα εμβόλιο βασισμένο στην Ehrlichia canis και χρησιμοποίησαν 12 σκύλους φυλής Beagle τους οποίους χώρισαν σε 3 ομάδες των 4 σκύλων. Στην πρώτη ομάδα έγιναν 2  εγχύσεις με εξασθενημένο στέλεχος της Ehrlichia canis, στη δεύτερη ομάδα 1 έγχυση και στην τρίτη ομάδα σκύλων δεν έγινε καμία έγχυση (μάρτυρας). Αξίζει να αναφερθεί ότι κανένα από τα σκυλιά δεν εμφάνισε τη νόσο.
Στη συνέχεια, έγινε μόλυνση όλων των σκύλων με ένα ισχυρά παθογόνο στέλεχος της Ε. canis.  Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς από τα 8 εμβολιασμένα σκυλιά μόνο τα 3 παρουσίασαν έναν ήπιο και παροδικό πυρετό, ενώ τα υπόλοιπα 5 παρέμειναν υγιή.
Βιβλιογραφία
  • sciencedirect.com
  • PREDICT
 

Έκφραση του κολλαγόνου σε καρκίνο του πνεύμονα


Μελέτη της έκφρασης του κολλαγόνου σε ασθενείς με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα


Γράφει ο
Δρ Σωτήρης Νικολόπουλος
Μοριακός Ογκολόγος, PhD, MS
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια συνεχώς αυξανόμενη αιτία θανάτου.
Αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου μεταξύ όλων των νοσημάτων και την πρώτη αιτία θανάτου, και στα δύο φύλα, μεταξύ των καρκίνων. Παρά τις εντατικές εκστρατείες ενημέρωσης και τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, η καπνιστική συνήθεια, που είναι ο σημαντικότερος ανεξάρτητος παράγοντας εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα, δεν έχει γνωρίσει το μέγιστό της παγκοσμίως.

Βασική αιτία της μεγάλης θνητότητας του καρκίνου του πνεύμονα είναι η αδυναμία έγκαιρης διάγνωσης, λόγω της απουσίας εμφανών συμπτωμάτων παρά μόνο όταν είναι ήδη, σχεδόν πάντα, πολύ αργά για ριζική θεραπεία.
Το γεγονός ότι ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι χειρουργήσιμος στα αρχικά του στάδια, καθιστά ακόμα επιτακτικότερη την έμφαση στην πρώιμη διάγνωση. Ζητούμενο ακόμα είναι η εύρεση ενός απλού βιολογικού δείκτη που εύκολα, ανώδυνα, φθηνά και έγκαιρα να θέτει την υποψία καρκινογένεσης στον πνεύμονα.
Η θεμέλια εξωκυττάρια ουσία αντιπροσωπεύει το βασικό συστατικό του πνεύμονα και έχει προταθεί ότι διάφορες των συστατικών της εξωκυττάριας ουσίας ίσως διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην καρκινογένεση.
Αναφορικά, το κολλαγόνο τύπου XI(α1) εκφράζεται στον εμβρυϊκό πνεύμονα και σχετίζεται με την ανάπτυξή του καθιστώντας την υπερέκφρασή του υποψήφιο βιολογικό δείκτη για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Υπάρχουν άλλωστε ενθαρρυντικά ευρήματα από την χρήση του mRNA του κολλαγόνου τύπου XI(α1) ως δείκτη για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και ιδίως το αδενοκαρκίνωμα. Παράλληλα η έκφραση του κολλαγόνου τύπου XI(α1) έχει συσχετιστεί με την πρόγνωση και την αυξημένη πιθανότητα μετάστασης στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.  
Αρχικά ευρήματα από την επιστημονική μας ομάδα όσον αφορά την μέτρηση των επιπέδων έκφρασης του κολλαγόνου τύπου XI(α1) στο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα κατέδειξε στατιστικά σημαντικά αυξημένη ποσότητα mRNA του κολλαγόνου τύπου V(α2) και των ισομορφών Α, Β και C του κολλαγόνου τύπου ΧΙ(α1) σε σύγκριση με το υγιές πνευμονικό παρέγχυμα. Επίσης, παρατηρήθηκε μια σταδιακά αυξανόμενη έκφραση των επιπέδων του mRNA του κολλαγόνου τύπου V(α2) και των ισομορφών Α, Β και C του κολλαγόνου τύπου ΧΙ(α1) κατά την μετάβαση από όγκους ιστολογικού σταδίου ΙΒ σε όγκου ςσταδίου ΙV.  
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσoυμε τα επίπεδα έκφρασης των mRNAs και των αντίστοιχων πρωτεϊνών των κολλαγόνων που έχουν την ιδιότητα να σχηματίζουν ινίδια, δηλαδή κολλαγόνα τύπου Ι, ΙΙΙ, V και XI(α1) στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και να τα αξιολογήσουμε συγκριτικά με αντίστοιχα δείγματα υγιών ιστών πνεύμονα. Επίσης, να εξετάσουμε τα επίπεδα έκφρασης όλων των ισομορφών κολλαγόνου τύπου ΧΙ(α1) καθώς και των αντίστοιχων υποδοχέων ιντεγκρινών που αλληλεπιδρούν με τα ελάσσονα κολλαγόνα, σε ασθενείς που θα σταδιοποιηθούν με το καινούριο σύστημα ταξινόμησης του καρκίνου του πνεύμονα. Τέλος, παρόμοια ανάλυση συσχέτισης θα πραγματοποιηθεί και σε περιφερικό φλεβικό αίμα σε επίπεδο mRNA, σε μια προσπάθεια διερεύνησης της έκφρασης των αναφερθέντων κολλαγόνων στο αίμα των ασθενών.
Προσδοκούμε ότι η μελέτη αυτή θα αναδείξει νέους βιολογικούς δείκτες για την πρώιμη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία του μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.
Η μελέτη

Sotiris N. Nikolopoulos, Ioannis K. Toumpoulis, Thomas J. Kirby and Themistocles P. Chamogeorgakis.
Center for Molecular Analysis and Research SA, Agrinio, Greece; Department of Cardiothoracic Surgery,
Attikon University Hospital, Chaidari, Greece; Department of Thoracic Surgery, Mc Master University,
Toronto, ON, Canada

Γράφει ο
Δρ Σωτήρης Νικολόπουλος
Μοριακός Ογκολόγος, PhD, MS
Διαβάστε περισσότερα για τον Σωτήρη Νικολόπουλο

Ο καφές στην πρόληψη του καρκίνου μαστού



Ο καφές προατατεύει από τον καρκίνο του μαστού
Οι γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών που πίνουν πολύ καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα τουλάχιστον με μια έρευνα Σουηδών επιστημόνων.
Οι ερευνητές του γνωστού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «Breast Cancer Research», μελέτησαν τις περιπτώσεις σχεδόν 6.000 γυναικών (οι μισές περίπου με καρκίνο). Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες έπιναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ τη μέρα, είχαν λιγότερο από το μισό κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του μαστού (μείωση 57%), ενώ γενικότερα η πιθανότητα εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου του μαστού ήταν μειωμένη κατά 20% περίπου.
Ο καφές προστατεύει μαζί με ένα γενικότερο υγιεινό στιλ ζωής (έλεγχος βάρους, μείωση ή σταμάτημα της κατανάλωσης αλκοόλ, σωματική άσκηση κ.α.), ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Ήδη οι Σουηδοί ερευνητές τρέχουν νέες μελέτες για να εμβαθύνουν στη σχέση καφέ – καρκίνου.
Προηγούμενες έρευνες έχουν υποθέσει ότι η κύρια ωφέλεια έγκειται στις άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ.

Ο καρκίνος θεραπεύεται



Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, σήμερα σχεδόν οι μισοί διαγνωσθέντες καρκίνοι θεραπεύονται
Για αρκετούς μάλιστα τύπους και περιπτώσεις μπορεί να μιλάμε πλέον για οριστική θεραπεία χωρίς την πιθανότητα υποτροπών. Με την πάροδο του χρόνου και την πρόοδο της επιστήμης, είναι διαρκώς μεγαλύτερη η μερίδα αυτών των τύπων, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το μέλλον. Υπάρχουν ασφαλώς προϋποθέσεις, όπως θα αναφερθεί εκτενέστερα στη συνέχεια. Ακόμη όμως και σε καρκίνους, που στην παρούσα φάση, χαρακτηρίζονται μη θεραπεύσιμοι, η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή συχνά προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα:
•           προσθέτει μήνες ή και χρόνια φυσιολογικής ζωής
•           και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της, ελαττώνοντας ή και εξαφανίζοντας τα συμπτώματα όπως ο πόνος και εξασφαλίζοντας μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική λειτουργία των δραστηριοτήτων του σώματος.
Πολλοί χρόνιοι καρκινοπαθείς ζουν κανονική ζωή χωρίς υπολείμματα από την νόσο τους, φτάνει να αντιμετωπισθούν με εξατομικευμένη θεραπεία.
Είναι αλήθεια, ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ο καρκίνος μπορεί να μην είναι πλήρως ιάσιμος. Εντούτοις, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης ή τα καρδιακά νοσήματα, για τα οποία δεν υπάρχει πλήρης ίαση, ωστόσο εφαρμόζεται θεραπευτική αγωγή σε μόνιμη βάση.
Οι ασθενείς βρίσκονται υπό θεραπεία δια βίου και ζουν μία κατά τα άλλα φυσιολογική ζωή, ακόμα και αν υπάρχουν οι τυχόν περιορισμοί που μπορεί να προκύπτουν από τα νοσήματα αυτά. Και όλα αυτά, διότι γνωρίζουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθησή τους μέρα μη τη μέρα και να παραμείνουν δραστήριοι και παραγωγικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την ίδια ακριβώς στάση οφείλουν να τηρήσουν και οι καρκινοπαθείς. Το μυστικό για να κερδιθεί η ευκαιρία της πλήρους αποθεραπείας ή κάποιας επιτυχούς αντιμετώπισης είναι ν' αρχίσει η κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση.
Επιτυχής θεωρείται η θεραπεία όταν ο ασθενής επιβιώσει πάνω από 5 χρόνια, από την διάγνωση στους ενήλικες και πάνω από 2 χρόνια στα παιδιά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις 1 στις 100.000 συμβαίνει αυτόματη ίαση χωρίς την μεσολάβηση οιουδήποτε θεραπευτικού μέσου (όπως στα νευροβλαστώματα).
Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών έχουν γίνει μεγάλα άλματα στην κατανόηση του τρόπου που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται τα γονίδια. Αυτή η πρόοδος οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του ανασυνδυασμένου DNA, μια εργαστηριακή μέθοδος που επιτρέπει το διαχωρισμό (έλεγχο) των γεννετικών πληροφοριών που περιέχονται στο DNA. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους επιστήμονες να απομονώσουν και να παρατηρήσουν τις ενέργειες μεμονωμένων γονιδίων. Για παράδειγμα, ένα γονίδιο που προκαλεί πιθανώς μια συγκεκριμένη πάθηση στους ανθρώπους εισάγεται στο DNA ενός ποντικού. Καθώς αναπαράγεται το DNA του ποντικού, το ίδιο συμβαίνει και με το τοποθετημένο γονίδιο. Οι επιστήμονες παρατηρούν στη συνέχεια την εξέλιξη του ποντικού σαν αποτέλεσμα του ανασυνδυασμένου του DNA.
Η τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA επέτρεψε στους επιστήμονες να δείξουν ότι μπορεί να ευθύνονται πολλαπλοί μηχανισμοί (ουσίες) στην ενεργοποίηση των γονιδίων που προκαλούν καρκίνο (ογκογονίδια). Τα αλλοιωμένα χρωμοσώματα ήταν ύποπτα εδώ και καιρό για το ρόλο που διαδραματίζουν στην προέλευση των όγκων. Η έρευνα μιας οικογένειας ιών που παράγει όγκους (ρετροιοί) οδήγησαν τους ερευνητές σε συγκεκριμένα κύτταρα που σχετίζονται με τον καρκίνο στον άνθρωπο και στην εξερεύνηση της πιθανότητας ή ανακατάταξη των χρωμοσωμάτων να είναι ένας πιθανός τρόπος που ενεργοποιούνται τα πρωτο-ογκογονίδια, οι πρόγονοι των ογκογονιδίων.
Αυτές οι ανακαλύψεις έγιναν δυνατές σε ένα βαθμό εξαιτίας της ανάπτυξης της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), μιας εργαστηριακής διαδικασίας κατά την οποία ένα μικρό μέρος του DNA μπορεί να αναπαραχθεί γρήγορα εκατομμύρια φορές κάνοντας τη μελέτη του πολύ πιο εύκολη. Η PCR οδήγησε στην αναγνώριση του πρώτου γενετικού σημαδιού για την κυστική ίνωση και τώρα βοηθάει τους επιστήμονες στην έρευνα συγκεκριμένων καρκινικών γονιδίων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, μια ομάδα γονιδίων που προστατεύουν από την ανάπτυξη του καρκίνου σε κληρονομικούς καρκίνους. Τα ογκοκατασταλτικά γονίδια ενεργούν, για να προλάβουν την ακανόνιστη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και την καρκινογόνο δράση των ενεργοποιημένων ογκογονιδίων. Αν ένα από αυτά τα ογκοκατασταλτικά γονίδια απουσιάζει ή αν η πρωτείνη που παράγει δεν λειτουργεί σωστά, η καρκινογόνος δράση ενός ογκογονιδίου μπορεί να μην είναι δυνατό να κατασταλεί ολοκληρωτικά και έτσι να αναπτυχθεί κάποιος όγκος.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο τα τροποποιημένα ή μεταλλαγμένα κύτταρα είναι δυνατό να παρακάμπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, να μην αναγνωρίζονται ως ξένα σώματα και να μη δέχονται επίθεση. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι πρωτείνες που παράγονται από τις εντολές των ογκογονιδίων οδηγούν αυτά τα ανώμαλα κύτταρα να στέλνουν μηνύματα που αλλοιώνουν και αποφεύγουν την αντίδραση της άμυνας του οργανισμού.
Με τη χρήση της γενετικής μηχανής – μιας διαδικασίας κατά την οποία απομονώνονται και τροποποιούνται μεμονωμένα γονίδια – οι επιστήμονες έχουν παραγάγει τροποποιητές της βιολογικής απάντησης (BRMs), φυσικές ουσίες που συντονίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σαν αντίδραση στον καρκίνο. Οι τροποποιητές δίνουν την ελπίδα ότι οι νέες θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να έχουν αποτέλεσμα βελτιώνοντας την αντιμετώπιση του καρκίνου από τα ίδια τα συστήματα του σώματος.
Σημαντικό εμπόδιο αποτελεί η εύρεση του τρόπου για την ασφαλή μεταφορά των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος ή των αντικαρκινικών φαρμάκων στο σημείο του καρκίνου. Μια προσέγγιση είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, τεχνητές ουσίες που είναι σχεδιασμένες, για να ενώνονται με τα καρκινικά κύτταρα και να μεταφέρουν αντισώματα ή φάρμακα με μεγάλη ακρίβεια. Οι προοπτικές αυτών των ανοσοποιητικών <<σφαιρών>> στον εντοπισμό και στη θεραπεία του καρκίνου είναι συναρπαστικές.
Οι στρατηγικές για την ήττα του καρκίνου προχωρούν. Η υπόθεση των ογκογονιδίων, η ανακάλυψη των ογκοκατασταλτικών και η εφαρμογή της τεχνολογίας του ανασυνδυασμένου DNA είναι μερικές από τις πρόοδους που προκαλούν επανάσταση στην κατανόηση και στη θεραπεία του καρκίνου. Το μέλλον υπόσχεται πολλά για την εφαρμογή αυτών των νέων πληροφοριών στη διάγνωση, στη θεραπεία και τελικά στην πρόληψη αυτής της πολύπλοκης ασθένειας.
Στον ελληνικό χώρο η συχνότητα του καρκίνου, όπως και σε διεθνές επίπεδο, παρουσιάζει μια αύξηση, που ίσως είναι πολύ μικρότερη στατιστικώς από τις άλλες χώρες, ενώ η θνησιμότητα μειώνεται. Αυτό δεν αποτελεί παράδοξο, δεδομένου ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός που προσφέρεται χάρη στην ευφυΐα του ανθρώπου έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων φθοράς, στα οποία υπάγεται και ο καρκίνος, να γίνεται στο αρχικό στάδιο της καρκινογένεσης, με δυνητική ίαση του ανθρώπου από αυτή τη νόσο.
Η συχνότητα του καρκίνου αυξάνεται και σ’ αυτό φταίει ο ίδιος ο άνθρωπος, διότι δεν ακολουθεί τους κανόνες που προστατεύουν την υγεία του, όπως είναι μεταξύ άλλων η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση, η λελογισμένη ηλιοθεραπεία και όχι μαύρισμα του δέρματος με τεχνητά μέσα, η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή υπερκατανάλωσης αλκοόλ και η αποφυγή μακροχρόνιων ορμονικών θεραπειών. Εκτός από τη ρύπανση του περιβάλλοντος (αέρας, γη, νερό) που οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, οι πολλαπλές γονιδιακές μεταλλάξεις μετατρέπουν το φυσιολογικό κύτταρο σε καρκινικό.
Ομάδες πληθυσμού που προσβάλλονται σε μεγαλύτερη συχνότητα από καρκίνο είναι τα άτομα ηλικίας 40-75 ετών και η συχνότητα κορυφώνεται μεταξύ της ηλικίας 60-70 ετών, αφού η ηλικία είναι ένα από τα γνωστά αίτια της καρκινογένεσης. Άτομα άνω των 65 ετών εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο, οι άντρες τρεις φορές συχνότερα και οι γυναίκες δύο φορές πιο συχνά από ό,τι τα άτομα κάτω των 65 ετών. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερη είναι η εξασθένηση της δυνατότητας καταστροφής των καρκινικών κυττάρων. Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, παρ’ ότι είναι μικρό το ποσοστό, πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για την αποκάλυψη των γονιδιακών μεταλλάξεων, καθώς είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συγκεκριμένα μεταλλαγμένα γονίδια για να κάνουν εντατικό και εξατομικευμένο προληπτικό έλεγχο σε νεαρή ηλικία.
Τα ασυμπτωματικά άτομα ηλικίας 40-75 ετών να υποβάλλονται στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μια φορά το χρόνο, καθώς η διάγνωση στο αρχικό στάδιο σημαίνει δυνητική ίαση. Η θνησιμότητα από καρκίνο σε άτομα που υποβάλλονται σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο είναι ασήμαντη, σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, ενώ η ίαση ξεπερνάει το 95%. Επιπλέον, πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής διαβίωσης.
Ο χρόνος επιβίωσης στον καρκίνο αλλάζει.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι η εξατομικευμένη θεραπεία πάντα σε συνδυασμό με τον σεβασμό στην ποιότητα ζωής.

Βούλωσε η μύτη στο μωρό σας;


Ρινική συμφόρηση στα νεογνά και τα βρέφη
Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι συχνές  στην πολύ μικρή βρεφική ηλικία.
Συχνή επιπλοκή των ιογενών λοιμώξεων είναι η ρινική συμφόρηση με απόφραξη των ρινικών κοιλοτήτων.
Όμως, τα νεογνά και τα πολύ μικρά βρέφη έχουν ρινική αναπνοή και δεν μπορούν να φυσήξουν την μύτη τους,  οπότε η απομάκρυνση των βλεννωδών εκκρίσεων είναι εφικτή μόνο μέσω του φτερνίσματος ή της φυσικής ροής.
Γι’ αυτό, μια ικανού βαθμού στένωση των ρινικών κοιλοτήτων μπορεί να προκληθεί από τον συνδυασμό οιδήματος του ρινικού βλεννογόνου και ρινικών εκκρίσεων και να εκδηλωθεί με αναπνευστική δυσχέρεια.
Η εικόνα αυτή και η επίπτωσή της στη συνολική λειτουργία του αναπνευστικού δεν θα πρέπει να υποτιμάται σε βρέφη ιδιαίτερα κοντά στη νεογνική ηλικία.
Η παρακολούθηση του νεογνού για σημεία αναπνευστικής δυσχέρειας πρέπει να είναι συχνή.
Η στένωση των αεραγωγών αυξάνει τις αντιστάσεις στη ροή, παγιδεύεται αέρας, υπερεκπτύσσονται οι πνεύμονες και μειώνεται η ενδοτικότητα του πνευμονικού παρεγχύματος.
Παρατηρείται ταχύπνοια, ταχυκαρδία, σύσπαση του θωρακικού κλωβού κατά την εισπνοή, κυάνωση και εκπνευστικός συριγμός κατά την εκπνοή. Εξέταση των αερίων του αίματος αντανακλά τον κακό αερισμό. Ακτινογραφία του πνεύμονα αποκαλύπτει ατελεκτασία.
Η αναπνευστική δυσχέρεια απαιτεί επείγουσα νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νεογνών και βρεφών  με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό. Απαραίτητη είναι η εξασφάλιση ανοιχτών αεραγωγών με στοματικό αεραγωγό ή αν χρειαστεί και διασωλήνωση.

Η θεραπεία είναι υποστηρικτική, ώστε να διασφαλισθεί ικανοποιητική ενυδάτωση και ρύθμιση των ηλεκτρολυτών. Κάθε προσπάθεια θα πρέπει να γίνει ώστε να μειωθούν οι ανάγκες σε οξυγόνο με τη μείωση του πυρετού και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων. Γίνεται συμπληρωματική χορήγηση οξυγόνου. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιείται βοηθητικός αερισμός με σκοπό να αποτραπεί η δημιουργία τραύματος που οδηγεί σε πνευμονική διαφυγή αέρα και που μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό εμφύσημα και υπό τάση πνευμοθώρακα.
Πρόληψη αναπνευστικής δυσχέρειας από ρινική συμφόρηση.
  • Σιγουρευτείτε ότι το μωρό ξεκουράζεται αρκετά και ότι πίνει άφθονα υγρά. Ταΐστε το πιο ελαφριά από ότι συνήθως.
  • Αν το μωρό σας έχει μπουκωμένη μύτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό πλαστικό βολβίσκο αναρρόφησης για να βγάλετε τις βλέννες από τη μύτη του, χρησιμοποιώντας και το φυσιολογικό ορό. Αν οι βλέννες είναι πολύ πηχτές, μπορείτε να του βάλετε αλατούχες σταγόνες απόφραξης της ρινικής κοιλότητας, ώστε να μαλακώσετε τις βλέννες πριν τις βγάλετε με τον ειδικό βολβίσκο αναρρόφησης.
  • Αν δυσκολεύεται να θηλάσει λόγω της μπουκωμένης του μύτης και της καταρροής, δοκιμάστε την τακτική της αναρρόφησης περίπου 15 λεπτά πριν το ταΐσετε. Έτσι, θα μπορεί να αναπνέει και να ρουφάει το γάλα του την ίδια στιγμή.
  • Επίσης, μπορείτε να βάλετε λίγη βαζελίνη στο εξωτερικό των ρουθουνιών του για να μειώσετε τον ερεθισμό.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο του μωρού σας, ο οποίος βελτιώνει τον αέρα και βοηθάει στην υγροποίηση των ρινικών εκκρίσεων.
  • Αν δεν έχετε υγραντήρα, μπορείτε να πάρετε το μωρό σας στο μπάνιο, να ανοίξετε το ζεστό νερό, να κλείσετε την πόρτα και να καθίσετε μέσα στους ατμούς για περίπου 15 λεπτά. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Οι βρεγμένες πετσέτες στα καλοριφέρ βοηθούν επίσης.  
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και φυσικές θεραπείες για να ανακουφίσετε το μικρό σας από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Αν προσθέσετε μερικές σταγόνες ευκαλύπτου ή πεύκου σε έναν ψεκαστήρα ή στο μπάνιο, το μωρό σας θα νιώσει λιγότερο «μπουκωμένο». Αν το μωρό σας είναι τουλάχιστον 6 μηνών, ένα ελαφρύ χλιαρό διάλυμα χαμομηλιού μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ.  
  • Αν συνυπάρχει και οίδημα του ρινικού βλενογόννου και λαρυγγίτιδα  μπορεί να χρειαστεί να δοθεί κορτιζόνη είτε από το στόμα είτε μάσκα είτε με ένεση και αδρεναλίνη με μάσκα.  
Βιβλιογραφία
medicinenet.com

Είσαστε αλλεργικοί στο σκιαγραφικό;


Σε περίπτωση αλλεργίας  στο σκιαγραφικό
Προλάβετε τυχόν αλλεργία όταν απαιτείται κάποια εξέταση που χορηγείται ενδοφλέβια σκιαγραφικό
Την προηγούμενη μέρα πάρτε από 1 tb Ζιρτέκ ή 1tb Xozal ή 1tb  Aerius και 1tb Zantac το πρωί και το βράδυ και 1 tb Medrol 16mg το μεσημέρι
Την ημέρα της εξέτασης πάρτε το πρωί  1 tb Ζιρτέκ ή 1tb Xozal ή 1tb  Aerius και 1tb Zantac  και  1 tb Medrol 16mg
30 λεπτά πριν την εξέταση κάντε 1 amp Solu Cortef 250mg ενδοφλεβίως

Δίαιτα κατά της κυτταρίτιδας


Diet against cellulite-Δίαιτα κατά της κυτταρίτιδας
Πρόληψη αφυδάτωσης με πολύ νερό, πολλά φρούτα, πολλά λαχανικά για πρόσθετη λήψη ιχνοστοιχείων για θερμοϊσορροπία και αντιοξειδωτική δράση, πρόσληψη λίγων υδατανθράκων βραδείας αποδέσμευσης (μαύρο ψωμί, αμυλούχα λαχανικά, όσπρια, λαδερά φαγητά).
Το πολύ νερό προσφέρει υγιές δέρμα και καταπολεμά την κυτταρίτιδα.
Τα συχνά και μικρά γεύματα βοηθούν στην καλύτερη πέψη κι ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
1η ΜΕΡΑ
Πρωινό: Γάλα άπαχο με 3 κουταλιές σούπας δημητριακά
Πρόγευμα: 1 γιαούρτι άπαχο
Μεσημέρι: Σαλάτα ντομάτα κι αγγούρι
Απόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Βράδυ: Σαλάτα ντομάτα κι αγγούρι

2η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 χυμός, 1 φέτα μαύρο ψωμί, 1 φέτα άπαχο τυρί
Πρόγευμα: 1 γιαούρτι φρούτων άπαχο
Μεσημέρι: Βραστά λαχανικά εποχής
Απόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Βράδυ: Σαλάτα πράσινη με καπνιστό σολομό

3η ΜΕΡΑ 
Πρωινό: 1 γιαούρτι άπαχο
Πρόγευμα: 1 φέτα μαύρο ψωμί, 1 φέτα άπαχο τυρί
Μεσημέρι: Ψάρι ψητό ή βραστό, σαλάτα ντομάτα κι αγγούρι
Απόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Βράδυ: Σαλάτα ντομάτα κι αγγούρι

4η ΜΕΡΑ 
Πρωινό: Γάλα άπαχο, 1 φέτα μαύρο ψωμί, 1 φέτα άπαχο τυρί
Πρόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Μεσημέρι: Πατατοσαλάτα
Απόγευμα: 1 γιαούρτι άπαχο με μέλι
Βράδυ: Κοτόπουλο ψητό ή βραστό με βραστά λαχανικά

5η ΜΕΡΑ 
Πρωινό: 1 χυμός, 1 φέτα μαύρο ψωμί με μέλι
Πρόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Μεσημέρι: Ρεβίθια, σαλάτα ντομάτα κι αγγούρι
Απόγευμα: 1 παγωτό ατομικό άπαχο
Βράδυ: Ψητά λαχανικά

6η ΜΕΡΑ
Πρωινό: Γάλα άπαχο με 3 κουταλιές σούπας δημητριακά
Πρόγευμα: 1 χυμό
Μεσημέρι: Σαρδέλες ψητές, σαλάτα ντομάτα κι αγγούρι
Απόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Βράδυ: Σαλάτα ντομάτα κι αγγούρι

7η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 χυμός, 1 φέτα μαύρο ψωμί, 1 φέτα άπαχο τυρί
Πρόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Μεσημέρι: Κοτόπουλο ψητό ή βραστό με βραστά λαχανικά
Απόγευμα: 1 γιαούρτι άπαχο με μέλι
Βράδυ: 1 κριθαρένιο παξιμάδι με τριμμένη ντομάτα

Παρατηρήσεις: Πολύ νερό (12 ποτήρια τουλάχιστον), πράσινο τσάι όποτε θέλετε..., περπάτημα 1 ώρα καθημερινά
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
by Savvi Diet